Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ανταγωνισμός υποτέλειας στους Αμερικανούς

Συνωστισμός παρατηρείται μεταξύ των βαλκανικών χωρών, με πρώτες να διαγκωνίζονται την Ελλάδα και την Τουρκία, για το ποια θα φανεί πιο "επιμελής" στους Αμερικανούς επικυρίαρχους, ώστε να πάρει το προβάδισμα στη διεκδίκηση ρόλου τοποτηρητή της "νέας τάξης" στα Βαλκάνια. Μήλον της έριδος έχει γίνει η υπό σύσταση πολυεθνική ταξιαρχία που προωθεί το ΝΑΤΟ για να επεμβαίνει στις χώρες τις περιοχής. Ο Ελλάδα διεκδικεί την πατρότητα της ιδέας και την έδρα της ταξιαρχίας στη Θεσσαλονίκη. Η Τουρκία επίσης τη διεκδικεί με έδρα την Αδριανούπολη. Στο παιχνίδι σε ρόλο κομπάρσου, προσβλέποντας σε άλλα ανταλλάγματα, μπαίνει και η Βουλγαρία, η οποία προτείνει τη Φιλιππούπολη, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται στη μεν Αγκυρα, όπως έγινε προχτές, να υποστηρίζει την τουρκική πρωτοβουλία, στη δε Αθήνα, όπως έγινε χτες στη διάρκεια επίσκεψης στο υπουργείο Αμυνας του Βούλγαρου υπουργού Αμυνας, να υποστηρίζει την ελληνική πρωτοβουλία.

Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί, αλλά και του παζαριού που γίνεται, είναι το παράδειγμα της Βουλγαρίας, η οποία συμμετείχε προχτές στη συνάντηση της Αγκυρας, όπου πήραν ακόμα μέρος η Ρουμανία, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, με στόχο την προώθηση της τουρκικής πρότασης, όπου αποφασίστηκε νέα συνάντηση στη Ρουμανία για να ληφθούν τελικές αποφάσεις. Μάλιστα, όπως μεταδίδεται από το Βουκουρέστι, το ρουμανικό υπουργείο Αμυνας έκανε και σχετικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ρουμανική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο των πέντε χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα είναι αφιερωμένη, όπως αναφέρει, στη συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης άμεσης επέμβασης στα Βαλκάνια. Στη σύνοδο θα αποφασίσουν για την ονομασία της δύναμης αυτής και για την περιοχή στην οποία θα εγκατασταθεί το αρχηγείο της.

Ωστόσο, ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας, Γκ. Ανανίεφ,ο οποίος χτες συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Ελληνα ομόλογό του, Α. Τσοχατζόπουλο,εμφανίζεται να συμφώνησε στην πραγματοποίηση συνάντησης, με αντικείμενο τη συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης, των υφυπουργών Αμυνας και των υπαρχηγών ΓΕΕΘΑ των χωρών που συμμετείχαν στην αρχική συνάντηση της Σόφιας, πέρσι τον Οκτώβρη, όπου πήραν μέρος, εκτός από τις χώρες του αμερικανικού τόξου των Βαλκανίων, η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, συμφώνησαν η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί το γρηγορότερο δυνατό και αν δεν μπορεί να γίνει στα Τίρανα, όπως αρχικά προβλεπόταν, να γίνει τελικά στη Σόφια. Βέβαια, ο Βούλγαρος υπουργός ήταν προσεκτικός στις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους και εμφανίστηκε να κρατάει ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Αγκυρα.

Ασχετα όμως από το πού τελικά θα εγκατασταθεί η ταξιαρχία, οι προετοιμασίας προχωράνε. Οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Βουλγαρίας ανακοίνωσαν συνεργασία στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στη Βοσνία. Μέρος της δύναμης αυτής, σύμφωνα με διάφορες εισηγήσεις που υπάρχουν στα επιτελεία του ΝΑΤΟ, μαζί με αυτή που βρίσκεται στην Αλβανία, θα αποτελέσουν τον πυρήνα πολυεθνικής δύναμης που θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Η βουλγαρική δύναμη, που θα είναι μια διμοιρία Μεταφορών, θα προωθηθεί στη Βοσνία μέσω ελληνικού εδάφους και θα εγκατασταθεί υπό ελληνική διοίκηση στο Βίσοκο έξω από το Σαράγεβο. Μάλιστα, όπως είπε ο Βούλγαρος υπουργός, η μονάδα αυτή θα είναι κάτω από τις διαταγές της ελληνικής δύναμης και θα καλύπτεται οικονομικά από την Ελλάδα. Επίσης, ανακοινώθηκε ελληνοβουλγαρική συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ