Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΦΥΡΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντιαγροτική λαίλαπα

- Τι σηματοδοτούν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) βασικών αγροτικών προϊόντων της χώρας;

- Οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΟΑ βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως είναι τα ζωοκομικά (κρέας, γάλα), τα σιτηρά, ο καπνός, το λάδι κ.ά. εντάσσονται στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" για τη γεωργία, που εξειδικεύει τη Συμφωνία του Αμστερνταμ στην αγροτική οικονομία. Βασικός στόχος της "Ατζέντας 2000", που υλοποιείται στα πλαίσια και τη νέας συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίας, η οποία ετοιμάζεται, είναι η παραπέρα μείωση της στήριξης της αγροτικής οικονομίας των χωρών - μελών της ΕΕ. Η μείωση αυτή θα υλοποιηθεί με σημαντικές μειώσεις των τιμών, που θα υποκατασταθούν σε ένα μόνο μέρος τους με επιδοτήσεις, οι οποίες επιδοτήσεις θα αποσυνδεθούν σταδιακά από την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής και θα συνδεθούν με εισοδηματικά κριτήρια.

- Ποιες θα είναι, ειδικότερα, οι επιπτώσεις για τους Ελληνες αγρότες; - Οι επιπτώσεις αυτών των προτάσεων, αν γίνουν πραγματικότητα, ειδικά για τους Ελληνες αγρότες θα είναι οδυνηρές και θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή για τα περισσότερα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Κι αυτό γιατί οι μειώσεις των τιμών και επιδοτήσεων, μαζί με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, θα εξανεμίσουν το εισόδημα αυτών των νοικοκυριών. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρές για τους αγρότες της χώρας μας για τον πρόσθετο λόγο ότι οι αλλαγές που γίνονται στα μεσογειακά προϊόντα, για παράδειγμα στο λάδι, στον καπνό, είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Αλλά και στα υπόλοιπα προϊόντα οι αλλαγές δεν είναι καλύτερες. Για παράδειγμα, δεν ικανοποιείται το αίτημα της χώρας μας για αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα, έως τα επίπεδα της αυτάρκειας, αλλά δίνεται μόνο η προσαύξηση - κοροϊδία των 18.400 τόνων. Στο λάδι επίσης, η ποσόστωση που καθορίζεται είναι πολύ κάτω απ' την παραγωγή μας, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των επιδοτήσεων, λόγω των προστίμων συνυπευθυνότητας. Αυτό, σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση των τιμών παρέμβασης που ήδη είναι πάρα πολύ χαμηλές, θα οδηγήσει στον αφανισμό τούς ελαιοκαλιεργητές. Επίσης, η μείωση των τιμών στα σιτηρά, η οποία δεν αντισταθμίζεται από εισοδηματικές ενισχύσεις, με το πρόσχημα ότι οι εμπορικές τιμές είναι υψηλές, θα συρρικνώσει ακόμα παραπέρα το εισόδημα των παραγωγών δημητριακών.

- Μπορούν να ανατραπούν αυτές οι καταστροφικές αντιαγροτικές επιλογές;

- Και στις τελευταίες κινητοποιήσεις ένα από τα βασικά αιτήματα των αγωνιζομένων αγροτών ήταν να μην επικυρωθεί η "Ατζέντα 2000" για τη γεωργία και να μην εφαρμοστεί. Κι αυτό γιατί οι συνέπειες της εφαρμογής, όπως επισημάνθηκε, θα είναι καταστροφικές. Οι αγρότες, αν θέλουν να επιβιώσουν και να παραμείνουν στη γη και στα χωριά τους, θα πρέπει ενωτικά και αγωνιστικά να αντισταθούν στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών για τη γεωργία. Παράλληλα, όμως, μ' αυτούς τους αγώνες και μαζί με όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από τη Συμφωνία του Αμστερνταμ, θα πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, το οποίο θα αποτρέψει την εφαρμογή αυτών των πολιτικών.

Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ