Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμένεται η Ράις και η εκεχειρία

Ισραηλινό τανκ στην είσοδο της Μπέιτ Χανούν

Associated Press

Ισραηλινό τανκ στην είσοδο της Μπέιτ Χανούν
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πιθανότατα με την άφιξη της συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους, στην περιοχή, της Κοντολίζα Ράις, θα συμπέσει η επίσημη ανακοίνωση της εκεχειρίας, στην οποία φαίνεται ότι συναινούν μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης εμφανίστηκε χτες αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η επίσημη ανακοίνωση «μπορεί να γίνει και εντός των προσεχών ωρών», κάτι, όμως, που έσπευσαν να διαψεύσουν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων τονίζοντας ότι και μόνο η διαδικασία της κατάθεσης άποψης από τα μέλη τους «θα χρειαστεί κάποιες ημέρες».

Ο σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, υπογράμμιζε ότι η επίσημη ανακοίνωση της εκεχειρίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κατά πόσο η Ράις, εκ μέρους των ΗΠΑ, θα δεχτεί να εγγυηθεί ότι το Ισραήλ θα τερματίσει τις δολοφονίες Παλαιστινίων στελεχών και θα προχωρήσει σε αποφυλακίσεις Παλαιστινίων αιχμαλώτων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές, οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις συμφώνησαν να αποδεχτούν, υπό τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, 3μηνη κατάπαυση του πυρός τόσο εντός Ισραήλ όσο και εντός των παλαιστινιακών εδαφών.

Οπως φαίνεται, καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη κάποιας συναίνεσης διαδραμάτισε ο φυλακισμένος ηγέτης της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, ο οποίος λειτούργησε ως εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, κυρίως προς τις 2 ισλαμικές οργανώσεις, και απευθύνθηκε αποστέλλοντας με αντιπροσώπους του γραπτά κείμενα στα ηγετικά στελέχη των «Χαμάς» και «Τζιχάντ» στη Δαμασκό. Το Ισραήλ, προς το παρόν, δεν έχει σχολιάσει την παρέμβαση Μπαργκούτι, αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, έσπευσε να επαναλάβει ότι «η εκεχειρία δεν είναι παρά ένας τρόπος να δοθεί χρόνος στους τρομοκράτες να ανασυνταχθούν». Αντίθετη άποψη διατύπωσε μέσα από γραπτή του ανακοίνωση ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «καθυστερεί και κωλυσιεργεί στην εφαρμογή των δεσμεύσεών του απέναντι στον "οδικό χάρτη" υποσκάπτοντας, ουσιαστικά, κάθε πρόοδο».

Βία και διπλωματία πιέσεων

Οι συλλήψεις δίνουν και παίρνουν

Associated Press

Οι συλλήψεις δίνουν και παίρνουν
Ενας Ισραηλινός υπάλληλος τηλεφωνικής εταιρίας έπεσε νεκρός στην αραβική περιοχή Μπάκα αλ Γκαρμπίγια του Ισραήλ, πολύ κοντά στην «πράσινη γραμμή», από τα πυρά ενός Παλαιστινίου έφηβου, ο οποίος με τη σειρά του τραυματίστηκε σοβαρά από τους Ισραηλινούς μεθοριακούς φρουρούς και συνελήφθη. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Ο Ισραηλινός στρατός, επίσης, ανακοίνωσε ότι σκότωσε 2 Παλαιστινίους και συνέλαβε δύο άλλους, κοντά στη Νάμπλους, όταν τους εντόπισε να μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών επάνω τους. Τέλος, ρουκέτες «Κασάμ» έπληξαν, χτες το πρωί, τον εποικισμό Γκους Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδιδε ανακοίνωση - απάντηση στις πιέσεις Μπους για «τερματισμό της χρηματοδότησης προς τη "Χαμάς" και του διαχωρισμού του πολιτικού από το στρατιωτικό σκέλος». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΕΕ «δε δέχεται μαθήματα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και δεν περιμένει από τις ΗΠΑ να τη συμβουλεύσει σχετικά με ζητήματα για τα οποία έχει, ήδη, επιληφθεί καταλλήλως». Οι δηλώσεις Μπους έγιναν δεκτές με ικανοποίηση στο Ισραήλ και καταγγέλθηκαν ως «πράσινο φως προς τους Ισραηλινούς» από τις παλαιστινιακές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ