Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Βαριές οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Η επίδραση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην πορεία διαμόρφωσης του καπιταλιστικού κράτους στην Αλβανία εκδηλώνεται και στις εσωτερικές της εξελίξεις. Μια οργάνωση στρατιωτικών και πολιτών με την επωνυμία "Μυστική Οργάνωση" προετοιμάζει ένοπλη εξέγερση. Οι κομμουνιστές, παρά τις επιφυλάξεις τους, συνεργάζονται για την κινητοποίηση των εργαζομένων και την προετοιμασία του κινήματος, που προγραμματίζεται για τις 15 Αυγούστου 1933. Ενα τυχαίο γεγονός παρασύρει σε πρόωρη έκρηξη του κινήματος και σε αποτυχία. Μια φιλελεύθερη κυβερνητική τακτική που επακολουθεί είναι πολύ σύντομη. Επανέρχεται και πάλι η πολιτική της σκληρής γραμμής. Εχει ανοίξει πλέον ο δρόμος για την τελική λύση, ενώ στη λαϊκή βάση εντείνεται η παράνομη δράση και ιδιαίτερα η δραστηριότητα δύο κομμουνιστικών οργανώσεων - της Κορυτσάς και της Σκόδρας.

Την εξέλιξη του αλβανικού προβλήματος πρέπει να τη συνδυάσουμε με την επιθετική πολιτική που χάραξαν και ακολουθούν, πλέον, ναζιστική Γερμανία και φασιστική Ιταλία, κλιμακώνοντας τις επιθετικές τους ενέργειες. Εχει δημιουργηθεί πλέον ο άξονας Βερολίνου - Ρώμης και στα Βαλκάνια ειδικότερα έχει αρχίσει η υποχώρηση της γαλλικής πολιτικής και η κυριαρχική παρουσία της Γερμανίας - διπλωματική και οικονομική, με την πολιτική των κλήριγκ. Ο Μουσολίνι πρέπει να τονίσει, πλέον, την παρουσία του με δυναμικότερο τρόπο. Εχει βάλει στόχο τη στρατιωτική κατάληψη της Αλβανίας. Οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές γι' αυτόν. Ο Χίτλερ επιδιώκει να τον εμπλέξει ενεργά στον πόλεμο, ενώ η Γιουγκοσλαβία του αντιβασιλέα Παύλου και του Στογιαντίνοβιτς έχει εμπλακεί πλέον στα δίκτυα της γερμανικής πολιτικής και επιδεικνύει συμφιλιωτική πολιτική με την Ιταλία.

* * *

Στις 18 Ιουνίου 1933 επισφραγίζεται μια συμφωνία μεταξύ Τσιάνο και Στογιαντίνοβιτς, με την οποία η Γιουγκοσλαβία, επιτυγχάνοντας παραχωρήσεις στα σύνορά της με την Αλβανία και την ιταλική υποστήριξη στις βλέψεις της για τη Θεσσαλονίκη, αποδέχεται την ιταλική κατοχή της Αλβανίας. Οι τελευταίοι δισταγμοί του Μουσολίνι τώρα παραμερίζονται και ετοιμάζεται η κατάληψη της Αλβανίας, που θα ακολουθήσει λίγους μήνες αργότερα. Το Μάρτη του 1939 οι διεθνείς συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές. Ο Φράνκο έχει νικήσει στην Ισπανία, ο Χίτλερ έχει καταλάβει την Τσεχοσλοβακία, στη Γιουγκοσλαβία έχει επικρατήσει πέρα για πέρα η ευνοϊκή για τους Ιταλούς πολιτική του αντιβασιλέα Παύλου που είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "Εχω αρκετούς Αλβανούς στη Γιουγκοσλαβία, ώστε να μη χρειάζομαι να περιλάβω και άλλους μέσα στα σύνορά μου". Στις 25 Μαρτίου 1939 ο Μουσολίνι προβάλλει στα Τίρανα το τελεσίγραφό του - ανάλογο με εκείνο που πρόβαλε στην Ελλάδα τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Το ιταλικό τελεσίγραφο έληξε την 12η ώρα της 6ης Απριλίου 1939. Εν τω μεταξύ στις ιταλικές ακτές της Αδριατικής είχε αρχίσει η συγκέντρωση των αποβατικών στρατευμάτων, ενώ στα Τίρανα η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποκρύψει τα γεγονότα. Η είδηση όμως, παρά τη μυστικότητα, γρήγορα διαδόθηκε και επακολούθησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, τόσο στα Τίρανα, όσο και στο Ελμπασάν, στο Δυρράχιο, στον Αυλώνα, στην Κορυτσά και στο Αργυρόκαστρο. Ο Ζόγου, μάταια, προσπάθησε να παρατείνει την προθεσμία του τελεσίγραφου, παζαρεύοντας το περιεχόμενό του. Στις 7 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή, άρχισε η ιταλική απόβαση και η εισβολή, που βρήκε την Αλβανία ανέτοιμη να αντιτάξει άμυνα με εξαίρεση την αντίσταση στο λιμάνι του Δυρραχίου, ενώ ο Ζόγου διέφευγε στη Φλώρινα. Επακολούθησε η πλήρης στρατιωτική κατοχή, στην οποία οι Ιταλοί έδωσαν τη μορφή της ένωσης των δύο βασιλείων υπό τον Βίκτορα Εμμανουήλ της Ιταλίας.

* * *

Η δραματική αυτή εξέλιξη ξεκαθάρισε τα πράγματα. Από τη μια πλευρά, ο κατακτητής, από την άλλη, ο υποδουλωμένος λαός. Δίπλα στον κατακτητή, οι Αλβανοί συνεργάτες του. Και στην κορυφή, αλλά και στη βάση. Μέσα από το λαό, βγήκαν οι αγωνιστές και οργανώθηκε η αντίστασή του. Στην περίοδο αυτή, εμφανίζεται ένα νέο αγωνιστικό στοιχείο - οι κομμουνιστικές οργανώσεις, οι οποίες τώρα αποφασίζουν να ενοποιηθούν και σαν ενιαία πλέον οργάνωση να επιδιώξουν το σχηματισμό ενός πλατιού απελευθερωτικού μετώπου, που να περιλαμβάνει όλους όσοι θέλουν να αγωνιστούν, ακόμα και στοιχεία που ανήκαν στην παράταξη του Αχμέτ Ζόγου. Ετσι, ξεκινάει ένας αγώνας απελευθερωτικός, σε μια Αλβανία που έχει μεταβληθεί σε στρατόπεδο και εργοστάσιο πολέμου στα Βαλκάνια. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ενιαία κομμουνιστική οργάνωση, που έπαιξε τον πρωτεύοντα και αποφασιστικό ρόλο στην αντίσταση, στις 8 Νοεμβρίου 1941, σε μια παράνομη σύσκεψη σε ένα σπίτι των Τιράνων, ίδρυσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αλβανίας και εξέλεξε την Κεντρική του Επιτροπή, με γραμματέα τον Εμβέρ Χότζα. Το πρόγραμμα δράσης του είχε καίριο σύνθημα τον ένοπλο αγώνα κατά του κατακτητή και των συνεργατών του, για την εθνική ανεξαρτησία της Αλβανίας με φιλικές σχέσεις με τους άλλους βαλκανικούς λαούς και ιδιαίτερα με τον ελληνικό και τον γιουγκοσλαβικό, συντονισμένα με τον μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα και την ΕΣΣΔ. Απώτερος στόχος του κόμματος ήταν, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, η μεταπελευθερωτική Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας.

Ο αγώνας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλβανίας, σταθερός, συνεπής και δυναμικός, αναπτύχθηκε με συνεχή κλιμάκωση. Περιοχές ολόκληρες απελευθερώθηκαν και οργανώθηκαν πολιτικά και διοικητικά, όπως γινόταν στη δική μας Αντίσταση με την Ελεύθερη Ελλάδα. Στην ανάπτυξη του κινήματος, βοήθησε σημαντικά ο σχηματισμός των οργανώσεων πόλης για την επιχείρηση σαμποτάζ. Η είσοδος του ελληνικού στρατού, εξασθενίζοντας τη θέση των Ιταλών, συντέλεσε και αυτή στην ανάπτυξη του κινήματος. Θα αναφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά πλήγματα, που επέφερε το Απελευθερωτικό Μέτωπο. Από τις αρχές ακόμα του Νοεμβρίου 1941, χτυπήθηκε το αρχηγείο της Ασφάλειας στα Τίρανα και σκοτώθηκε ο αρχηγός της. Τον Ιούλιο του 1942, οι οργανώσεις πόλης έκοψαν ταυτόχρονα τις γραμμές τηλεφωνικής επικοινωνίας σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Σκόδρα άνοιξαν την πολιτική φυλακή και απελευθέρωσαν τους πολιτικούς κρατούμενους. Στην Κορυτσά έκαψαν την έδρα του φασιστικού κόμματος. Στον Αυλώνα ανατίναξαν τις ιταλικές στρατιωτικές αποθήκες. Αλλεπάλληλες τέτοιες ενέργειες ανταρτών και οργανώσεων πόλης δημιούργησαν ένα δυναμικό κίνημα αντίστασης, που ξεχώριζε από τους παλιούς εθνικούς αγώνες των Αλβανών, με την ενιαία καθοδήγησή του, με την ξεκάθαρη γραμμή του και την ευρύτητα, αλλά και τη μονολιθικότητα της οργάνωσης.

Οι συντηρητικές δυνάμεις σχημάτισαν και αυτές μια αστική αντιστασιακή οργάνωση, την "Μπαλί Κορμπετάρ". Το βάρος της οργάνωσης έπεφτε στο αύριο - στη μορφή της Αλβανίας μετά τη λήξη του πολέμου. Εξαρχής φάνηκε η ανησυχία της οργάνωσης αυτής για τη δύναμη και την επιρροή του ΚΚ Αλβανίας.

Απεναντίας, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο προσκάλεσε την οργάνωση αυτή σε συνεργασία. Αλλά η πρόσκλησή του δεν έγινε αποδεκτή, με το επιχείρημα ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη και χρειάζεται αναμονή έως τη στιγμή του Δεύτερου Μετώπου. Ταυτόχρονα όμως, κατηγόρησαν το ΚΚ Αλβανίας και το Απελευθερωτικό Μέτωπο, γιατί, τάχα, συνεργαζόμενα με τα απελευθερωτικά μέτωπα της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας, πρόδιναν τα εθνικά συμφέροντα της Αλβανίας.

Μίτια ΦΙΛΔΙΣΑΚΟΣ

Ιστορικός, μέλος του Τμήματος Ιστορίας του ΚΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ