Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποφάσεις στήριξης του χρηματιστηριακού τζόγου

Με δύο αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, κυβέρνηση και τραπεζίτες διευκολύνουν τη χορήγηση δανείων για αγορά μετοχών, εξασφαλίζοντας έτσι συνθήκες μακχροχρόνιου εγκλωβισμού των θυμάτων της Σοφοκλέους

Συντονισμένες προσπάθειες για την εξασφάλιση συνθηκών μακροχρόνιου... εγκλωβισμού των εργαζόμενων νοικοκυριών - που έπεσαν θύμα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά και των κάθε είδους «παπαγάλων» και «παπαγαλιζόντων» για εύκολα και γρήγορα κέρδη από το χρηματιστηριακό τζόγο- καταβάλλουν κυβέρνηση και τραπεζίτες. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι χτεσινές αποφάσεις της Τράπεζας Ελλάδας, με τις οποίες δίνεται το «πράσινο» στις εμπορικές τράπεζες να χορηγούν περισσότερα δάνεια σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν μετοχές. Στο μεταξύ, χτύπησε και πάλι ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης Μ. Σάλλας, ο οποίος διατύπωσε και πάλι την άποψη ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, εκτός απροόπτου στις αρχές του επόμενου χρόνου θα ξεπεράσει τις 7.000 μονάδες.

Ετσι, ενώ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένουν, στα λόγια, πως πρέπει να «αποπολιτικοποιηθεί» το θέμα του Χρηματιστηρίου, στην πράξη κυβέρνηση και τραπεζίτες βάζουν πλάτη για την παραπέρα ενίσχυση του χρηματιστηριακού τζόγου, σε βάρος των ήδη εγκλωβισμένων ή των υποψήφιων θυμάτων, που θα πιστέψουν στα κάλπικα τα λόγια τα μεγάλα για εύκολα και γρήγορα κέρδη από τη Σοφοκλέους!

Η ουσία των αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδας - η διοίκηση της οποίας, ας σημειωθεί, διορίζεται από την κυβέρνηση - είναι η εξής:

Πρώτον, δίνεται η δυνατότητα στις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν φυσικά (ιδιώτες) και νομικά πρόσωπα (εταιρίες), για την αγορά μεγάλων πακέτων μετοχών εταιριών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο! Η απόφαση αυτή, αφορά μεγαλοεπιχειρηματίες ή μεγαλοτζογαδόρους, αφού δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να χορηγούν δάνεια «για την αγορά τίτλων εισηγμένων στο ΧΑΑ ή μη, εφόσον με την αγορά (σ.σ. αυτών των μετοχών) εξασφαλίζεται, διατηρείται ή προσαυξάνεται η συμμετοχή τους(σ.σ. των φυσικών ή νομικών προσώπων) στο μετοχικό κεφάλαιο επιχείρησης με ποσοστό τουλάχιστον 5%». Δηλαδή, με την απόφαση αυτή, δίνεται η δυνατότητα σε κάποιο μεγαλοεπιχειρηματία, που πούλησε σε υψηλές τιμές τις μετοχές τους, να πάρει δάνειο από την τράπεζα για την αγορά μεγάλων πακέτων μετοχών, όταν η τιμή τους είναι μειωμένη. Μέχρι σήμερα, δίνονταν δάνεια, μόνο για τις περιπτώσεις που κάποιος ήθελε να αγοράσει μετοχές, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο της επιχείρησής του.

Δεύτερον, επιτρέπεται στις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν ιδιώτες και εταιρίες, για την αγορά μετοχών, είτε για να αγοράσουν πρώτη φορά μετοχές είτε για να επιχειρήσουν να καλύψουν τη «χασούρα», που είχαν με την αγορά νέων μετοχών. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η χορήγηση των δανείων αυτών- που δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 15 εκατ. δραχμές- είναι ότι θα θέτουν τις μετοχές ενέχυρο στις τράπεζες, που θα χορηγούν το δάνειο. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 50% της αξίας των ενεχυριαζόμενων μετοχών. Με την ίδια απόφαση, καταργείται ο χρονικός περιορισμός στη διάρκεια εξόφλησης αυτής της κατηγορίας των δανείων (σήμερα 18 μήνες) και στο εξής ο χρόνος διάρκειας του χορηγούμενου δανείου «θα καθορίζεται ελεύθερα μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών».

Το σκεπτικό, με το οποίο η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, προχώρησε στην έκδοση των παραπάνω αποφάσεων, ήταν η «εκτίμηση πως οι ως άνω προσαρμογές (σ.σ. δηλαδή η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών) θα αμβλύνουν τις πιέσεις στην αγορά κεφαλαίων και κατά συνέπεια θα περιορίσουν ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στο χρηματοπιστωτικό τομέα και γενικότερα την οικονομία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ