Τετάρτη 30 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑΡΙΑ - ΦΟΥΡΝΟΙ
Μέτωπο ενάντια στην υγειονομική εξαθλίωση

Ανακοίνωση της τοπικής Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ

Τη δεινή κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας της Ικαρίας και των Φούρνων, ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης - με τις οποίες συμφωνεί η ΝΔ - επιλογές που θέλουν την Υγεία εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ.

Η σημερινή λειτουργία του κρατικού συστήματος Υγείας στα νησιά μας, αναφέρει η ΚΟ, όχι μόνο δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων, αλλά βρίσκεται στα όρια της ασφάλειας για την ανθρώπινη ζωή. Οι ιατρικές υπηρεσίες καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τους ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς. Οι ειδικευμένοι γιατροί είναι ελάχιστοι (δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες, όπως ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος κλπ.) και καλούνται να καλύψουν όλη την επαρχία Ικαρίας.

«Οι Ικαριώτες και οι Φουρνιώτες έχουν την πείρα να διαπιστώσουν ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι ούτε τυχαία ούτε συγκυριακή», τονίζει η ΚΟ του ΚΚΕ. «Η αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων, για να εξασφαλίζονται τα κέρδη και οι προοπτικές νέων επενδύσεων των μονοπωλίων, που δραστηριοποιούνται γύρω από το κρατικό σύστημα Υγείας, και όχι η προστασία της λαϊκής Υγείας, αποτελεί την κύρια προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής», επισημαίνει.

«Ο κατάλογος των θυμάτων μετά και την πτώση του ελικοπτέρου δεν πρόκειται να κλείσει, αν δεν αγωνιστούμε για τη δημιουργία μετώπου αντίστασης των κατοίκων των νησιών μας, που να στέκεται απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης - μονοπωλίων και να διεκδικήσει λαϊκή Υγεία. Δηλαδή, δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας με κέντρο του τον άνθρωπο και όχι το καπιταλιστικό κέρδος», υπογραμμίζει η ΚΟ του ΚΚΕ.

Σ' αυτά τα πλαίσια διεκδικεί:

  • Για το νοσοκομείο να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών και, συνολικά, όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες. Επίσης σταθμός αιμοδοσίας, μονάδα αυξημένης φροντίδας, όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη, όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο, σύνδεση του νοσοκομείου με τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ).
  • Να υπάρχει ένα ΚΥ σε κάθε Καποδιστριακό δήμο, που να καλύπτει πλήρως την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Οικογενειακοί γιατροί, υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας, επιδημιολογικές μελέτες, μελέτη για τη χρήση των ιαματικών λουτρών.
  • Πλήρη ανάπτυξη της επείγουσας βοήθειας, που να προσφέρεται από τη στιγμή που εκδηλώνεται το επείγον περιστατικό μέχρι την αποκατάστασή του.

Συνολικά, πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και τους εργοδότες, με ταυτόχρονη κατάργηση του νοσηλίου, καμιά σύνδεση των νοσοκομείων και ΚΥ με την ιδιωτική πρωτοβουλία, όλο το απαραίτητο προσωπικό να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ικανοποιητική αμοιβή και συνθήκες εργασίας.

Εκδηλώσεις

Σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων για την Υγεία, διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους.

Σήμερα γίνεται εκδήλωση στον Ξυλοσύρτη και συνεχίζονται την Παρασκευή στην Ακαμάτρα.

Επίσης εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε Περδίκι (2.8.2003), Μονοκάμπι (4.8.2003), Αρέθουσα (7.8.2003), Στελλί (7.8.2003) και Πλαγιά (11.8.2003).

Οι εκδηλώσεις γίνονται στις 9 το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ