Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Λύπη" και "κατανόηση" από την Κομισιόν

Η Κομισιόν, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε κατηγορηματικά χτες το αίτημα της κυβέρνησης για εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών, ενώ σήμερα υιοθετείται στις Βρυξέλλες η νέα φαρμακερή πρόταση για την αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού.

Ο υπουργός Γεωργίας έφυγε από τις Βρυξέλλες, όπως ήρθε, δηλαδή με άδεια χέρια. Αφ' ενός μεν γιατί η Κομισιόν εδώ και χρόνια, τουλάχιστον από την αναθεώρηση της ΚΑΠ (1992), αρνείται οποιοδήποτε αίτημα "συμπαράστασης" των ελληνικών κυβερνήσεων για αγροτικά αιτήματα. Και αφ' ετέρου επειδή ο Στ. Τζουμάκας είναι προσωπικά ανίκανος να αποσπάσει έστω και ψίχουλα από τον αρμόδιο επίτροπο Φρ. Φίσλερ, απλούστατα γιατί από τότε που ανέλαβε το υπουργείο είναι σταθερά "απών" από τα κρίσιμα αγροτικά συμβούλια των Βρυξελλών. Τη μια γιατί πέθανε ο Α. Παπανδρέου, την άλλη επειδή είχε κομματικές υποχρεώσεις κλπ.

Ετσι, ο επίτροπος "το έριξε στο δούλεμα", εκφράζοντας "τη λύπη του για τις φυσικές καταστροφές που ανέφερε ο υπουργός". Στη συνέχεια "δήλωσε απόλυτη κατανόηση για το πρόβλημα των Ελλήνων παραγωγών". Αργότερα αγρίεψε λίγο τονίζοντας ότι "δε νοείται καμία δράση που θα στοχεύει σε εισοδηματικές ενισχύσεις" και ότι "ο κοινοτικός προϋπολογισμός δεν προβλέπει πόρους για παρόμοια θέματα". Στο τέλος διαμήνυσε ότι "η Κομισιόν θα εξετάσει με κάθε θετική διάθεση" όλες τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τροποποίηση αποφάσεων που ήδη έχουν εγκριθεί ως αγροτικά προγράμματα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), αλλά "αυτό μπορεί να γίνει άμεσα για τις δαπάνες του έτους 1996". Ο Στ. Τζουμάκας απάντησε ότι "δεν" είναι δυνατόν να υπάρξει αντιμετώπιση μόνο από διαθέσιμα κονδύλια του προϋπολογισμού του 1996, δεδομένου ότι υπάρχει πλήρης αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων και βρισκόμαστε στο τέλος της δημοσιονομικής περιόδου. Και επειδή η συζήτηση τραβούσε σε μάκρος ο επίτροπος έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι, "μόλις λάβει το κείμενο με την πλήρη καταγραφή και την ολοκληρωμένη εκτίμηση για τις ζημιές", θα ξανακαλέσει τον Τζουμάκα για να "καταλήξουμε από κοινού στην υιοθέτηση των ανακατανομών των διαρθρωτικών προγραμμάτων", δηλαδή για το πώς "θα" ανακατανεμηθούν τα προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί για την Ελλάδα, μεταξύ των διάφορων περιοχών.

Οσον αφορά τα "παράξενα" αιτήματα του Τζουμάκα, να ανοίξει δηλαδή το πακέτο διαπραγμάτευσης της ΚΟΑ βαμβακιού, ο επίτροπος ούτε καν απάντησε συγκεκριμένα και βέβαια η Κομισιόν δεν πρόκειται να κάνει καμιά σχετική πρόταση στο πακέτο αγροτικών τιμών 1997/98. Αντίθετα, σήμερα η Κομισιόν υιοθετεί τελικά την ΚΟΑ καπνού με καταστροφικές συνέπειες για τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι μαζί με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, διαδήλωσαν χτες έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ