Κυριακή 17 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωντανές ηχογραφήσεις και διασκευές

Ενα μεγάλο μέρος της τραγουδοποιίας του Νίκου Ξυδάκη (περισσότερα από πενήντα τραγούδια) συγκεντρώθηκαν στην έκδοση τριών CD με τίτλο «Ζωντανή Ηχογράφηση από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» (κυκλοφόρησε από τη «Universal»). Η ζωντανή ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων του συνθέτη στις οποίες συμμετείχαν οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Παντελής Θαλασσινός, Μελίνα Κανά, Ανδρέας Καρακότας, Σωκράτης Μάλαμας, Νίκος Πορτοκάλογλου, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Χάικ Γιαζτζιάν. Η τριπλή δισκογραφική έκδοση αποτελεί ουσιαστικά το πορτρέτο του ταλαντούχου δημιουργού, που εδώ και είκοσι πέντε χρόνια καταθέτει ψυχή και μελωδίες.

Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει τραγούδια με έντονο ανατολίτικο χρώμα, που απηχούν την αγάπη του συνθέτη προς το γενέθλιο τόπο του (Αίγυπτος) και τις δύο πόλεις, το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, οι οποίες έχουν επηρεάσει έντονα το έργο του. Εδώ περιλαμβάνονται και τέσσερα ανέκδοτα τραγούδια του: το «Γεφύρι Πέτρινο» σε στίχους Μ. Γκανά, «Ιερά Οδός» σε στίχους Θ. Γκόνη, «Ηριδανός» σε στίχους Δ. Καψάλη και το «Σαμ ελ Νεσίμ», μελοποιημένο ποίημα του Κ. Καβάφη. Το πιο λαϊκό «πρόσωπο» του Ν. Ξυδάκη αποκαλύπτεται στο δεύτερο δίσκο, στον οποίο περιλαμβάνονται τραγούδια από την πρώτη του δισκογραφική και κλασική πλέον δουλιά «Η Εκδίκηση της Γυφτιάς» (είχε κυκλοφορήσει το 1978), τα «Δήθεν» και το «Κοντά στη δόξα μια στιγμή». Τραγούδια, σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη τα περισσότερα, που είχαν ταράξει τα «νερά» της δισκογραφίας όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν. Στην τρίτη ενότητα περιλαμβάνονται κομμάτια από την «Αρχή των τραγουδιών» μέχρι τη σχετικά πρόσφατη συνεργασία του συνθέτη με το Σωκράτη Μάλαμα, αλλά και κομμάτια που έγραψε στη συνέχεια ο συνθέτης, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον ποιητικό τους λόγο και ερμηνεύονται τα περισσότερα από την Ελ. Αρβανιτάκη. Συνοδευόμενος από αξιόλογους ερμηνευτές ο Ν. Ξυδάκης με τον τριπλό δίσκο του προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις σε όσους συνεχίζουν ν' αναζητούν την ουσία, την αλήθεια, την ομορφιά. Ο χαμηλών τόνων, μα πάντα μαγευτικός δημιουργός, καταθέτει ένα ηχητικό ντοκουμέντο, πλημμυρισμένο από δυνατές, όμορφες μελωδίες και από λόγια - απόσταγμα ψυχής, που οι φίλοι του καλού ελληνικού τραγουδιού αξίζει ν' ακούσουν και να ξανακούσουν.


  • Ηταν το 1985 όταν ο Μάνος Χατζιδάκις είχε προτρέψει τον Κωνσταντίνο Βήτα να αφήσει τη ζωγραφική και να ασχοληθεί με τα ηχητικά τοπία. Δεκαέξι χρόνια μετά, το 2001, ο θετός γιος του συνθέτη, Γιώργος Χατζιδάκις, δίνει την παραγγελία στον Κωνσταντίνο Βήτα να διασκευάσει έργα του συνθέτη. Αυτή η «συνάντησή» του με τον μυθολογικό «ιστό» του Μ. Χατζιδάκι παρουσιάζεται στο δίσκο «Μάνος Χατζιδάκις - Κ. Βήτα: Transformations», που κυκλοφόρησε από τον «Σείριο». Δεκατέσσερα μουσικά και ποιητικά γεγονότα του Μ. Χατζιδάκι αποτυπώνονται «μεταμορφωμένα» από τη συνάντησή τους με έναν διαφορετικό κόσμο, αυτόν της ηλεκτρονικής μουσικής. Ανάμεσά τους μια ανέκδοτη ηχογράφηση της πρώτης (αγγλόφωνης) εκδοχής της «Μπαλάντας των Αισθήσεων και Παραισθήσεων», η «Μητέρα κι αδελφή» με τη φωνή της Φλέρυς Νταντωνάκη, η «Αθανασία» με τη Δήμητρα Γαλάνη, οι «Τρεις κοπέλες απ' τη Θήβα» και «Γύρνα, φτερωτή του μύλου» με τον Γιώργο Ρωμανό, το «Κάθε τρελό παιδί» με την Ελλη Πασπαλά, «Lamento» και «Χάρτινο το φεγγαράκι» με τη Βικτωρία Ταγκούλη.
  • Δεκαπέντε γνωστά τραγούδια των «Ξύλινων Σπαθιών» περιλαμβάνονται στο καινούριο άλμπουμ τους «Ξύλινα Σπαθιά Live», που κυκλοφόρησε από τη «Virgin». Ο δίσκος ηχογραφήθηκε ζωντανά κατά τη διάρκεια συναυλιών του συγκροτήματος σε Θεσσαλονίκη και Αττική. Μέσα από το δίσκο διαγράφεται η πορεία του δημοφιλούς σχήματος στο χώρο της ροκ μουσικής σκηνής και αποτυπώνεται η ερμηνευτική ένταση των συναυλιακών τους εμφανίσεων.
  • «Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών» τιτλοφορείται το νέο άλμπουμ των «Πυξ Λαξ», που κυκλοφόρησε από τη «Minos-EMI». Στο άλμπουμ συμπράττουν διάσημα ονόματα της διεθνούς ροκ - ποπ σκηνής, όπως οι Eric Burdon, Gordon Gano, Marc Almond, Steve Wynn, καθώς και οι δικοί μας Μελίνα Τανάγρη, Ψαραντώνης και Μιχάλης Τζουγανάκης σε διασκευές γνωστών επιτυχιών του συγκροτήματος. Ροκ ρυθμοί και λυρικές μελωδίες, συμπράξεις, διασκευές και νέα τραγούδια συνθέτουν το υλικό του δίσκου. «Οι παλιές αγάπες», το «Πούλα με», το «Μοναξιά μου όλα» και το «Μια συνουσία μυστική» παρουσιάζονται από τους διάσημους προσκεκλημένους των «Πυξ Λαξ» και μάλιστα στα αγγλικά. Αυτή την άλλη προσέγγιση στα γνωστά τραγούδια, που ίσως και αρκετούς να ξενίσει, επιχείρησε ο Τόλης Φασόης, γράφοντας τους αγγλικούς στίχους των τραγουδιών και δίνοντας μια διαφορετική ενορχηστρωτική άποψη. Ανάμεσα στα κομμάτια και η διασκευή του θρυλικού «Satisfaction» των «Rolling Stones». Ιδιαίτερη στιγμή αποτελεί το τραγούδι «Εμείς κρασί δεν ήπιαμε», βασισμένο σε ποίηση του Ι. Γρυπάρη, το οποίο οι «Πυξ Λαξ» ερμηνεύουν με τον Ψαραντώνη.

  • Η παραδοσιακή κρητική μουσική συναντά τις σύγχρονες μουσικές τάσεις στο δίσκο με τίτλο «Τα μονοπάτια τα παλιά», που κυκλοφόρησε από τη ΜΒΙ. Πρόκειται για τη δεύτερη δισκογραφική δουλιά του Πάρι Περυσινάκη και περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις σε κλασικές παραδοσιακές φόρμες της κρητικής μουσικής και δύο καντάδες, σε διασκευή, της περιοχής Λασιθίου. Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Νίκος Μανιάς, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), ο Παντελής Θαλασσινός και η Αναστασία Μουτσάτσου. Ζωντανά παιξίματα με γνώση και μεγάλο σεβασμό στην παράδοση, λιτή ενορχήστρωση και μουσική φρεσκάδα χαρακτηρίζουν ένα δίσκο, που απευθύνεται σε όσους αγαπούν την κρητική μουσική και τη σύγχρονη εξέλιξή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηχογραφήσεις έγιναν ζωντανά, μέσα σε δύο μόνο εξάωρα, από όλους τους μουσικούς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ