Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Δυσοίωνες προβλέψεις με αλυσιδωτές επιπτώσεις

Για όλα φταίει το... Ιράκ, λέει η κυβέρνηση

ICON

Ο τουρισμός δεν πάει καλά. Την πανθομολογούμενη πραγματικότητα δεν κατάφερε να ανατρέψει χτες ούτε ο εκ των αρμοδίων για την κυβερνητική πολιτική στο χώρο του τουρισμού υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος επιχειρώντας να κάνει το άσπρο μαύρο έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν την τουριστική κίνηση των τελευταίων μηνών που τελικά συνηγορούν στην παραπάνω διαπίστωση. Ο ίδιος απέδωσε την εικόνα αυτή στον πόλεμο στο Ιράκ, ενώ έκανε, ανέξοδα, λόγο και για αισχροκέρδεια σε τουριστικές περιοχές, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά του... αντιμετωπίζεται με τους γνωστούς ελέγχους. Αυτά τα καραγκιοζιλίκια δηλαδή που εγκαινίασε πρόσφατα η κυβέρνηση με τα περιφερόμενα, «για τα μάτια του κόσμου», κλιμάκια των συναρμόδιων υπουργείων. Οσο για την κερδοσκοπία των μεγάλων επιχειρήσεων που διαμορφώνουν το υπόβαθρο της κερδοσκοπίας, ο Δ. Γεωργακόπουλος δεν είχε να παρατηρήσει το παραμικρό. Οπως επίσης, δε βρήκε να πει λέξη για την τάση των οικογενειών να περιορίζουν όλο και περισσότερο το χρόνο των διακοπών τους εξαιτίας της αδυναμίας να αντεπεξέλθουν οικονομικά, πράγμα το οποίο ισχύει και για τους υποψήφιους τουρίστες από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Απλώς, για όλα φταίει ο πόλεμος.

Σύμφωνα με το Δ. Γεωργακόπουλο, η αύξηση κατά 16% στις πτήσεις charters που διαφάνηκε το Γενάρη εξελίχθηκε σταδιακά σε μείωση τους επόμενους μήνες - κύρια από τον Απρίλη που αρχίζει η τουριστική περίοδος - και συγκεκριμένα τον Απρίλη οι αφίξεις κινήθηκαν στα ίδια πάνω - κάτω με τα περσινά επίπεδα, το Μάη μειώθηκαν κατά 8%, τον Ιούνη κατά 2,7% και τον Ιούλη παρουσίασαν ελαφρά μείωση κατά 0,04%, ενώ η εκτίμηση του υπουργείου για το τέλος του χρόνου είναι ότι η τουριστική κίνηση θα παρουσιάσει συνολική μείωση κατά 2% - 3,5%.

Τη μεγαλύτερη μείωση ξένων τουριστών παρουσιάζει η αγορά των ΗΠΑ φτάνοντας το 23%, της Ιαπωνίας που αγγίζει το 30%, της Ολλανδίας 6%, του Καναδά 7%, της Γερμανίας 3% - 5%, της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Λατινικής Αμερικής 5%. Οριακή αύξηση εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν οι αφίξεις τουριστών από τη Μ. Βρετανία που δε θα ξεπεράσει το 1%, το ίδιο και από Ισραήλ και Ρωσία, ο τουρισμός από Γαλλία εκτιμάται - πάντα από τα γραφεία εξωτερικού - ότι θα αυξηθεί συνολικά κατά 5% περίπου, από Λουξεμβούργο και Βέλγιο κατά 5% και από την Ιταλία κατά 6% - 10%.

Η εικόνα κάμψης του τουρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γύρω χώρες «ανταγωνίστριες» όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, αποκαλύπτει μεταξύ των άλλων το σημαντικότερο ίσως παράγοντα που κάνει τους καταναλωτές - τους εν δεινάμει τουρίστες - να περιορίζουν όλο και περισσότερο τη διάρκεια των διακοπών τους, ακόμα και να μην πραγματοποιούν καθόλου διακοπές, όπως είπε μιλώντας στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Στ. Ανδρεάδης, κάνοντας λόγο όχι για συγκυριακή κατάσταση, αλλά για τάση αλλαγής των ταξιδιωτικών συνηθειών των εν δυνάμει τουριστών. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την οικονομική ανασφάλεια που νιώθουν όλο και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι συνέπειες, δε, της μείωσης της τουριστικής κίνησης -που κατά τον Στ. Ανδρεάδη μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να φτάσει και το 5% - δεν εξαντλούνται στα καταλύματα, από τα οποία ασφαλώς και τα μικρότερα δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στο πλαίσιο των ανελέητων νόμων του «ανταγωνισμού», αλλά επεκτείνονται και σε πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων που ζουν από τον τουρισμό. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η μείωση της απασχόλησης στον κλάδο του τουρισμού είναι πάντα πολλαπλάσια του ποσοστού μείωσης των διανυκτερεύσεων. Ο ίδιος υπολογίζει ότι εάν η μείωση της τουριστικής κίνησης είναι της τάξης του 4% - 5% η μείωση της απασχόλησης προσωπικού στον κλάδο μπορεί να φτάσει το 10%, ενώ η μείωση στις εισροές από συνάλλαγμα φτάνει αναλογικά στο 7% - 10%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρελές» κρατικές επιδοτήσεις για την «ατμομηχανή»(2011-05-15 00:00:00.0)
Η μείωση μισθών και η ακρίβεια φέρνουν μειωμένες κρατήσεις(2010-08-12 00:00:00.0)
«Παράπονα» από την... κυβέρνηση(2010-07-17 00:00:00.0)
Τουρισμός ΑΕ(2005-08-02 00:00:00.0)
Μειωμένος σε ολόκληρη την Ευρώπη(2003-08-23 00:00:00.0)
Υπαγορεύουν τους όρους εκποίησης(1998-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ