Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Μπλόκο και στην κατασυκοφάντηση

Οι αγρότες παραμένουν απτόητοι στο μπλόκο τους, ενώ ετοιμάζονται για τη μαζική συμμετοχή στο παναγροτικό συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα. Η ΣΕΑ καταγγέλλει την επιχείρηση κατασυκοφάντησης, πιέσεων και εκβιασμών από τον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό

Οι αγρότες της Αιγιάλειας, παρά τις συκοφαντίες και τις διαστρεβλώσεις του αγώνα τους, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τη δικαίωση. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στο μπλόκο του Μεγανίτη για να ενημερώσει, σχετικά με την πορεία της 17ήμερης κινητοποίησης, τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύσκεψη αγροτών στη Λάρισα και τα επόμενα βήματα των αγροτών, που σχεδιάζουν την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Κώστας Κερκουλάς, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, σημείωσε πως οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Αιγιάλειας είναι ένα πρωτόγνωρο για την περιοχή γεγονός. Αναφερόμενος στην "αδίστακτη και επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική" απέναντι στο αγροτικό ζήτημα, τόνισε πως η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ένας μεγαλοεργοδότης, ο οποίος προτιμά να χάσει περισσότερα, επιχειρώντας να κάνει τους αγρότες να σκύψουν το κεφάλι, παρά να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Πρόσθεσε πως οι θέσεις των αγροτών είναι ρεαλιστικές και "ζυμωμένες από την ίδια τη ζωή" και πως στη σημερινή κατάσταση "δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω χωρίς να ικανοποιηθούμε". Ο Κ. Κερκουλάς αναφέρθηκε στις συκοφαντίες και τις διαστρεβλώσεις του αγώνα από τα κυβερνητικά φερέφωνα, αλλά και στη μεγαλειώδη έμπρακτη αλληλεγγύη του λαού της περιοχής στους αγροτικούς αγώνες.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη "χαμηλή συμμετοχή αγροτών στο μπλόκο Μεγανίτη", ο εκπρόσωπος της ΣΕΑ τόνισε πως "η συμμετοχή των αγροτών της περιοχής είναι πέρα από κάθε προσδοκία" και πως η αυξομείωση του αριθμού των συμμετεχόντων στο μπλόκο είναι θέμα προγραμματισμού της ΣΕΑ, έτσι ώστε να μην καταπονηθούν οι αγρότες και να αντέξουν, καθώς ένας τέτοιος αγώνας χρειάζεται ανθρώπους ξεκούραστους και νηφάλιους. Σε ερώτηση αν υπάρχει συντονισμός με άλλες ΣΕΑ κι αν προωθούνται πανελλαδικά τα προβλήματα των αγροτών της Αιγιάλειας ή τις κινητοποιήσεις μονοπωλούν ζητήματα των αγροτών της Θεσσαλίας, ο Κ. Κερκουλάς σημείωσε πως είναι προβοκατόρικα όσα διαδίδονται σκόπιμα πως, τάχα, όλα γίνονται για το βαμβάκι των Θεσσαλών αγροτών και στοχεύουν στη διάσπαση των αγώνων. Πρόσθεσε πως υπάρχει συντονισμός όλων των ΣΕΑ, ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν μπλόκα.

Κοινά τα αιτήματα

Τα ζητήματα που προωθούνται - είπε - είναι δύο: 1) Η εξασφάλιση του κόστους παραγωγής συν ένα λογικό κέρδος, αίτημα που καλύπτει πανελλαδικά όλους τους αγρότες και 2) η προώθηση των τοπικών προβλημάτων ανά περιοχή. Πρόσθεσε πως οι αγρότες της περιοχής αναγκάστηκαν να βγουν στους δρόμους για την επίλυση τριών βασικών προβλημάτων τους: της σταφίδας, του λαδιού και των λεμονιών. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις με το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο αρχικά δήλωνε ενθουσιασμένο με τις προτάσεις των αγροτών για τη σταφίδα (τρίμηνη άτοκη χρηματοδότηση των παραγωγών ύψους 20 δρχ. ανά κιλό). Στην πορεία και μετά από παρέμβαση "κάποιων εγκάθετων που αν γινόταν δεκτή η θέση των αγροτών θα έχαναν τις καρέκλες τους και, γι' αυτό, βάζουν τορπίλες στην υλοποίηση της πρότασης", το θέμα πάγωσε και οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις. Ομως "τα στομάχια των αγροτών δε γεμίζουν ούτε από την κατανόηση ούτε από την αγάπη του υπουργού", σημείωσε ο Κ. Κερκουλάς, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα τη στάση της Παναιγιάλειας Ενωσης, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, οι οποίες, αντί να πρωτοστατήσουν, υπονομεύουν και συκοφαντούν τους αγώνες.

Σε άλλη ερώτηση, για τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων στο κοινωνικό σύνολο, ο εκπρόσωπος της ΣΕΑ σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη συμπαράσταση, όπως φαίνεται από τα ψηφίσματα και τις πολλαπλές εκδηλώσεις των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι - σημείωσε - κατανοούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία το δίκαιο των αγροτών. Η λύση του προβλήματος αφορά αποκλειστικά την κυβέρνηση, "που έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι". Στο σημείο αυτό επέρριψε ευθύνες σε μερίδα των ΜΜΕ, τα οποία μεταδίδουν χαλκευμένες ειδήσεις συκοφάντησης του αγώνα των αγροτών, ενώ όταν του ζητήθηκε να καταγγείλει συγκεκριμένες περιπτώσεις πιέσεων, ο Κ. Κερκουλάς αναφέρθηκε στη στάση του περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας Γ. Μουτσόπουλου, ο οποίος δήλωσε πως "ποτέ τόσοι λίγοι δεν ταλαιπώρησαν τόσους πολλούς" και στον πρόεδρο του Περιφερειακού Νοσοκομείου Πατρών Φ. Παπαβασιλόπουλου, ο οποίος, παρά τις διαψεύσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δήλωνε πως οι αγρότες εμποδίζουν τη διέλευση αυτοκινήτων που μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό. "Προκαλέσαμε και τους δύο - σημείωσε ο Κ. Κερκουλάς - να αναφέρουν έστω κι ένα τέτοιο περιστατικό κι αυτοί 6 μέρες τώρα δεν το έπραξαν". Ο εκπρόσωπος της ΣΕΑ αναφέρθηκε ακόμα στα απειλητικά τηλεφωνήματα που δέχονται οι γυναίκες και τα παιδιά των αγροτών. "Αυτό είναι πολιτικός φασισμός - τόνισε. Τέτοια πράγματα δε γίνονταν ούτε στην εποχή του Παπαδόπουλου και συμβαίνει τώρα από κάποιους που αυτοαποκαλούνται σοσιαλιστές", πρόσθεσε.

Ενωμένοι, μια γροθιά

Το μόνο ερώτημα, στο οποίο δεν απάντησε ο Κ. Κερκουλάς, ήταν εκείνο που μιλούσε για υποκίνηση των αγροτικών κινητοποιήσεων από το ΚΚΕ. Γιατί τον πρόλαβαν άλλα μέλη της ΣΕΑ. "Ολα αυτά είναι εκ του πονηρού", τόνισε ο Λεωνίδας Μπαστογιάννης, μέλος της ΤΟ Αιγίου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος παρουσιάστηκε. "Το πρόβλημα - πρόσθεσε - είναι υπαρκτό για τους αγρότες κι όταν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης δεν κοιτά ποιος το προωθεί. Γιατί το ψωμί που χάνουμε είναι άσπρο, ούτε πράσινο ούτε μπλε ούτε κόκκινο". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάνθος Φασούλης, πρώην Λαμπράκης και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θεώρησε γελοία τα επιχειρήματα της υποκίνησης, καθώς, όπως τόνισε, "στα εκατό άτομα που βρίσκονται στο μπλόκο πάνω από 70 είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Δε μας ενώνει ο κομματισμός, αλλά τα κοινά μας προβλήματα". Μετά από αυτά, ο Κ. Κερκουλάς σημείωσε πως "οι αγρότες, όχι μόνο δε διχάζονται, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση, αλλά ενωμένοι σαν γροθιά στέλνουν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως ο αγώνας θα συνεχιστεί".

Επόμενο βήμα θα είναι η κάθοδος των αγροτών από όλη την Ελλάδα αύριο Πέμπτη στο υπουργείο Γεωργίας, όπου μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους θα διαδηλώσουν, χωρίς φυσικά να εγκαταλείψουν τα μπλόκα. Για το σκοπό αυτό, η ΣΕΑ περιοδεύει σε χωριά της περιοχής και καλεί τους αγρότες της Αιγιάλειας να συμμετάσχουν, δρομολογώντας πούλμαν για τη μεταφορά τους στην Αθήνα.

Με πούλμαν, θα έρθουν στην Αθήνα στο αγροτικό συλλαλητήριο και αγρότες από την Ηλεία, την Αρκαδία και άλλα μέρη της Πελοποννήσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ