Τρίτη 1 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ
Ορίστηκαν οι Διοικούσες Επιτροπές

Τη «νύφη» θα πληρώσει πάλι ο λαός

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας ορίστηκαν οι Διοικούσες Επιτροπές των Πανεπιστημίων Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τα οποία είχαν ιδρυθεί πριν από ένα χρόνο στο πλαίσιο του «Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης», του μοντέλου, δηλαδή, ενός πολυθεματικού πανεπιστημίου κι ενός ΤΕΙ ανά Περιφέρεια.

Οι Διοικούσες Επιτροπές και στα τρία ιδρύματα είναι εννιαμελείς και απαρτίζονται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο κι άλλα εφτά μέλη, πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας διορίζεται πρόεδρος ο Γρηγόριος Σκαλκέας, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, και αντιπρόεδρος ο Ευστράτιος Γαλανής, ομότιμος καθηγητής Μαθηματικών του ΕΜΠ. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πρόεδρος διορίζεται ο Χρήστος Μασσαλάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (μέχρι πρότινος πρύτανης του ιδρύματος και νυν αντιπρύτανης), και αντιπρόεδρος ο Δημήτριος Φωτιάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τέλος, στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων διορίζεται πρόεδρος ο Γεώργιος Μάνος, καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου (και πρώην πρόεδρος του ιδρύματος), και αντιπρόεδρος ο Φίλιππος Πομώνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το σχετικό σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, που είχε εξαγγελθεί πέρσι, οι Διοικούσες Επιτροπές θα αναλάβουν τη μελέτη σκοπιμότητας και εφαρμογής, η οποία θα υποβληθεί στο υπουργείο. Ωστόσο, η εμπειρία από την ίδρυση πανεπιστημίων και Τμημάτων τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι η κυβέρνηση αποποιείται σταδιακά την ευθύνη εξασφάλισης των αναγκαίων προϋποθέσεων για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης σε αυτά, δε δημιουργεί κατάλληλες υποδομές, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, εστίες (και πετάει το μπαλάκι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση), ούτε εξασφαλίζει μόνιμο και υψηλά ειδικευμένο διδακτικό προσωπικό. Οσο για το αντικείμενο σπουδών... παύει να είναι επιστημονικό, στο όνομα των νέων απαιτήσεων της «κυρίαρχης» αγοράς.

Ακόμα και η φιλολογία περί «ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών» γκρεμίζεται κάτω από το βάρος των νέων φόρων που επιβάλλουν στους δημότες, ενώ για τους σπόνσορες και χορηγούς θα είναι ανοιχτές διάπλατα οι πόρτες στα αυριανά τοπικά πανεπιστήμια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προγράμματα σπουδών κατά παραγγελία των εργοδοτών (2018-06-07 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά» (2013-03-09 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά» (2013-03-09 00:00:00.0)
Κάλεσμα προσωπικοτήτων (2000-03-02 00:00:00.0)
Αποχή εν αναμονή του μισθολογίου (1997-09-09 00:00:00.0)
Συνεχής πορεία υποβάθμισης (1995-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ