Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ελλάδα 26 «κλικ» πάνω στη σκάλα της ακρίβειας

Αποκαλυπτικά και τα στοιχεία του «Economist», που μας πληροφορούν ότι μεταξύ των 134 ακριβότερων χωρών του πλανήτη η Ελλάδα «ανέβηκε» στην 59η θέση. Ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας ζητά και η ΟΣΝΙΕ

Ολο και πιο κοντά στις ακριβότερες χώρες του κόσμου έρχεται η Ελλάδα, όπως αποδεικνύει και το εξαμηνιαίο βαρόμετρο του «Economist Intelligence Unit» που δόθηκε τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα στο οποίο συγκρίνονται οι τιμές προϊόντων σε 134 χώρες του πλανήτη παίρνοντας ως σημείο αναφοράς το κόστος ζωής στη Ν. Υόρκη. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η Ελλάδα «ανέβηκε» στην 59 θέση - 26 θέσεις πιο πάνω από αυτή που κατείχε πέρσι όταν ήταν στην 85η - στη σχετική λίστα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα δε λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη των μισθών και των ενοικίων.

Τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται τα λαϊκά εισοδήματα σε σχέση με την ακρίβεια που καταμαρτυρούν έρευνες όπως η πιο πάνω, έρχονται να ενισχύσουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα απ' όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους καθώς με βάση το 100 η Ελλάδα περιορίζεται μόλις στο 67,8% του κοινοτικού μέσου όρου. Αποδεικνύεται έτσι ότι η περίφημη «σύγκλιση» σε κάθε περίπτωση δεν αφορά την αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών με εκείνα των άλλων χωρών - χωρίς αυτό, βεβαίως, να αναιρεί το γεγονός ότι η διαβίωση και για τους εργαζόμενους στην υπόλοιπη Ευρώπη γίνεται δυσκολότερη στο βαθμό που η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης παίρνει όλο και πιο άγριες μορφές.

Και σα να μην έφταναν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά για να τα «φέρουν βόλτα» οι καταναλωτές, έχουν να αντιμετωπίσουν και τους αδίστακτους κερδοσκόπους που δε διστάζουν να θυσιάσουν στο βωμό του κέρδους τους την ασφάλεια των τροφίμων που επεξεργάζονται και διοχετεύουν στην αγορά. Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων του Ενιαίου Φορέα Τροφίμων σύμφωνα με τα οποία περίπου μία στις τρεις μεγάλες επιχειρήσεις μεταποίησης κρέατος και γαλακτοκομικών, παραβιάζει τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και υγιεινής θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ)

Η ακρίβεια και η κερδοσκοπία που τσακίζουν τα λαϊκά εισοδήματα, δεν μπορεί να εντοπίζονται σε κάποιες λαϊκές αγορές, όπως θέλει η κυβέρνηση να μας πείσει. Επεκτείνονται σ' όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής και τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, αφού η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην ακρίβεια και από τις τελευταίες στο ύψος των μισθών στην Ευρώπη.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), σε ανακοίνωσή της με αφορμή το θόρυβο που έχουν σηκώσει η κυβερνητική προπαγάνδα και τα φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη «μάχη του τελάρου», τα μέτρα δήθεν πάταξης της ακρίβειας και για τους «κερδοσκόπους» οπωροπώλες που στέλνονται στον εισαγγελέα.

Η κατάσταση αυτή, υπογραμμίζει η ΟΣΝΙΕ, είναι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση, που με κάθε μέτρο στοχεύει να αναδείξει την «ελεύθερη αγορά», τα κέρδη των μονοπωλίων που ελέγχουν και επιβάλλουν τις τιμές στις αγορές, το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων στους καπιταλιστές (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τράπεζες κ.ά.), μετατρέποντας τις κοινωφελείς υπηρεσίες σε πανάκριβα προϊόντα.

«Με την πολιτική της κυβέρνησης, το μοναδικό "εμπόρευμα", που είναι καθηλωμένο και διατιμημένο, είναι η αξία των μισθών των εργαζομένων», επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ τονίζοντας παράλληλα ότι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή ακρίβεια είναι οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όλοι όσοι βάζουν πλάτες ανοιχτά ή σιωπηρά στην κυβερνητική πολιτική».

«Δεν έχουμε αυταπάτες ότι με τη σημερινή πολιτική ή με κάποια μερεμέτια της, θα παταχτεί η ακρίβεια. Χρειάζονται σίγουρα πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές», υπογραμμίζει η ΟΣΝΙΕ και καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για άμεσα μέτρα πάταξης της ακρίβειας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για κατώτερο μισθό 1.050 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 850 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ