Σάββατο 2 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές

Ο Σρέντερ «κερδίζει» την ψηφοφορία «δυσπιστίας» της Βουλής και υποβάλλει επισήμως το αίτημα της διάλυσης της Μπούντεσταγκ και της προκήρυξης εκλογών

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργατών της «Opel», ενάντια στις απολύσεις. Στη Γερμανία που συγκρούστηκε με την πολιτική της κυβέρνησης Σρέντερ

Associated Press

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργατών της «Opel», ενάντια στις απολύσεις. Στη Γερμανία που συγκρούστηκε με την πολιτική της κυβέρνησης Σρέντερ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ απέτυχε, όπως επιθυμούσε, να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε χτες τύποις από τη γερμανική Βουλή (Μπούντεσταγκ) με στόχο να χάσει την ψηφοφορία και έτσι πραγματοποιήθηκε το πρώτο και αποφασιστικό από θεσμικής πλευράς βήμα για πρόωρες εκλογές. Ηδη, ο Σρέντερ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χορστ Κέλερ, και του υπέβαλε επισήμως το αίτημα της διάλυσης της Μπούντεσταγκ και της προκήρυξης εκλογών - πιο πιθανή ημερομηνία η 18η του Σεπτέμβρη - επί του οποίου ο Κέλερ πρέπει να αποφανθεί μέχρι τις 22 Ιουλίου.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας - 151 «Ναι», 296 «Οχι», 148 Λευκά - θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ότι «διευκολύνει» σε ένα βαθμό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο να ανταποκριθεί στο αίτημα του καγκελαρίου, επειδή οι βουλευτές των κομμάτων που συναπαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό SPD-Πρασίνων δεν ψήφισαν «μονοκούκι» και δεν ακολούθησαν συντεταγμένα την επιλογή των ηγεσιών τους υπέρ του «λευκού».

Το βασικό επιχείρημα που ανέπτυξε ο Σρέντερ ήταν ότι «δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι απολαμβάνει της σταθερής και συνεχούς υποστήριξης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο», παραπέμποντας στις εκ των ένδον αντιστάσεις που συνάντησε η μεταρρυθμιστική «Ατζέντα 2010» και η έγκριση από τη Βουλή της δέσμης των λεγόμενων «Νόμων Χαρτς», που πέρασε τελικά με την ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Για να συνεχίσω το έργο των μεταρρυθμίσεων, όπως το θεωρώ αναγκαίο, πρέπει να είναι διασφαλισμένη η δυνατότητα του προγραμματισμού και της υλοποίησης», είπε ο καγκελάριος, φροντίζοντας να μη συγκρουστεί «μετωπικά» με τους εσωκομματικούς επικριτές του.

Η αρχηγός του CDU Αγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις της «Ατζέντας 2010» ως «βήμα στη σωστή κατεύθυνση», που έμεινε αναποτελεσματικό από τη «μισόκαρδη» εφαρμογή, εξαιτίας των εσωτερικών αντιδράσεων στους κόλπους του SPD και των «διαδρομών ζιγκ-ζαγκ» που έκανε ο καγκελάριος προκειμένου να κατευνάσει τους διαφωνούντες. Η Μέρκελ επικέντρωσε στην παράθεση των αποτυχιών της «κοκκινοπράσινης» κυβέρνησης, με μείζον την αποτυχία της αντιμετώπισης της ανεργίας, κρατώντας ωστόσο κλειστά τα χαρτιά της ως προς τη συγκεκριμένη πολιτική που θα ακολουθήσει, αν κερδίσει τις εκλογές.

Το τι θα βγει από την επίσπευση αυτή, είναι ζητούμενο: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα ασφαλές προβάδισμα CDU/CSU έναντι του SPD. Σύμφωνα με την τελευταία, του Infratest Dimap: CDU/CSU-44%, SPD-27%, Πράσινοι: 8%, FDP: 7% και 10 % για το νέο «Κόμμα της Αριστεράς» (Linkspartei). Ωστόσο για την τελική συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης υπάρχουν ακόμη πολλοί αστάθμητοι παράγοντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ