Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρισμός στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου

Παρουσιάστηκε χτες στην Κρήτη, που βιώνει έντονα τα σημάδια της τουριστικής κρίσης, το πλαίσιο θέσεων του ΚΚΕ για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα προς όφελος των εργαζομένων και του λαού και όχι των ισχυρών μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται τον κλάδο

Ή κυβερνητική πολιτική σφαγιασμού των δαπανών για κοινωνικό τουρισμό προκαλεί και μεγαλύτερες ουρές δικαιούχων επιδοτούμενου τουρισμού στα γκισέ της Εργατικής Εστίας

Eurokinissi

Ή κυβερνητική πολιτική σφαγιασμού των δαπανών για κοινωνικό τουρισμό προκαλεί και μεγαλύτερες ουρές δικαιούχων επιδοτούμενου τουρισμού στα γκισέ της Εργατικής Εστίας
ΚΡΗΤΗ (Της ανταποκρίτριάς μας ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΙΤΑΚΑ).--

Ο τουρισμός πρέπει να μετατραπεί σε καθολικό δικαίωμα του λαού και μέσο για την ολόπλευρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και όχι μηχανισμός θησαυρισμού των πολυεθνικών και των κάθε είδους συνεταίρων τους στην Ελλάδα, που λυμαίνονται τον κλάδο και τις παρεμφερείς με τον τουρισμό δραστηριότητες. Αυτό είναι το κεντρικό στίγμα των θέσεων του ΚΚΕ για τον τουρισμό, που παρουσιάστηκαν χτες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου Κρήτης, με την ολοκλήρωση της πολιτικής εξόρμησης της Κομματικής Οργάνωσης Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, που είχε προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες στο νησί. Το ΚΚΕ επέλεξε την Κρήτη για την παρουσίαση του πλαισίου των θέσεων για τον τουρισμό, επειδή το νησί βιώνει έντονα τις συνέπειες της τουριστικής κρίσης. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί ότι -όπως προέκυψε και από τις περιοδείες κλιμακίου στελεχών του Κόμματος τις προηγούμενες μέρες σε ξενοδοχεία σε Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά- το 41% των ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στον τουρισμό στην Κρήτη είναι άνεργοι και η προοπτική είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος ο Νίκος Καραθανασόπουλος -μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ- κάλεσε τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου να αναπτύξουν την πάλη τους ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας με τα μικρομεσαία στρώματα του κλάδου στη βάση των αντιμονοπωλιακών στόχων και αιτημάτων. Σκιαγραφώντας τις εξελίξεις στον κλάδο, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε στην εισήγησή του μεταξύ άλλων:

  • Η μαζική ανάπτυξη του τουρισμού, που παρουσιάζεται τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας, αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο που πατάει στην ανάγκη των εργαζομένων να αναπληρώσουν ένα μέρος της εργατικής δύναμης που ξόδεψαν κατά τη διάρκεια της παραγωγής και μάλιστα κάτω από σκληρές συνθήκες. Κοινωνική ανάγκη - που όπως σημείωσε - είναι αποτέλεσμα της ταξικής πάλης και των κατακτήσεων που είχε η εργατική τάξη τις προηγούμενες δεκαετίες και που σήμερα το κεφάλαιο παίρνει πίσω μέσα από την προώθηση των αναδιαρθρώσεων και την απελευθέρωση των αγορών.
  • «Στον καπιταλισμό, ακόμη και αυτή η διαδικασία αναπλήρωσης της εργατικής δύναμης που συντελείται κατά τη διάρκεια των διακοπών, την αναλαμβάνει το κεφάλαιο, μέσα από τη δημιουργία και δράση μονοπωλιακών κλαδικών και διακλαδικών επιχειρήσεων και οι οποίες δρουν σε παγκόσμιο επίπεδο, αποκομίζοντας κέρδη και καθορίζοντας τη δική τους αντίληψη για τον ελεύθερο χρόνο. Σε αυτά τα πλαίσια ακόμη και ορισμένες αξίες χρήσης όπως ο ήλιος, η θάλασσα, το περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά κ.ά. όλο και περισσότερο συνδέονται με την ατομική ιδιοκτησία γης και η χρήση τους μετατρέπεται σε εμπόρευμα».
  • Για τη μείωση του ρυθμού αύξησης των αφίξεων, την τελευταία δεκαετία, στη χώρα μας, των αλλοδαπών τουριστών, απέδωσε τις αιτίες στις πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή για την «πάταξη της τρομοκρατίας», την οικονομική κρίση στις χώρες από τις οποίες προέρχεται το μεγαλύτερο τμήμα των αλλοδαπών τουριστών, καθώς και την εισαγωγή του ευρώ που κατέστησε λιγότερο ανταγωνιστικές τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις σε σχέση με τις άμεσα ανταγωνιστικές χώρες της περιοχής.
  • Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει αρνητικές επιπτώσεις πρώτα και κύρια στους ίδιους τους εργαζόμενους με τη μείωση της απασχόλησης και την αύξηση της ανεργίας, όσο και σε βάρος των Ελλήνων τουριστών οι οποίοι πληρώνουν για τις ίδιες υπηρεσίες τα διπλάσια απ' ό,τι οι ξένοι τουρίστες, γεγονός που πλέον καθιστά απαγορευτικές τις διακοπές για την ελληνική λαϊκή οικογένεια. Αυτό έχει να κάνει με την άμεση εξάρτηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τους Tour Operators και την αύξηση των πιέσεων για μείωση των τιμολογίων, που φτάνει το 25%.
Η πρόταση του ΚΚΕ

Σοβαρά προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο παροχής υπηρεσιών εστίασης και αναψυχής εξαιτίας της επέκτασης και ουσιαστικής γενίκευσης του συστήματος «All inclusive», ή όπως είναι γνωστό «διακοπές του βραχιολιού». Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι η πρόταση του Κόμματος δεν μπορεί να ενταχθεί στη λογική της εμπορευματοποίησης και λειτουργίας του τουρισμού με βάση το κέρδος αλλά πρέπει να στηρίζεται στην κεντρική ιδέα ότι ο τουρισμός πρέπει να καλύπτει ολόπλευρα τις ανάγκες των εργαζομένων, να μετατραπεί σε καθολικό δικαίωμα του λαού. «Αυτό βέβαια - σημείωσε - απαιτεί μια άλλου είδους οικονομική ανάπτυξη, τη Λαϊκή Οικονομία, κίνητρο και σκοπός της οποίας είναι η ευημερία του λαού και όχι η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη στη Λαϊκή Οικονομία είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να περάσουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας, να γίνουν λαϊκή κρατική περιουσία. Να ανατραπεί η οικονομική κυριαρχία των μονοπωλίων και η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία και στον τουρισμό».

Καθώς μάλιστα η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, το ΚΚΕ - με το τετράπτυχο των θέσεών του για τον τουρισμό που μοιράστηκε στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της πολιτικής εξόρμησης των στελεχών του Κόμματος σε περιοχές του νησιού - καλεί τους εργαζόμενους και γενικότερα το λαό:

  • Να γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που είναι οι πολιτικοί εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Να αποφύγουν τις παγίδες που προωθούνται μέσα από πολιτικές σαν του ΣΥΝ, ότι μπορεί να συνυπάρχει κοινωνική πρόοδος και ταυτόχρονα κερδοφορία του κεφαλαίου.
  • Να ενισχύσουν το ΚΚΕ και τον αγώνα του λαού για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου.

Στην εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων του Κόμματος για τον τουρισμό παραβρέθηκαν: Ο γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ Τηλέμαχος Δημουλάς, ο Χρήστος Κατσιώτης (στέλεχος του Κόμματος και του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ), ο Χαράλαμπος Σφακιανάκης (πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου), ο Αγγέλης Μαρκίδης (αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων), ο Νίκος Βουρβαχάκης (πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων), ο Οθωνας Χριστοδουλάκης (γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης) κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ