Σάββατο 9 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προετοιμάζουν μπαράζ εξαγγελιών για προσλήψεις

«Να προβούν τάχιστα στις προπαρασκευαστικές διαδικασίες», ζητά το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιό του προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, τους Δήμους και τις Νομαρχίες

Το γνωστό προεκλογικό ψηφοθηρικό της παιχνίδι «στήνει» η κυβέρνηση
Το γνωστό προεκλογικό ψηφοθηρικό της παιχνίδι «στήνει» η κυβέρνηση
Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται και μάλιστα με ταχύρυθμες διαδικασίες - ενόψει εκλογών - να εμπορευτεί το δικαίωμα του άνεργου στην εργασία, να καπηλευτεί πολιτικά το πρόβλημα της ανεργίας που η ίδια δημιουργεί και επιδεινώνει. Με μια σειρά εξαγγελιών επιδιώκει την καλλιέργεια κλίματος προσδοκιών σε χιλιάδες άνεργους κυρίως νέους και νέες, που σκοπεύει να εξαργυρώσει, ψηφοθηρώντας στις επερχόμενες εκλογές.

Το θέμα του ξετσίπωτου ψηφοθηρικού παιχνιδιού σε βάρος των ανθρώπων με αναπηρίες (ΑμεΑ), που αποκάλυψε χτες ο «Ρ», με την ακύρωση χιλιάδων αιτήσεων και την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τον Οκτώβρη, είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού. Μετά το νόμο για τη ραγδαία επέκταση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, με βάση τον οποίο η κυβέρνηση τάζει πάνω από 30.000 «θέσεις» εργασίας, την εξαγγελία για την πρόσληψη 5.700 μόνιμων στρατιωτών, η κυβέρνηση προετοιμάζει για το Φθινόπωρο ένα μπαράζ διαγωνισμών προσλήψεων και προγραμμάτων επιδότησης «θέσεων» εργασίας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο, η λεγόμενη Τριμελής Επιτροπή Υπουργών (υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου) εγκρίνει τα αιτήματα προσλήψεων που υποβάλλουν οι δημόσιες υπηρεσίες, τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, οι εποπτευόμενοι από το Δημόσιο φορείς και οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. Για φέτος έχουν εγκριθεί 14.874 προσλήψεις. Από αυτές έχουν γίνει ήδη οι 3.360 και απομένουν άλλες 11.514. Και αφού πέρασαν αρκετοί μήνες, τώρα η κυβέρνηση ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών, έτσι ώστε το φθινόπωρο να είναι σε θέση να ανακοινώσει το μπαράζ των διαγωνισμών.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιό του στις 5 Αυγούστου 2003 ο υπουργός Εσωτερικών καλεί όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τους φορείς και τους οργανισμούς του Δημοσίου, τους Δήμους και τις Νομαρχίες να επιταχύνουν τις διαδικασίες, γιατί, όπως αναφέρει «προετοιμάζεται από το ΑΣΕΠ η διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού, και για λόγους συντόμευσης των διαδικασιών πρόσληψης, αλλά και περιορισμού του κόστους που αυτές συνεπάγονται, κρίνεται επιβεβλημένη η ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των εγκεκριμένων θέσεων».

Το υπουργείο καλεί όλες τις υπηρεσίες «να προβούν τάχιστα» στις προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε το ΑΣΕΠ να προκηρύξει έναν πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για τους διοικητικοοικονομικούς υπαλλήλους κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, καθώς και να εκδώσει προκηρύξεις για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων με τις διαδικασίες των «αντικειμενικών και αξιοκρατικών κριτηρίων».

Ετσι, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού καλούνται:

  • Πριν αποστείλουν στο ΑΣΕΠ το αίτημά τους για προκήρυξη θέσεων ή πριν εκδώσουν την προκήρυξη, εάν πρόκειται για υπηρεσίες που διενεργούν οι ίδιες τη διαδικασία πρόσληψης, πρέπει το αργότερο μέχρι 14 Αυγούστου να αποστείλουν το σύνολο των θέσεων που θα προκηρυχτούν κατά κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα και νομαρχία, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για να εκδοθεί μέχρι 25 Αυγούστου η προβλεπόμενη από το νόμο υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των θέσεων, που αναλογούν στα προστατευόμενα πρόσωπα του νόμου αυτού (ΑΜΕΑ, κ.λπ.).
  • Να υποβάλουν τα αιτήματα για τις προσλήψεις «το αργότερο μέχρι 1η Σεπτεμβρίου 2003». Επίσης, «το αργότερο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2003 θα πρέπει να αποστείλουν προς το ΑΣΕΠ και αιτήματα προκήρυξης θέσεων, βάσει προγενέστερων του έτους 2003 εγκριτικών αποφάσεων, η διαδικασία πλήρωσης των οποίων, για διάφορους λόγους, δεν έχει ακόμη κινηθεί».

Μάλιστα, το υπουργείο εφιστά την προσοχή στην τήρηση των ημερομηνιών, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, «δε θα είναι δυνατή η προκήρυξη θέσεων των υπηρεσιών σας κατά το προγραμματισμένο χρονικό διάστημα (Φθινόπωρο του 2003)».

Επισημαίνει, επίσης, ότι και οι φορείς οι οποίοι, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις, διενεργούν οι ίδιοι τις διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού τους, «θα πρέπει να επισπεύσουν την εκκίνησή τους, ώστε αυτές να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και πάντως όχι πέραν του τέλους του τρέχοντος έτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ