Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια απέραντη αγκαλιά

Η γιορτή μιας δυνατής αγάπης που κρατάει τριάντα ολόκληρα χρόνια ανάμεσα στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και στις χιλιάδες φίλους των τραγουδιών του, ξεδιπλώθηκε προχτές το βράδυ, στο Θέατρο Πέτρας. Σε μια μεγάλη συναυλία, που διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Παρέμβαση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πέτρας, γεμάτη αμέτρητα τραγούδια, χιλιάδες κόσμου, ξεχωριστές συμμετοχές, παλμό, χρώμα, ηλεκτρισμό, συναίσθημα.

Ηταν περασμένες 9.30 μ.μ., όταν ο δημοφιλής καλλιτέχνης ανέβηκε στη σκηνή για να δεχτεί και να ευχηθεί με τη σειρά του «χρόνια πολλά» στα «παιδιά που ονειρεύονται, στα παιδιά που δεν τρώνε τη φόλα, στα παιδιά που τα θέλουνε όλα». «Τα πιάσαμε τα τριάντα και νομίζω ότι είναι μια καλή αρχή για να συνεχίσουμε» ήταν τα λόγια του Βασίλη που συνοδεύτηκαν από την υπόσχεσή του: «θα τραγουδάω και στα εγγόνια σας». Για να ξεκινήσει αμέσως να προσφέρει απλόχερα τις μοναδικές ερμηνείες τραγουδιών των Μικρούτσικου, Ασιμου, Κροκίδη κ.ά.: «Ενοχος χωρίς αιτία», «Θάλασσα στη σκάλα», «Ο Εγγλέζος θερμαστής», «Ασπρη καμπαρτίνα», «Πόρτο Ρίκο»... Τα «Εφηβα γεράκια» να υψώνουν τα χέρια και ενώνουν τις φωνές για να τραγουδήσουν, να καταγγείλουν, να ονειρευτούν. Γιατί «αξίζει να υπάρχεις για ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει...». Και μαζί με την παραίνεση «κράτα ρε φίλε γερά», η διαπίστωση «είναι όμορφα απόψε που ξανανταμώσαμε... Μ' αρέσει ν' αρμενίζουμε παρέα». Και ήταν ο ηλεκτρισμός, το πάθος, ο παλμός αυτής της μεγαλειώδους, πολύωρης υπαίθριας σύναξης, που δονούσαν την ατμόσφαιρα και πυρπολούσαν τις καρδιές. Οι οποίες χτύπησαν πιο δυνατά στο άκουσμα των τραγουδιών, που ο Β. Παπακωνσταντίνου αφιέρωσε «στα θύματα των προηγούμενων και επόμενων πολέμων», καταδικάζοντας αυτούς που «έχουν αποφασίσει να τρέφονται με αίμα και πετρέλαιο». Ενώ η συγκίνηση κορυφώθηκε στις ιδιαίτερες αναφορές του σε δύο μεγάλους απόντες, τον Μάνο Λοΐζο και τον Νίκο Ξυλούρη.

Παρόντες στη γιορτινή βραδιά πολλοί καλλιτέχνες, που από σκηνής αφιέρωσαν την ερμηνεία τους στον Βασίλη: ο συνθέτης - κιθαρίστας Χριστόφορος Κροκίδης (που ο Β. Παπακωνσταντίνου τον «σύστησε» ως «το άλλο μουσικό μου μισό και παντοτινός μου φίλος», ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μάνος Ξυδούς από τους «Πυξ Λαξ», ο Διονύσης Τσακνής, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, οι «Οναρ», η Ελένη Πέτα, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η Ευρυδίκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η συναυλία για τα 50 χρόνια του Βασίλη (2023-06-14 00:00:00.0)
«Δε θα περάσουν» (2010-09-19 00:00:00.0)
Τραγούδια αληθινές ιστορίες (2005-04-17 00:00:00.0)
Πλημμύρισε ο «Συρμός» (2004-01-23 00:00:00.0)
Σε Πετρούπολη και Βύρωνα (2002-06-26 00:00:00.0)
"Φιλί του κόσμου" και "ένα ψέμα..." (1997-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ