Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Χειρότερο από το προηγούμενο!

Ακόμα χειρότερη εκδοχή για το μέλλον της ΔΕΗ, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή

Μέχρι την 1/7/2007 η ΔΕΗ δε θα μπορεί να κατασκευάζει νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενώ στην περίπτωση που θα κατασκευάσει θα πρέπει να αποσύρει παλαιότερες, ίδιας ισχύος, οι οποίες θα περνάνε στη δικαιοδοσία του Διαχειριστή του Συστήματος! Παράλληλα, οι ιδιώτες υποψήφιοι ηλεκτροπαραγωγοί θα χρηματοδοτούνται εκ των προτέρων από το ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή των μονάδων τους! Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, το τροποποιημένο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) θα συνάπτει συμβάσεις ισχύος με ιδιώτες, ώστε έναντι ανταλλάγματος να παρέχουν σε μελλοντικό χρόνο διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ισχύος. Δηλαδή, όσοι ιδιώτες προκρίνονται στους διαγωνισμούς για την κατασκευή νέων μονάδων θα προπληρώνονται από το δημόσιο ΔΕΣΜΗΕ! Ετσι, οι ιδιώτες θα καλύψουν το σημαντικότερο μέρος της χρηματοδότησης των επενδύσεών τους.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι οι ανάγκες σε ισχύ και συνεπώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα καθορίζονται από ειδική μελέτη του ΔΕΣΜΗΕ, της ΡΑΕ και η οποία θα εγκρίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία θα είναι για την εξασφάλιση 900 MW, κάτι που σημαίνει τρεις ιδιωτικές μονάδες.

Στους διαγωνισμούς της πρώτης εφαρμογής, που θα διενεργεί ο ΔΕΣΜΗΕ για μονάδες που θα εντάσσονται στο σύστημα μέχρι την 1/7/2007, δε θα συμμετέχει η ΔΕΗ και μετά από αυτήν την ημερομηνία δεν επιτρέπεται παραγωγός να συνάπτει νέες συμβάσεις με το ΔΕΣΜΗΕ για ισχύ άνω του 50% του συνολικού μεγέθους των κατ' έτος συναπτομένων προσθέτων συμβάσεων ισχύος παραγωγής. Στη ΔΕΗ χορηγείται άδεια παραγωγής για την ανανέωση παλαιών μονάδων μέχρι 1.600 MW και οι παλαιές μονάδες παραμένουν σε ψυχρή εφεδρεία και περιέρχονται στο Διαχειριστή του Συστήματος!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ