Σάββατο 14 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Γιώργος Τέλιος «Οι αλύγιστοι» (εκδόσεις «Ελλα», Ν. Φωκά 7, 41334 Λάρισα, 2410-288889. 288899). Ο αγωνιστής του ΕΑΜ και του ΔΣΕ Γ. Τέλιος σ' αυτό το βιβλίο καταγράφει ονόματα σπουδαίων κομμουνιστών αγωνιστών, με σύντομα βιογραφικά στοιχεία, καθώς και μαρτυρίες του από φυλακές.

- «Ιωλκός»: Φαίδρα Ζαμπαθά - Παγουλάτου «Πικρό μέλι» (νέα ποιητική συλλογή της ποιήτριας και πεζογράφου).

- Καστανιώτης: Αντώνης Φωστιέρης «Πολύτιμη λήθη» (νέα ποιητική συλλογή του καλού ποιητή της γενιάς του '70).

- «Εστία»: Θεοδόσης Νικολαΐδης «Είδωλα του Μακιαβέλι (Η πολεμική γύρω από το "μακιαβελισμό" στη Γαλλία μεταξύ 1572 και 1643)» (μελέτη σχετικά με την άποψη ότι μακιαβελισμός σημαίνει «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Τον όρο καθιέρωσαν Γάλλοι προτεστάντες για να κατηγορήσουν την Αικατερίνη των Μεδίκων ως υπεύθυνη για τη σφαγή του Αγίου Βαρθολομαίου). Μπενουά Ντιτέρτρ «Το ταξίδι στη Γαλλία» (μετάφραση Μαρίνα Μέντζου, μυθιστόρημα). Ευμορφία Καραμπατάκη «Αρια ντα Κάπο» (διηγήματα). Αφροδίτη Αλ Σάλεχ «Το μάτι της λίμνης» (αφήγημα). Γιάννης Πρετεντέρης «Η αναμέτρηση (Η ζωή και ο θάνατος της 17 Νοέμβρη)».

- «Πόλις»: Θανάσης Χατζόπουλος «Αναγραμματισμοί στη σιωπή» (δοκίμια περί ποίησης). Τάσος Χατζητατσής «Σα σπασμένα φτερά» (μικρά κείμενα - χρονικό μιας οικογένειας από το Μεσοπόλεμο μέχρι και σήμερα).

- «Αγρα»: Νόρμαν Μάνεα «Υποχρεωτική ευδαιμονία» (μετάφραση Αλόης Σιδέρη, τέσσερις νουβέλες). Ουάνγκ Ουέι «Κείμενα περί ζωγραφικής (Η δωρεά του τοπίου - Το μυστικό της ζωγραφικής)» (μετάφραση, επίμετρο του Συμεών. Ο Ουάνγκ Ουέι - 701 έως 761 μ.Χ. - υπηρέτησε τον Ιάπωνα αυτοκράτορα, επαναστάτησε, φυλακίστηκε, ασχολήθηκε με τη μουσική, την ποίηση και ζωγραφική και ακολούθησε το πνευματικό κίνημα Chan που γέννησε το Zen. Η ζωγραφική του δε διασώθηκε. Διασώθηκαν, όμως, ποιήματα και κείμενά του. Η έκδοση περιλαμβάνει και τέσσερα ποιήματά του).

- «Εξάντας»: Ροβίρου Μανθούλη «Lilly's Story» (μυθιστόρημα του γνωστού κινηματογραφιστή, για τους κυνηγημένους από τη χούντα και περιπλανώμενους στην Ευρώπη Ελληνες. Το μυθιστόρημα γυρίστηκε από τον Ρ. Μανθούλη σε ταινία, που προβλήθηκε στο περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). Γιάννης Παπαδόπουλος «Ειρήνη» (μυθιστόρημα, που ολοκληρώνει μια τριλογία για το Βόλο από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τη δεκαετία του '60). Χρίστος Ζαφείρης «Το ξενάχωμα» (αφήγημα με θέμα την ανακομιδή των οστών σ' ένα χωριό της Θεσσαλίας στην πολεμική και μετεμφυλιακή δεκαετία του '40). Μαρί Μπαλμαρί «Αβελ ή το πέρασμα της Εδέμ» (μετάφραση Μαρία Αβαριτσιώτη, ανθρωπολογική και ψυχαναλυτική μελέτη).

- «Περίπλους»: Νικία Λούντζη «Στο Ιόνιο Λιμπερτά (IV - To μπλόκο του Μόντε)» (το τέταρτο μέρος του ιστορικού μυθιστορήματος του Ζακύνθιου συγγραφέα, το οποίο διαδραματίζεται στη μεγάλη ιστορική εποχή για τα Επτάνησα, η οποία αρχίζει με τη Γαλλική Επανάσταση και τελειώνει με την Ενωση των Επτανήσων με την Ελλάδα,1864). Οι Επτανήσιοι λαχταρώντας τη λιμπερτά - τη λευτεριά - δέχονται τους Γάλλους εισβολείς, καίνε το «Λίμπρο ντ' όρο» και τελικώς διαπιστώνουν ότι υποτάχθηκαν σε νέους ιμπεριαλιστές. Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος είναι και ο αμφιλεγόμενος επαναστάτης Αντώνιος Μαρτινέγκος, που σχεδιάζει μια λαϊκή εξέγερση ενάντια στους Ζακυνθινούς ευγενείς, οι οποίοι συνεδριάζουν στο «Μόντε» για την εκλογή τοπικών αρχών. Ο Μαρτινέγκος συνεργάζεται με Αγγλο ναύαρχο, ο οποίος θέλει να επέμβει στο νησί για να το αρπάξει από τους Ρώσους).

- «Κριτική»: Εμμανουέλ Τοντ «Μετά την αυτοκρατορία» (μετάφραση Νίκος Βουλέλης, πρόλογος Αλέξης Παπαχελάς. Μελέτη για την τρομοκρατία των ΗΠΑ, ώστε να συγκρατήσουν την οικονομική τους κατάπτωση και να ελέγξουν οικονομικά και στρατηγικά Ευρώπη, Ρωσία, Ιαπωνία και Κίνα και να επιβάλουν με νέα όπλα την παγκόσμια κυριαρχία τους).

- «Newsletter - Τα νέα του μουσείου» (περιοδικό του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, τεύχος Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2002).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2008-02-16 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2005-11-19 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2003-01-25 00:00:00.0)
Κερδίζει... έδαφος (2002-10-09 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2002-09-28 00:00:00.0)
Περί Ρήγα και άλλα (1997-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ