Τρίτη 22 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΒΟΙΑ
Κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας μας

Εκδήλωση της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ στην πλατεία του Πισσώνα

Τους μεταχειρίζονται σαν πράγματα. Τους στύβουν κυριολεκτικά, εκμεταλλευόμενοι την εργατική τους δύναμη, την οποία πουλάνε έναντι «πινακίου φακής», στη φάμπρικα, στο γιαπί, στο χωράφι. Πολλές φορές πληρώνουν και με τη ζωή τους, σε κάποιο εργατικό δυστύχημα, που ούτε καν αναφέρεται.

Δουλεύουν απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, χωρίς περίθαλψη και «πάνε σαν το σκυλί στ' αμπέλι». Κανείς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς αφού και στη μακρινή πατρίδα τους θα περάσει καιρός για να το μάθει κάποιος δικός τους. Ο λόγος για τους οικονομικούς μετανάστες, που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της Τοπικής Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ και το προηγούμενο Σάββατο ήρθαν στην πλατεία του Πισσώνα του Δήμου Διρφύων, όπου έγινε η συγκέντρωση και είχαν το ...λόγο.

Ινδοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, που ζουν και εργάζονται πάνω από 10ετία στα χωράφια και στις επιχειρήσεις λευκού κρέατος της περιοχής, ορισμένοι Πακιστανοί και λίγοι Αλβανοί, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κάποιος επισήμανε, μάλιστα, ότι από μια τέτοια συνάντηση μόνον κάτι καλό μπορεί να προκύψει. Αλλος επέμεινε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να ξαναγίνει. Ενας τρίτος προέτρεψε τους συμπατριώτες του να μην πηγαίνουν σε «αφεντικό» που έδιωξε εργάτη γιατί ζήτησε μεγαλύτερο μεροκάματο.

Η εκδήλωση για τα κοινά προβλήματα και τον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών άρχισε στις 9 το βράδυ με χαιρετισμό του Διονύση Κεκάι, μέλους της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ, ο οποίος, μεταφέροντας την εμπειρία από τη ζωή και τους αγώνες, κάλεσε τους οικονομικούς μετανάστες σε συσπείρωση και κοινό ταξικό αγώνα.

Με αναφορά στη θετική και ελπιδοφόρα πρόσφατη κινητοποίηση των μεταναστών στην Αθήνα, ξεκίνησε την ομιλία του ο Θόδωρος Κούτρας, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Κάθε χτύπημα, συνέχισε, στα δικαιώματα (εργασιακά, κοινωνικά, ατομικά) των μεταναστών είναι προπομπός για χτύπημα στα δικαιώματα συνολικά της εργατικής τάξης της χώρας μας. Η επίθεση προέρχεται από τον ίδιο αντίπαλο και μας αφορά όλους. Η αγωνία για τη δουλιά, το ψωμί είναι κοινή και για τους ντόπιους και για τους μετανάστες. Είμαστε επομένως στο ίδιο στρατόπεδο και κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη βοήθεια και άλλων πολιτικών δυνάμεων, ΝΔ και ΣΥΝ, που στηρίζουν αυτή την πολιτική, κρατά τους μετανάστες στην παρανομία. Γιατί το κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλουν τους μετανάστες φθηνή εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα, τρομοκρατημένους, υποταγμένους.

Θεωρούμε ότι τα αιτήματα των μεταναστών, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του το στέλεχος του ΠΑΜΕ, για νομιμοποίηση όλων όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα μέχρι τις 2 του Ιούνη με ανοιχτές διαδικασίες, είναι σωστά. Είναι δίκαιο να αποτελεί η άδεια παραμονής και εργασίας τη μοναδική προϋπόθεση για αναζήτηση εργασίας. Να ισχύει η άδεια παραμονής για 3 χρόνια. Να καταργηθεί το παράβολο. Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα κοινού αγώνα, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, για ίσα δικαιώματα στα μεροκάματα, στην ασφάλιση, με σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στις επιχειρήσεις πογκρόμ για συλλήψεις, διώξεις και απελάσεις.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου Πακιστανών που διαμένουν στη Ν. Αρτάκη (ο πρόεδρος Αλή Αμανάτ ήταν και ο διερμηνέας), αντιπροσωπεία της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ, με τον Γιώργο Αργύρη, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Κελαϊδίτης ΑΕ», Θαν. Χαλαστάρας, και ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις λευκού κρέατος, Αντώνης Σπυρόπουλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες στους δρόμους απαιτώντας ζωή με δικαιώματα (2022-06-07 00:00:00.0)
Το Σάββατο η μεγάλη συγκέντρωση για τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών γης (2022-06-04 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας για την άγρια επίθεση σε μετανάστες (2011-02-08 00:00:00.0)
Οπλο για τους εργάτες η ταξική τους ενότητα (2010-11-03 00:00:00.0)
Αντάλλαξαν ευχές και χαμόγελα αισιοδοξίας (2009-12-30 00:00:00.0)
Να γίνει πράξη ο κοινός αγώνας (2009-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ