Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μολιέρος επί ... τέσσερα

Από τις πρόβες του «Φιλάργυρου», στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου
Από τις πρόβες του «Φιλάργυρου», στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου
Το προσεχές καλοκαίρι τέσσερα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας μας θα ανεβάσουν έργα του κλασικού Γάλλου κωμωδιογράφου Μολιέρου, και θα περιοδεύσουν στα φεστιβάλ, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονικότητα των έργων του. Ο Μολιέρος είναι ένας από τους πλέον μεταφρασμένους συγγραφείς, έργα του έχουν κυκλοφορήσει σε όλες τις γλώσσες, ακόμα και σε γλώσσες όπως η αραβική, η τουρκική και η περσική. Ηδη από τον 18ο αιώνα εμφανίστηκαν οι πρώτες ελληνικές μεταφράσεις σε κοινότητες εκτός Ελλάδας, ενώ καθ' υπόδειξιν του Αδαμάντιου Κοραή ο «Ταρτούφος» μεταφράστηκε στα ελληνικά το 1815.

Συγκεκριμένα, το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας θα παρουσιάσει τον «Ζορζ Νταντέν» σε σκηνοθεσία Ερσης Βασιλικιώτη, μετάφραση των Γιάννη Βαρβέρη - Αννίτας Δεκαβάλλα, σκηνικά - κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου, μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Παίζουν: Τάσος Πεζιρκιανίδης, Γεράσιμος Γεννατάς, Ηρώ Κωστή, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Λευτέρης Λουκαδής, κ.ά.

Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, σε συνεργασία με το «Θεατρικό σανίδι» θα παρουσιάσει τον «Φιλάργυρο», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, σκηνικά - κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη. Παίζουν: Βασίλης Τσιβιλίκας, Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Ματαράγκας, Ανδρέας Βαρούχας, Μπάμπης Χατζιδάκις, κ.ά.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης τιμά τον Μολιέρο με το «Κατά φαντασίαν ασθενής», σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, με τον Γιώργο Παρτσαλάκη και την Πένυ Παπουτσή. Μια παράσταση που εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και θα παιχτεί και στο Ηρώδειο.

Τέλος, το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών ανεβάζει τον «Ταρτούφο», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά και κοστούμια Σάββα Πασχαλίδη. Παίζουν: Τάσος Χαλκιάς, Σμαράγδα Σμυρναίου, Νίκος Δαδινόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης, Ελισάβετ Ναζλίδου, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ