Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Διευρύνονται τα ελλείμματα

Η ανησυχητική υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα του Προγράμματος, ο αλματώδης κρατικός δανεισμός και οι μεγάλες υπερβάσεις των προϋπολογισμών των Ολυμπιακών έργων ενισχύουν τους φόβους ότι το λογαριασμό θα κληθεί στο τέλος να τον πληρώσει ο ελληνικός λαός

Σε πλήρη διάσταση βρίσκονται έσοδα και δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2003, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Οι δαπάνες «τρέχουν» με υψηλούς ρυθμούς, ενώ, αντίθετα, τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στην είσπραξη κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΚΠΣ. Προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ δαπανών και εσόδων το ελληνικό δημόσιο έχει καταφύγει σε δανεισμό, ο οποίος μόνον το α΄ τρίμηνο του 2003 είχε ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, οι δαπάνες ΠΔΕ το επτάμηνο Γενάρη-Ιούλη ανήλθαν στα 4.362 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 48,8% του ετήσιου συνολικού στόχου ύψους 8.918 εκατ. ευρώ. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 2.917 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στο 36,9% των συνολικών δαπανών. Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση των δαπανών μεταξύ των ετών 2002 και 2003 δικαιολογείται από το γεγονός ότι τα Ολυμπιακά έργα καθώς και τα μεγάλα έργα του ΚΠΣ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ το 2003 έχει χαρακτηριστεί έτος-«κλειδί» για την ολοκλήρωση πολλών από τα Ολυμπιακά έργα. Το μήνα Ιούλη πραγματοποιήθηκαν και οι μεγαλύτερες δαπάνες του επτάμηνου, καθώς ανήλθαν στα 979 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, προβληματική συνεχίζει να παραμένει η κατάσταση στο σκέλος των εσόδων του ΠΔΕ, τα οποία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, ως συνεισφορά της τελευταίας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2003 είχαν εισπραχθεί μόλις 92 εκατ. ευρώ (!) έναντι προγραμματισμένου ετήσιου στόχου 4.100 εκατ. ευρώ. Γεγονός είναι ότι λόγω του νέου αυστηρού πλαισίου που διέπει τις χρηματοδοτήσεις του Γ΄ ΚΠΣ, οι «κάνουλες» από τις Βρυξέλλες έχουν σταματήσει να τρέχουν και η κυβέρνηση, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα εν εξελίξει έργα, έχει καταφύγει σε δανεισμό.

Με δεδομένο ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, επικαλούμενη διάφορους υπαρκτούς ή μη λόγους, αρνείται να αποδεσμεύσει κεφάλαια για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Γ΄ ΚΠΣ, συν το γεγονός ότι συνεχίζονται οι υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς των Ολυμπιακών έργων, ενισχύονται οι φόβοι ότι το «μάρμαρο» των ελλειμμάτων θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός μέσω της αύξησης της φορολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ