Τρίτη 22 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ικανοποιημένοι που ξεπουλάνε

Στο «σφυρί» βγαίνει από αύριο και επίσημα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μέσω της εισόδου του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά στο χρηματιστήριο. Η ιδιωτικοποίηση αυτή δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμα τεράστιο σκάνδαλο στη λίστα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ισοδυναμεί με εθνικό «έγκλημα», καθώς παραδίδεται στα χέρια του κάθε είδους κερδοσκόπου, ένας τομέας στρατηγικής σημασίας που συνδέει την ηπειρωτική Ελλάδα με τη νησιωτική. Επιπλέον, πρόκειται και για ξεπούλημα καθώς ένας κερδοφόρος Οργανισμός πωλείται σε... τιμή ευκαιρίας, ενώ η ιδιωτικοποίηση θα «συνοδευτεί» με πλιάτσικο του λιμανιού καθώς οι πιο επικερδείς τομείς και δραστηριότητές του θα παραχωρηθούν στο μεγάλο κεφάλαιο, με την πλήρη αποσύνδεσή του από το κοινωνικό σύνολο και με σφοδρό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις, ακόμα και στο ίδιο το δικαίωμα στη δουλιά των εργαζομένων του λιμανιού.

Χτες το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και η κυβερνητική διοίκηση του Οργανισμού έστησαν μία ακόμα προκλητική φιέστα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, τη δεύτερη σε διάστημα 4 ημερών, όπου προσκλήθηκαν, εκτός από τους γειτονικούς με τον ΟΛΠ δήμους και τους φορείς του Πειραιά και οι επίδοξοι επενδυτές. Δηλαδή εφοπλιστές, μεγαλοπρακτόροι και διάφοροι άλλοι... επιχειρηματίες. Μάλιστα, για να γεμίσει η αίθουσα «επιστρατεύτηκαν» και υπάλληλοι του ΟΛΠ ύστερα, σύμφωνα με πληροφορίες, από συνεχή εκβιαστικά τηλεφωνήματα από διευθυντές και προϊσταμένους στις διάφορες υπηρεσίες!

Την... εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης, ο οποίος ξεκάθαρα απηύθυνε έκκληση προς τους... ιδιώτες «να πάρετε μετοχές», ενώ ανέφερε ότι πλέον τα λιμάνια «μετασχηματίζονται σε υγιείς επιχειρηματικούς φορείς»...

Αυτός όμως που ήταν αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Σ. Θεοφάνης, του οποίου «κατόρθωμα» είναι και το ξεπούλημα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ο Σ. Θεοφάνης, αφού έκανε αναφορά στις δυνατότητες του Οργανισμού, αποτίμησε το λιμάνι, αυτή την τεράστια περιουσία του εργαζόμενου λαού, σε μόλις 140 εκατ. ευρώ (περίπου 47 δισ. δραχμές) επιβεβαιώνοντας ότι επιπλέον πωλείται και κοψοχρονιάς! Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΟΛΠ, η συνολική αποτίμηση ξεπερνάει τα 1,5 τρισ. δραχμές! Επιβεβαίωσε ακόμα, ευθαρσώς ότι «δεν απορρίπτεται η πιθανότητα εκχώρησης δραστηριοτήτων» και ότι «είμαστε ανοιχτοί» στην πιθανότητα παραχώρησης τμημάτων για ιδιωτική χρήση.

Μάλιστα, αυθαίρετα εμφάνισε και τους εργαζόμενους του Οργανισμού ως συνένοχους στο «έγκλημα» καθώς υποστήριξε ότι ήταν τέτοια «η ανταπόκριση των εργαζομένων στην αγορά των μετοχών, ώστε υπερκαλύφθηκε κατά 123% η ιδιωτική τοποθέτηση» δηλαδή η... ζήτηση για την αγορά των 303 χιλιάδων ονομαστικών μετοχών που προορίζονται για το προσωπικό. Ομως, απέφυγε να δώσει τον ακριβή αριθμό των εργαζόμενων που ζήτησαν μετοχές και βέβαια απέκρυψε τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που ασκήθηκαν στους εργαζόμενους, για να γίνουν... μέτοχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ