Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΣΝΙΕ
Οι κατακτήσεις θα έρθουν με συστράτευση και αγώνες

Περιοδείες ενημέρωσης και ενεργοποίησης των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η ηγεσία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), με αφορμή και την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για το 2003, η οποία έγινε τελικά στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησε η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι στην όλη διαδικασία τέσσερις αρνητικοί παράγοντες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο:

  • Η κυβερνητική εισοδηματική πολιτική της λιτότητας (3,4 έως 4% σε ετήσια βάση)
  • Η πολιτική των εργοδοτών του κλάδου με την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης, αξιοποιώντας την πολιτική λιτότητας
  • Η ΕΓΣΕΕ που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με γενική αύξηση 3,9% αγνοώντας τα αιτήματα των εργαζομένων που παλεύουν κάτω από τις άθλιες συνθήκες της αλματώδους ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού
  • Η πολιτική και ο ρόλος του ΟΜΕΔ, που κινείται πάντοτε στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής και της συμφωνίας των εργοδοτών με τη ΓΣΕΕ.

«Καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις αυτές "παίζουν" και οι συσχετισμοί ανάμεσα στους εργαζόμενους του κλάδου. Το γνωρίζουμε όλοι μας ότι μόνον το 20% (περίπου) των εργαζομένων είναι οργανωμένο στα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου και εκπροσωπούνται από την ΟΣΝΙΕ. Το 80% παραμένει ασυνδικάλιστο και απουσιάζει συστηματικά, τόσο από τους μαζικούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις, όσο και από την πίεση που εφαρμόζουμε στους εργοδότες κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Με αφορμή τη φετινή εμπειρία, η ΟΣΝΙΕ καλεί τους εργαζόμενους του χώρου να ξεπεράσουν την ατομικότητά τους και να περάσουν σε συλλογικές αγωνιστικές στάσεις, να διεκδικήσουν 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό. Καλεί ακόμα σε συστράτευση όλα τα σωματεία του κλάδου και των εργαζομένων για να καταδικάσουν την εργοδοτική κυβερνητική στάση της ΓΣΕΕ, για να διεκδικήσουν και να παλέψουν για γενικότερα κοινωνικά ζητήματα, για την ανεργία, την αναχαίτιση της ακρίβειας, την αντίσταση στις ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με κουρνιαρχτό επιχειρεί συγκάλυψη της κατάπτυστης σύμβασης (2012-07-21 00:00:00.0)
Απαιτεί μειώσεις μισθών (2011-05-07 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην κατάργηση των αποφάσεων διαιτησίας (2010-07-27 00:00:00.0)
Στη δουλειά τους γυρνούν οι τρεις εργαζόμενοι (2009-12-30 00:00:00.0)
Υπό αμφισβήτηση πρόσθετη άδεια (1999-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ