Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η λαϊκή ενότητα παράγει ... παροξυσμό

Τα 21 μερόνυχτα που οι αγρότες αντιπαρατάσσουν στο "δίκαιο" της εξαθλίωσής τους, το δίκαιο της επιβίωσης του αγροτικού κόσμου, είναι αρκετά για να καταμετρηθεί, ήδη, η πρώτη - και ίσως η σημαντικότερη - νίκη αυτού του αγώνα: Οι αγρότες κατάφεραν και νίκησαν τον κάλπικο κόσμο των τεχνητών διαχωριστικών γραμμών. Κατάφεραν και έσπασαν τα ψεύτικα τείχη που ορθώνουν γύρω τους οι αρχιτέκτονες των αντιλαϊκών παραβάν και οι άρχοντες των κίβδηλων εκλογικών αποτελεσμάτων.

  • Των αποτελεσμάτων, που προκύπτουν από τις κάλπες της κοινοβουλευτικής ανελευθερίας, για να χρησιμοποιηθούν αργότερα από τους κυβερνώντες της προεκλογικής ψευδολογίας ως "εθελούσιες αιτήσεις" των ψηφοφόρων για την καταλήστευσή τους.
  • Των αποτελεσμάτων, που αξιοποιούνται από τους κυβερνώντες ως... πειστήριο για τη "διαφορετικότητα" και την "αποξένωση" του ενός κομματιού της κοινωνίας από το άλλο.
  • Των αποτελεσμάτων, που χρησιμοποιούνται ως σφραγίδα διαχωρισμού και διχασμού των εργατών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων.Το "εσύ είσαι δικός μας, είσαι του 41%, φύγε από τα μπλόκα, γίνε γενίτσαρος, γίνε απεργοσπάστης", που προσπάθησε να "ρίξει" η κυβέρνηση με την αντιαγροτική της "επικοινωνιακή πολιτική", απέτυχε παταγωδώς.

***

Οι αγρότες, επί 21 μέρες αποδεικνύουν ότι μπροστά στην αλήθεια της ζωής, μπροστά στην αδυσώπητη πραγματικότητα της καθημερινής πάλης με το χωράφι, τα εκλογικά και κομματικά βιβλιάρια, τα πλαστικά σημαιάκια, δεν είναι ικανά να τους χωρίσουν. Εδειξαν ότι όσοι επένδυαν χρόνια ολόκληρα σε μεθόδους διάσπασης του λαού, σε επιχειρήσεις αποχαύνωσης, δεν είναι ανίκητοι. Κατέδειξαν ότι μπορούν να ξεχωρίσουν πως εκείνα που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν. Και σίγουρα, μπροστά σε όσους έχουν ταχθεί να τους στείλουν στις χωματερές. Μπροστά σε όσους έχουν αποφασίσει να βάλουν "ποσόστωση" στη ζωή τους. Μπροστά σε αυτούς που δουλεύουν σαν τσιράκια των τσιφλικάδων, δεν τους χωρίζει απολύτως τίποτα.

Δεν τους χωρίζει ότι ο ένας έριξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ο άλλος της ΝΔ, ο τρίτος του ΚΚΕ. Γιατί, την ώρα που οι Τσουκάτοι νομίζουν ότι μπορούν να βάζουν εσαεί το χρώμα των ψηφοδελτίων ως ανάχωμα στην κοινή δράση των ανθρώπων της δουλιάς, την ίδια ώρα, γίνονται καταγέλαστοι. Τόσο καταγέλαστοι που δεν μπορούν να αντιληφθούν πως τυλίγονται μόνοι τους σε μια κόλλα χαρτί. Αρκεί αυτή να αποτυπώνει την αγωνία για το αύριο. Να έχει κρυστάλλινο, πεντακάθαρο λόγο. Σε αυτή την κόλλα χαρτί, το χαρτί των έξι αιτημάτων των αγροτών, έχει τυλιχτεί η κυβέρνηση... Και τώρα πια, πανικόβλητη, απομονωμένη και έρμαιο της αντιλαϊκής "κλειστοφοβίας" της, μεταχειρίζεται το μοναδικό "όπλο" που της έχει απομείνει: Την ευτέλεια και τον τραμπουκισμό...

***

Οι αγρότες νίκησαν! Απέδειξαν ότι η ενότητά τους είναι ισχυρότερη από κάθε επιχείρηση διαπόμπευσης του αγώνα τους. Αυτό τρομάζει την κυβέρνηση και όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους της ολιγαρχίας. Αυτή η συμπαράταξη, ξέρουν ότι δεν περιορίζεται μόνο στους αγρότες. Είναι μια ενότητα - δυνατή και αναγκαία - που μπορεί να καταστήσει ισχυρότερη την εργατική τάξη, όλο το λαό, ενάντια στις πολιτικές του "διαίρει και βασίλευε". Πολιτικές που επιδιώκουν να καθυποτάξουν τα λαϊκά στρώματα, μετατρέποντάς τα σε εύκολη λεία για τα "δόντια" του μεγάλου κεφαλαίου.

Μπροστά σε αυτή την ενότητα η κυβέρνηση χάνει την ψυχραιμία της. Και τότε καταφεύγει σε "κυνήγι μαγισσών" και αναγορεύει τον άθλιο κατήφορό της στις μεθόδους αναζήτησης "κομμουνιστικού δακτύλου", σε ανώτατο στάδιο του "νέου" ύφους της. Αναγκάζεται να απευθυνθεί στο ΚΚΕ - όχι επειδή το θέλει, αλλά γιατί δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι εδώ βρίσκεται ο ειλικρινής και συνεπής πολιτικός συμπαραστάτης των λαϊκών αγώνων - με κραυγές φτηνού "εκσυγχρονισμένου" βοναπαρτισμού. Και τότε έχουμε νεκρανάσταση παλιών φαντασμάτων, όπως έγινε χτες από κυβερνητικό βήμα, όπου ο εξουσιαστής απεφάνθη: "Οχι "κάπως", το ενοχοποιώ πλήρως"! Ποιος είναι ο... εισαγγελέας; Μα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Νικολάου, στον οποίο ανήκει η παραπάνω δήλωση. Ποιος είναι ο "ένοχος"; Μα το ΚΚΕ! Γιατί κατηγορείται το ΚΚΕ; Διότι - κατά τον κ. Νικολάου - συμπαραστέκεται στον αγώνα των αγροτών. Ως εκ τούτου το ΚΚΕ δεν είναι μερικώς, αλλά απολύτως, "πλήρως" (!) - όπως αναφώνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - "ένοχο"!

Κάτι από κατοχικά δικαστήρια δε θυμίζουν όλα αυτά; Να οφείλεται, άραγε, στο ότι ο "εκσυγχρονισμός" του ΠΑΣΟΚ περνά μέσα από τα "κρατητήρια" της Μπούντεσμπανκ; Οπως και να έχει μία είναι η αιτία του παροξυσμού τους. Η ενότητα και η πάλη του λαού.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ