Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αυξάνονται οι αντιαμερικανικές επιθέσεις

Ιρακινοί γιορτάζουν την επίθεση στους Αμερικανούς πετώντας πέτρες στα κατεστραμμένα στρατιωτικά αυτοκίνητα

Associated Press

Ιρακινοί γιορτάζουν την επίθεση στους Αμερικανούς πετώντας πέτρες στα κατεστραμμένα στρατιωτικά αυτοκίνητα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αλλεπάλληλες είναι οι επιθέσεις που δέχονται τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ σε καθημερινό φαινόμενο έχουν αναχθεί οι επιχειρήσεις σαμποτάζ στους ιρακινούς πετρελαιαγωγούς. Αμερικανός διπλωμάτης, που πρόσφατα επέστρεψε από το Ιράκ, παραδεχόταν ότι στη χώρα επικρατεί χάος και ότι η Ουάσιγκτον ήταν παντελώς απροετοίμαστη να κυβερνήσει τη χώρα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε όταν το όχημά τους έπεσε σε εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Αυτό μετέδιδε το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», συμπληρώνοντας ότι στην περιοχή έσπευσε άλλο ένα αμερικανικό όχημα το οποίο εξετράπη της πορείας του εξαιτίας της υπερβολικής ταχύτητας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί άλλος ένας Αμερικανός πεζοναύτης και να τραυματιστούν άλλοι 2. Αντίθετα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ» και το BBC, στην ενέδρα τραυματίστηκαν, μόνο, 2 στρατιώτες και ο νεκρός είναι ένας από το ατύχημα που ακολούθησε.

Επίθεση με χειροβομβίδες πραγματοποιήθηκε, στη συνοικία Αμαρίγια της Βαγδάτης, εναντίον αυτοκινητοπομπής που αποτελούνταν από 2 αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα και 2 οχήματα της ιρακινής εταιρίας ηλεκτρισμού. Από την επίθεση έχασε τη ζωή του ένας Ιρακινός και τραυματίστηκε ένας δεύτερος. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του αμερικανικού στρατηγείου, στην ευρύτερη περιοχή της Βαγδάτης, αγνοούνται από το βράδυ της Τετάρτης, άλλοι 2 Αμερικανοί πεζοναύτες με το θωρακισμένο όχημά τους. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι χτες σημειώθηκε νέα έκρηξη σε πετρελαιαγωγό, κοντά στην περιοχή αλ Φάτχα. Πρόκειται για την 6η έκρηξη μέσα στα τελευταία 24ωρα και Αμερικανοί επιτελείς εκτιμούν ότι πρόκειται πιθανότατα και σε αυτή την περίπτωση για σαμποτάζ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα» μετέδωσε βίντεο που δείχνει μια επίθεση εναντίον αμερικανικής αυτοκινητοπομπής και υποστήριξε ότι απεστάλη από μία ιρακινή οργάνωση που δηλώνει ότι «θα αντισταθεί στην κατοχή» και η οποία καλεί όλους τους Ιρακινούς να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε Αμερικανούς. Ενα άλλο αραβικό δίκτυο, το «αλ Αραμπίγια», ανακοίνωσε ότι σήμερα το βράδυ θα μεταδώσει συνέντευξη με τον πρώην υπουργό Πληροφόρησης του Ιράκ, Μοχάμαντ αλ Σάχαφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι παραδόθηκε στους Αμερικανούς, και αφού ανακρίθηκε, αφέθηκε ελεύθερος.

Στο μεταξύ, στο νότιο Ιράκ, στην πόλη αλ Ματζάρ αλ Καμπίρ, όπου σκοτώθηκαν την Τρίτη 6 Βρετανοί στρατιώτες, τα πνεύματα παραμένουν εξαιρετικά τεταμένα. Οι κάτοικοι της πόλης προειδοποίησαν τους Βρετανούς να μην αποπειραθούν να εισέλθουν εκ νέου στην πόλη και προπαντός να μην προσπαθήσουν να αναζητήσουν τους ενόχους για τη δολοφονία των 6, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες τους περί «διαρκών προσβολών από τα βρετανικά στρατεύματα στα ήθη της περιοχής». Η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» υποστήριζε, χτες, επικαλούμενη Βρετανούς αξιωματούχους, ότι όπως φαίνεται οι 4 από τους 6 Βρετανούς «εκτελέστηκαν εν ψυχρώ ενώ είχαν, ήδη, αποδεχτεί να αφήσουν στο έδαφος τα όπλα τους».

Συμβόλαια και χάος

Στην αμερικανική αμυντική εταιρία «Northrop Grumman» και συγκεκριμένα στη θυγατρική της «Vinnell», ανατέθηκε με συμβόλαιο αξίας 48 εκατομμυρίων δολαρίων, η εκπαίδευση και η σύσταση του νέου ιρακινού στρατού. Η ίδια εταιρία επιβλέπει την εκπαίδευση και της Επίλεκτης Φρουράς της Σ. Αραβίας. Παρά το γεγονός ότι τα συμβόλαια μοιράζονται σε αμερικανικές εταιρίες, ο Τίμοθι Κάρνεϊ, μέχρι πρότινος υπεύθυνος για το ιρακινό υπουργείο Βιομηχανίας που επέστρεψε μόλις την περασμένη βδομάδα από το Ιράκ, δήλωνε απερίφραστα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απέτυχαν να ελέγξουν τη χώρα. Ο Κάρνεϊ, σε συνέντευξή του, υποστηρίζει ότι η Ουάσινγκτον έδωσε μεγάλο βάρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά εμφανίστηκε παντελώς απροετοίμαστη απέναντι στην αναγκαιότητα διακυβέρνησης του Ιράκ με αποτέλεσμα, πλέον, η κατάσταση να χειροτερεύει καθημερινά και να τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα δολοφονία σιίτη αξιωματούχου (2005-07-02 00:00:00.0)
Διαρκείς επιθέσεις (2005-03-01 00:00:00.0)
Φλέγεται το «σουνιτικό τρίγωνο» (2004-11-02 00:00:00.0)
Αιματηρή κλιμάκωση επιθέσεων και μαχών (2004-07-29 00:00:00.0)
Νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων (2003-12-10 00:00:00.0)
Κατά των κατακτητών ο σιιτικός θρήνος (2003-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ