Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Αποπνέουν στοιχεία φτώχειας

Ταχυδρομείται η 11η παρτίδα. Εκκαθαρίστηκε το 84% των δηλώσεων

Στοιχεία φτώχειας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενα νοικοκυριά και συνταξιούχους αποπνέουν τα στοιχεία της Εφορίας, που αφορούν στην εκκαθάριση των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2002. Το μέσο οικογενειακό εισόδημα - όπως διαμορφώνεται από την εκκαθάριση του 83,4% των δηλώσεων - είναι μόλις 12.667 ευρώ (ή περίπου 4,3 εκατ. δρχ.), δηλαδή κάτω και από αυτά τα επίσημα όρια της φτώχειας που βάζουν η κυβέρνηση και η ΕΕ. Σε μέσα επίπεδα εισοδημάτων το κάθε μέλος από τα 3 που έχει το τυπικό ελληνικό νοικοκυριό είναι αναγκασμένο να «ζει» με 350 ευρώ ή με λιγότερα από 120.000 δρχ. τον μήνα. Είναι προφανές ότι δεκάδες χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που αναγκάζονται να τα φέρουν βόλτα με εισοδήματα χαμηλότερα από το μέσο όρο.

Τις μέρες αυτές η Εφορία ταχυδρομεί την 11η παρτίδα με 360 χιλιάδες νέα εκκαθαριστικά. Γνώρισμα της συγκεκριμένης αποστολής είναι τα ψηλά ποσά πρόσθετου φόρου που αναλογούν σε όσους παραλάβουν χρεωστικό σημείωμα. Σε μέσα επίπεδα, ο κάθε φορολογούμενος αυτής της κατηγορίας θα πληρώσει επιπλέον 1.877 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας, έχουν ήδη εκκαθαριστεί, 4,2 εκατ. δηλώσεις (83,4% στο σύνολο) από τις οποίες προκύπτουν τα εξής:

  • Ο συμπληρωματικός φόρος που θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία (μετά τις επιστροφές) ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ.
  • Στα χρεωστικά εκκαθαριστικά (27,1% στο σύνολο) αναλογεί, κατά μέσο όρο, πρόσθετη καταβολή φόρου ύψους 1.473 ευρώ.
  • Στα πιστωτικά (32% στο σύνολο) αναλογεί μέση επιστροφή φόρου ύψους 438 ευρώ.
  • Τα μηδενικά εκκαθαριστικά (χωρίς επιστροφή ή επιπλέον καταβολή) πλησιάζουν το 41% του συνόλου των δηλώσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ