Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ
"Ψίχουλα" για τις μεγάλες καταστροφές

Το... "βοήθημα" των 200.000 δραχμών θα λάβουν ως πρώτη οικονομική ενίσχυση οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιές στα υπόγεια των σπιτιών τους από την ξαφνική νεροποντή σε οικισμούς του Δήμου Κοζάνης το απόγευμα της Κυριακής.

Στο μεταξύ, ήδη από χτες το πρωί ειδικά συνεργεία του δήμου, συνοδεία υπηρεσιακών παραγόντων, βγήκαν για την καταγραφή των ζημιών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πλημμύρισαν 50 υπόγεια κατοικιών και ζημιές προκλήθηκαν κύρια σε οικοσκευές και λέβητες αλλά και σε δύο μεγάλες αποθήκες όπου υπήρχε συγκεντρωμένο αλωνισμένο στάρι. Για την αποκατάσταση των ζημιών, ο Δήμος Κοζάνης θα πρέπει να ζητήσει χρήματα από τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας. Πάντως, ο δήμαρχος, χτες, εμφανίστηκε αισιόδοξος και καθησύχαζε τους κατοίκους πως τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν και οι αποζημιώσεις δε θα αργήσουν.

Η νεροποντή, διάρκειας περίπου 50 λεπτών, ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής. Ηταν όμως μεγάλης έντασης και όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, αρκετή για να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε τέσσερις οικισμούς της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας. Τα Κοίλα, τη Ν. Καρδιά, τη Ν. Εξοχή και το Δρέπανο. Τη μεγαλύτερη καταστροφή υπέστησαν οι δύο νεοσύστατοι οικισμοί της Ν. Καρδιάς και της Ν. Εξοχής, όπου πλημμύρισαν 45 υπόγεια κατοικιών. Οι δύο οικισμοί δημιουργήθηκαν πριν 10 - 12 χρόνια μετά την υποχρεωτική απομάκρυνση των χωριών από την Πτολεμαϊδα εξαιτίας της ανάγκης αξιοποίησης του υπεδάφους της περιοχής από τη ΔΕΗ.

Αμεσα στο έργο της άντλησης των νερών μπήκαν 8 αντλίες της Πυροσβεστικής και 6 της ΔΕΗ, με πάνω από 30 άνδρες. Επίσης μηχανήματα της Νομαρχίας και του Δήμου Κοζάνης. Εξαιτίας της δυνατής βροχής διακόπηκε η κυκλοφορία μέχρι νωρίς χτες τα ξημερώματα στο εθνικό δίκτυο Κοζάνης - Φλώρινας, σε σημείο κάθετο στον άξονα της Εγνατίας Οδού όπου αυτή την περίοδο κατασκευάζεται ένας μεγάλος οδικός κόμβος. Το σημείο αυτό λειτούργησε ως λεκάνη συγκέντρωσης των υδάτων, με αποτέλεσμα το νερό να ξεπεράσει σε ύψος τα 50 - 60 εκατοστά του μέτρου.

Θεσσαλία

Σφοδρό χαλάζι, σε συνδυασμό με δυνατή βροχή και ισχυρούς ανέμους έπληξαν περιοχές της Ελασσόνας και του Αμπελώνα Λάρισας, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες, αλλά και σε ζώα και σε εγκαταστάσεις.

Πολλές εκατοντάδες στρέμματα σε χωριά αυτών των περιοχών, με καλλιέργειες καπνών, αμπελιών, τριφυλλιών, ελαιώνων και άλλων δεντροκαλλιεργειών, υπέστησαν ζημιές μέχρι και 100%, ενώ ένα κοπάδι προβάτων παρασύρθηκε από τα νερά, αποθήκες με αγροτικά προϊόντα, καθώς και ένα συνεργείο με αυτοκίνητα πλημμύρισαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και κολόνες της ΔΕΗ καταστράφηκαν.

Η θεομηνία έπληξε κυρίως χωριά των δήμων Σαρανταπόρου, Ολύμπου και Αμπελώνα.Οι πληγέντες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έχασαν, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς - ιδιαίτερα οι καπνοπαραγωγοί, η καλλιέργεια των οποίων βρίσκεται στο στάδιο της συγκομιδής- και ζητούν την άμεση και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών και την αποζημίωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ