Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΙ
Κερδοσκοπούν σε βάρος της ντόπιας κατανάλωσης

Αύξηση 4,3% σημείωσαν οι τιμές χονδρικής για τα είδη που καταναλώνονται στην Ελλάδα, ενώ οι τιμές στα εξαγόμενα μειώθηκαν κατά 0,3%

Το κύμα της ακρίβειας και η κερδοσκοπία- με τις απανωτές ανατιμήσεις στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης- τροφοδοτείται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο χονδρεμπορίου (μπορεί να είναι απλοί χονδρέμποροι ή και βιομήχανοι οι οποίοι ασχολούνται και με το χονδρεμπόριο). Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που δημοσιοποιήθηκαν χτες και μας πληροφορούν πως στο δωδεκάμηνο Ιούνης 2002 - Ιούνης 2003, ο γενικός δείκτης τιμών χονδρικής αυξήθηκε κατά 3,1% και ήταν δεκαπλάσιος από το ποσοστό αύξησης που είχε σημειωθεί το ακριβώς προηγούμενο δωδεκάμηνο (Ιούνης 2001 - Ιούνης 2002), όταν ο τιμάριθμος χονδρικής είχε αυξηθεί μόλις 0,3%!

Στο ότι η ακρίβεια και η κερδοσκοπία στην αγορά τροφοδοτείται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν το «πάνω χέρι» στη διαμόρφωση των τιμών, συνηγορεί και το γεγονός πως στο δωδεκάμηνο Ιούνης 2002 - Ιούνης 2002, που ο γενικός δείκτης αυξήθηκε 3,1%, οι τιμές χονδρικής στα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα ντόπιας παραγωγής που προορίζονται για κατανάλωση στην Ελλάδα αυξήθηκαν 8 φορές περισσότερο σε σχέση με τα ίδια προϊόντα που εξάγονται και προορίζονται για κατανάλωση στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από το σχετικό πίνακα, στο εξεταζόμενο δωδεκάμηνο, ενώ τα ντόπια και εισαγόμενα προϊόντα που καταναλώνονται στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 4,3%, οι τιμές των εξαγόμενων (αγροτικών και βιομηχανικών) προϊόντων μειώθηκαν κατά 0,3%!

Χαρακτηριστικό επίσης είναι και το γεγονός ότι οι τιμές χονδρικής που αφορούν στην ντόπια κατανάλωση «τρέχουν» με ρυθμούς πολύ πάνω από τον πληθωρισμό (δηλαδή από τις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής). Αποδείχνεται έτσι ότι κερδισμένοι βγαίνουν οι χονδρέμποροι και όχι οι μικρομαγαζάτορες που αναγκάζονται να αγοράζουν ακριβότερα, περιορίζοντας, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, το ποσοστό του κέρδους τους.

Από τα ίδια στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι ο τιμάριθμος χονδρικής για τα προϊόντα (εγχώρια και εισαγόμενα) που καταναλώθηκαν στην ντόπια αγορά αυξήθηκε σε ποσοστό 4,3%, έναντι αύξησης μόλις 0,5 το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιούνης 2001 - Ιούνης 2002. Παρατηρείται δηλαδή έξαρση της κερδοσκοπίας σε χώρους που η κυβέρνηση και οι διάφοροι αρμόδιοι αφήνουν στο απυρόβλητο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ