Κυριακή 17 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΛΑΔΙ - ΒΑΜΒΑΚΙ - ΚΑΠΝΟΣ
Ηρθε η ώρα τους

Αρχίζουν τα όργανα για ελαιοπαραγωγούς, βαμβακοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγούς. Και δεν πρόκειται για κλαρίνα και βιολιά μέρες που 'ναι, αλλά για «κοινοτικά όργανα»! Η ορχήστρα της Κομισιόν θα «παίξει» νέες βαριές αντιαγροτικές προτάσεις και η κυβέρνηση θα τσαμπουνάει μια θλιβερή παραλλαγή ενός γνωστού μακρόσυρτου σκοπού κοροϊδίας.

Δυστυχώς όλα δείχνουν πως για λάδι, βαμβάκι και καπνό έρχονται νέες ακόμα χειρότερες ευρω - προτάσεις, στα πλαίσια των όσων εισηγήθηκε και ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση - προεδρία προ διμήνου στο Λουξεμβούργο, με την ψήφιση του πρώτου πακέτου της αναθεώρησης της ΚΑΠ. Ακόμα ηχούν στα αυτιά των αγροτών τα κυβερνητικά πανηγύρια για μια μεγάλη επιτυχία, οι κορόνες για μια ιστορική συμφωνία και οι φαμφάρες περί εξασφάλισης του μέλλοντος των μεσογειακών προϊόντων. Στο υπουργείο Γεωργίας «ψάχνονται» τώρα πώς θα κουκουλώσουν τα καμώματά τους και πώς θα πετύχουν να δώσουν παράταση στην πολιτική εξαπάτησης των αγροτών. Στην κατεύθυνση αυτή έγινε μεσοβδόμαδα και μια ολιγόωρη ψευτο - σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας με θέμα λέει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διαμόρφωση κοινής διαπραγματευτικής θέσης της πολιτικής ηγεσίας και των διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ ενόψει των επικείμενων προτάσεων για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Ελαιολάδου...


Παράλληλα, τη βδομάδα που πέρασε, πληροφορίες έκαναν λόγο πως κυκλοφόρησαν ανεπίσημα κείμενα - σκέψεων από την Κομισιόν για λάδι, βαμβάκι και καπνό, με άκρως ανησυχητικό περιεχόμενο. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως μετά τις 25 του Αυγούστου θα γίνουν επακριβώς γνωστές οι σχετικές προθέσεις - προτάσεις της Κομισιόν. Πάντως οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για τα τρία αυτά βασικά ελληνικά προϊόντα είναι σίγουρο ότι θα κινηθούν στην κατεύθυνση των όσων εισηγήθηκε και ψήφισε για την αναθεώρηση της ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ο τότε προεδρεύων Γ. Δρυς. Κατά συνέπεια, όσοι παράγουν λάδι, βαμβάκι και καπνό θα έχουν να λαμβάνουν: Εισοδηματικές ενισχύσεις δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα είναι αποσυνδεδεμένες από την παραγωγή. Εισοδηματικές ενισχύσεις που θα μειώνονται δραστικά από τα 5.000 ευρώ και πάνω ανά αγροτικό νοικοκυριό μετά το 2005 και οι οποίες θα δίνονται κατόπιν εφαρμογής αλλοπρόσαλλων και υποκριτικών περιβαλλοντικών όρων.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν ήδη για τους παραγωγούς δημητριακών, τους αιγοπροβατοτρόφους και τους βουτρόφους. Τώρα σε δεύτερη φάση τα ίδια πρόκειται να προταθούν και αποφασιστούν για ελαιοπαραγωγούς, βαμβακοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγούς, με κάποιες ενδεχομένως τεχνικές παραλλαγές. Τα όσα αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της αναθεώρησης της ΚΑΠ και των επιταγών του ΠΟΕ και τα όσα σχεδιάζεται να αποφασιστούν, θα έχουν τις ακόλουθες αρνητικές συνέπειες: Ενίσχυση της φτώχειας και του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών. Κουτσουρεμένες ψευτο - εισοδηματικές ενισχύσεις -- «προνοιακά επιδόματα» ή «άτυπα επιδόματα ανεργίας» για μικρομεσαίους αγρότες, που δε θα μπορούν να παράγουν, αλλά θα τους απαγορεύεται έτσι, να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, για να μην προστεθούν στις στρατιές ανέργων των πόλεων. Επιπλέον, θα επιτευχθεί όπως όλα δείχνουν: Η συρρίκνωση της παραγωγής και η υποβάθμιση της ποιότητας. Θα κλονιστεί σημαντικά ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας και ο τομέας των εξαγωγών θα οδηγηθεί στην πλήρη καταρράκωση.



Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιος έχασε την ...κυβερνητική ντροπή(2003-11-18 00:00:00.0)
Τα «ρίχνουν» στο στρέμμα...(2003-05-25 00:00:00.0)
Πλησιάζουν οι μέρες των αποφάσεων...(2003-05-24 00:00:00.0)
Αντιαγροτική λαίλαπα(1998-03-20 00:00:00.0)
"Λύπη" και "κατανόηση" από την Κομισιόν(1996-12-18 00:00:00.0)
"Λύπη" και "κατανόηση" από την Κομισιόν(1996-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ