Τρίτη 22 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Τεκμήριο φτώχειας για μισθοσυντήρητους

Μόλις 12.200 ευρώ το μέσο οικογενειακό εισόδημα για το 2002

Τη δεινή οικονομική κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενα νοικοκυριά και συνταξιούχους περιγράφουν τα στοιχεία της Εφορίας για την εκκαθάριση των δηλώσεων, με εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2002. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το μέσο οικογενειακό εισόδημα είναι μόλις 12.200 ευρώ (ή 4,1 εκατ. δρχ), δηλαδή πολύ κάτω ακόμη και από αυτά τα επίσημα όρια της φτώχειας, που βάζουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Και βέβαια είναι φανερό το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που αναγκάζονται να ζουν με ποσά πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο των εισοδημάτων που δηλώθηκαν στην Εφορία. Σε μέσα επίπεδα, για κάθε μέλος από τα 4 που έχει ένα «τυπικό» νοικοκυριό αναλογεί μηνιάτικο εισόδημα κάτω από τα 255 ευρώ.

Με τη νέα αποστολή της 10ης παρτίδας (αποτελείται από 491.000 εκκαθαριστικά σημειώματα που άρχισαν να ταχυδρομούνται), έχουν εκκαθαριστεί συνολικά 3,8 εκατ. δηλώσεις (76,2% του συνόλου), προκύπτει ότι:

  • Ο συμπληρωματικός φόρος (εκτός από τον παρακρατηθέντα) που θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία (μετά τις επιστροφές) ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.
  • Τα χρεωστικά σημειώματα αποτελούν το 27% του συνόλου των δηλώσεων. Κατά μέσο όρο κάθε φορολογούμενος της κατηγορίας αυτής θα καταβάλει επιπλέον φόρο ύψους 1.690 ευρώ.
  • Στα πιστωτικά σημειώματα (32% στο σύνολο) αναλογεί μέση επιστροφή φόρου ύψους 440 ευρώ και οι μηδενικές δηλώσεις (χωρίς επιστροφή ή επιπλέον καταβολή φόρου) φτάνουν στο 41% του συνόλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ