Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Νέα περιβαλλοντική μελέτη για τη ρύπανση των πηγών

Τη διενέργεια νέας περιβαλλοντικής μελέτης από το Γενικό Χημείο του Κράτους για τις επιπτώσεις που προκαλεί στο περιβάλλον και κυρίως στον υδροφόρο ορίζοντα (πηγές της Τούμπας) των Ιωαννίνων, εργοστάσιο εμποτισμού ξυλείας με χημικές και τοξικές ουσίες, παρήγγειλε το Ε Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμόν 6074/96 προδικαστική απόφαση.

Με την απόφασή του αυτή το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, ουσιαστικά, απέρριψε ως ελλιπή και ανεπαρκή την πρώτη μελέτη του Γενικού Χημείου. Και τώρα η δεύτερη μελέτη θα διαρκέσει ένα χρόνο και θα πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με το ΣτΕ, συστηματικές μετρήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να διερευνηθεί η ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής(υδάτων, εδάφους και ατμοσφαιρικού αέρα). Η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναφέρει ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους θα πρέπει να προχωρήσει στην ανίχνευση όχι μόνο φαινολικών ενώσεων, αλλά και όλων των ουσιών που είναι επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου. Επίσης, στο πόρισμα να αναφέρεται αν αυτές οι ουσίες έχουν σχέση με τη χρήση των φυτοφαρμάκων ή είναι άσχετες από τα γεωργικά φάρμακα.

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους κατά τη διενέργεια της μελέτης θα πρέπει να συνεργαστεί με τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τα απόβλητα του εργοστασίου "Ελληνική Βιομηχανία Εμποτισμού Ξυλείας - Σ. Παναγιώτου" παράγονται χημικές και τοξικές ουσίες (κρεοζωτέλαιο, φαινόλες κλπ. ) μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και συγκεκριμένα τις πηγές της Τούμπας, από τις οποίες υδρεύονται πολλές κοινότητες της γύρω περιοχής.

Το επίμαχο εργοστάσιο εμποτίζει με κρεοζωτέλαιο τους στύλους της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που χρησιμοποιούνται στους δρόμους. Ο νομάρχης Ιωαννίνων έχει ανακαλέσει από το 1994 την άδεια του εργοστασίου λόγω μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και οι ιδιοκτήτες του προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του νομάρχη.

Ερώτηση για τη μόλυνση των πηγών της Τούμπας κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης.

Τον περασμένο χρόνο το ΣτΕ είχε ζητήσει από το Γενικό Χημείο του Κράτους την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης διάρκειας 6 μηνών. Ωστόσο, το Γενικό Χημείο παρέλαβε τη δικαστική εντολή με καθυστέρηση και η έρευνα που έκανε ήταν ενδεικτική.

Πριν 20 περίπου μέρες είχε συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή των υπεύθυνων του εργοστασίου και ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας, Β. Αραβαντινός,είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου, ενώ έντονες επιφυλάξεις και ερωτηματικά είχε εκφράσει ο πρόεδρος του Ε Τμήματος του ΣτΕ, Μ. Δεκλερής.

Στην ίδια συζήτηση κατά της συνέχισης της λειτουργίας του επίμαχου εργοστασίου, εκτός από τους συνηγόρους των 50 κοινοταρχών, είχαν ταχθεί και τα υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ. Μοναδική εξαίρεση ήταν ο συνήγορος του Σ. Παναγιώτου και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Π. Παυλόπουλος,ο οποίος υποστήριξε ότι δεν προκαλείται ρύπανση γιατί δήθεν έγιναν έργα περιβαλλοντικής προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ