Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΝ
Σύγκλιση θέσεων και για την Αυτοδιοίκηση

Το γεγονός ότι ακόμη «δεν έχει εξασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια, η αυτοδυναμία και ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά τις γνωστές θέσεις του κόμματός του περί φορολογικής εξουσίας των δήμων μέσα από την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο τόσο για την παρακράτηση των χρημάτων που ανήκουν στην ΤΑ όσο και για την μεταφορά αρμοδιοτήτων «χωρίς να εξασφαλίζεται η κάλυψη των λειτουργικών οικονομικών εξόδων». Προφανώς, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ξεχνά ότι στελέχη του κόμματός του συμμετέχουν στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ και πως και αυτοί συναίνεσαν στις παραπάνω κυβερνητικές αποφάσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, εξέφρασε με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη σύγκλιση του ΣΥΝ με τις κυβερνητικές επιλογές για τη διοικητική διάρθρωση της χώρας. «Δεν έχουμε», είπε χαρακτηριστικά, «αιρετή περιφερειακή δομή. Δεν έχουμε περιφερειακή αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση», απόψεις που εξέφρασε και ο πρωθυπουργός, την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά το υπουργικό συμβουλίο αλλά προέκυψαν και από τη συνάντησή του με την ΚΕΔΚΕ.

Αναφερόμενος στο λεγόμενο «δημαρχοκεντρικό μοντέλο», για το οποίο ο Κ. Σημίτης είπε ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωής του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε: «Θεωρούμε ότι τα υπάρχοντα προβλήματα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από πλευράς τρόπου διαχείρισης και λειτουργίας, δεν δικαιολογούν αυτή την συστηματική απαξίωση του θεσμού της ΤΑ., δεν λύνει τα προβλήματα το δημαρχοκεντρικό μοντέλο το οποίο εμφανίζεται ως η αιτία των δεινών τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η ΤΑ».

Αποκαλυπτικός ήταν στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος αφενός είπε ότι η βασική θέση της ΚΕΔΚΕ περί «πραγματικής σύγκλισης» και «δημιουργίας ενός σύγχρονου κράτους, όπου το κεντρικό κράτος θα έχει τον ρόλο του κράτους - επιτελείου», «βρήκε την πλήρη ανταπόκριση του προέδρου του ΣΥΝ». Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, είπε ότι θα συναντηθεί πριν το έκτακτο συνέδριο της Ενωσης για τα οικονομικά στα τέλη Αυγούστου με του αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ