Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΒΙΟΤΟΞΙΝΕΣ
Απαγόρευση εξαγωγών μυδιών

Για εμπορικό πόλεμο κάνουν λόγο οι καλλιεργητές

Από μέρα σε μέρα αναμένονται τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων σε δείγματα μυδιών από το Θερμαϊκό κόλπο, που θεωρήθηκαν ύποπτα για βιοτοξίνες και στάλθηκαν για εξέταση στην Ισπανία, όπου υπάρχει το μοναδικό αναγνωρισμένο από την ΕΕ σχετικό εργαστήριο. Ανάστατοι είναι οι καλλιεργητές μυδιών της περιοχής, αφού εδώ και περίπου 15 μέρες δεν μπορούν να εξάγουν το προϊόν τους, μετά τη σχετική απαγόρευση που εξέδωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, στηριζόμενος σε καταγγελίες γαλλικών αρχών, όπου δεσμεύτηκαν μεγάλες ποσότητες μυδιών προερχόμενα από την Ελλάδα, στις οποίες εντοπίστηκαν βιοτοξίνες, επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο διάστημα των 15 ημερών, οι Ελληνες οστρακοκαλλιεργητές έχουν υποστεί ζημιά τουλάχιστον 300 εκατ. δραχμών και το κόστος θα αυξηθεί κατακόρυφα, αν δεν αρθεί η απαγόρευση που πιθανά θα έχει επιπτώσεις και στην απώλεια αγορών.

Για ύποπτο πόλεμο συμφερόντων κάνουν λόγο οι μυδοκαλλιεργητές της περιοχής, αφού όπως αναφέρουν, από τις ίδιες ποσότητες μυδιών προμηθεύτηκαν και η Γαλλία και η Ιταλία. Ομως από τις εξετάσεις στην Ιταλία δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα. Επίσης σημειώνουν πως ούτε από τις εξετάσεις που έγιναν στα ελληνικά εργαστήρια δεν εντοπίστηκαν βιοτοξίνες. Παράλληλα σημειώνουν ως ύποπτη την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το ισπανικό εργαστήριο του Βίκο και προειδοποιούν πως αν η ελληνική κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα στήριξης και προστασίας της καλλιέργειας και του προϊόντος, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Στο μεταξύ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγμάτων που στάλθηκαν, με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, σε εργαστήριο της Κολονίας στη Γερμανία.

Για πόλεμο σε βάρος της ελληνικής παραγωγής κάνει λόγο ο Γ. Μηλοβάρης, μέλος του ΔΣ του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, και σημειώνει: "Οι Ισπανοί, που ήταν οι κύριοι προμηθευτές της Γαλλίας σε μύδια και οστρακοειδή, ανησύχησαν όταν είδαν ότι σταδιακά κερδίζουμε και εμείς μέρος της γαλλικής αγοράς και δημιούργησαν το πρόβλημα. Δεν εξηγείται αλλιώς ούτε η καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από το ισπανικό εργαστήριο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν επιβεβαιώνονται ανθρώπινα κρούσματα (2006-02-24 00:00:00.0)
Μολύνθηκε παραπόταμος του Πηνειού (2006-02-22 00:00:00.0)
Περιμένοντας τα αποτελέσματα του Λονδίνου... (2006-02-11 00:00:00.0)
Δεν είχε «γρίπη» η γαλοπούλα (2005-10-19 00:00:00.0)
Συντηρούν τους φόβους για νέες(;) βιολογικές επιθέσεις... (2002-05-23 00:00:00.0)
Ανθρακας εξ Αμερικής στην Ελλάδα... (2001-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ