Σάββατο 2 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα δολοφονία σιίτη αξιωματούχου

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μέσα στο αυτοκίνητό του δολοφονήθηκε από αγνώστους ενόπλους, χτες το πρωί, ο Καμάλ Εντίν αλ Γκουράν, βοηθός του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν και οι 4 σωματοφύλακές του. Η νέα αυτή δολοφονία, που πολλοί έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι στοχεύσει στην πρόκληση οργής στους κόλπους της σιιτικής κοινότητας, συνέπεσε με ανακοίνωση της ιρακινής ηγεσίας όπου αναφέρεται ότι κατά τον Ιούνη μειώθηκε ο αριθμός των Ιρακινών νεκρών αλλά αυξήθηκε των Αμερικανών.

Λίγο νωρίτερα, χτες, καμικάζι αποπειράθηκε να εκτιναχτεί στα γραφεία του σιιτικού Κόμματος Ντάουα, στη Βαγδάτη. Τελικά σκοτώθηκε μόνος ένας φρουρός. Του συγκεκριμένου κόμματος ηγείται ο «πρωθυπουργός» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ένοπλοι εισέβαλαν στο κατάστημα οπτικών του Τάχερ Καζέμ αλ Ρουμπάι, ξαδέλφου του νυν βουλευτή και πρώην συμβούλου του κατοχικού διοικητή Πολ Μπρέμερ, Μουαφάκ αλ Ρουμπάι. Σκότωσαν τον ίδιο, 3 πελάτες του και έναν υπάλληλο.

Παραλλήλως, συνεχίζεται για πολλοστή ημέρα στο δυτικό Ιράκ η εκκαθαριστική επιχείρηση «Ξίφος» των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων. Χτες, όπως έγινε γνωστό ολοκληρώθηκαν οι έρευνες από σπίτι σε σπίτι, μετά από 2 24ώρα, στην πόλη Χιτ και γίνονταν εκκλήσεις στους κατοίκους να βγουν και πάλι στους δρόμους και να ξαναλειτουργήσουν τα καταστήματά τους.

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, οι κατοχικές δυνάμεις δε συνάντησαν αντίσταση, ούτε σημειώθηκαν σημαντικές μάχες. Παρ' όλα αυτά, 6 πεζοναύτες τραυματίστηκαν, την Πέμπτη, όταν το όχημά τους έπεσε πάνω σε νάρκη ενώ χτες εξουδετερώθηκαν, την τελευταία στιγμή, 9 βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου. Τέλος, γνωστοποιήθηκε ότι «από λάθος» αυτοπυροβολήθηκε θανάσιμα ένας 18χρονος Βρετανός στρατιώτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ