Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπάρχουν και νικητές και ηττημένοι!

Ο Κ. Σημίτης δε θα υποστήριζε ποτέ πως "δε θέλει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι" στην αναμέτρηση με τους αγρότες, αν έτσι είχαν τα πράγματα. Ακριβώς, όμως, επειδή η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και ιδιαίτερα δυσάρεστη και ενοχλητική για το Κ. Σημίτη, γι' αυτό φροντίζει να προλάβει να περάσει το δικό του μήνυμα "προς τα έξω".

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος που ο Κ. Σημίτης έσπευσε να κάνει αυτή τη δήθεν γενναιόψυχη δήλωση: Επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι ο σκληρός και δίκαιος αγώνας των αγροτών δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, και άρα την ίδια τύχη θα έχει οποιοσδήποτε αγώνας στο μέλλον ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τη νομοτελειακή πορεία "σύγκλισης" με την ΕΕ.

* * *

Η αλήθεια είναι πολύ πικρή για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ο αγώνας των αγροτών έχει ήδη πολύ σημαντικά αποτελέσματα:

  • Εχει δώσει ήδη ένα ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση και στραπατσάρισε την εικόνα του κυρίαρχου του παιχνιδιού που με τόσο κόπο φιλοτεχνούσε η κυβέρνηση. Η τελευταία δεν μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι μπορεί να επιβάλλει τις αντιλαϊκές επιλογές της, έχοντας δεδομένη τη συναίνεση της κοινωνίας. Ο αγώνας των αγροτών έχει συμβάλει καταλυτικά σε αυτή την εξέλιξη.
  • Αποκάλυψε, νωρίτερα απ' ό,τι θα ήθελε η κυβέρνηση, το πραγματικό πρόσωπο της δίνοντας την ευκαιρία, στα λαϊκά στρώματα να διακρίνουν πολύ καθαρά τι κρύβεται πίσω από τον νεοσυντηρητικό εκσυγχρονισμό της. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού κατάλαβε πολύ καλά, χάρη και στον αγώνα των αγροτών, με ποια κυβέρνηση έχει να κάνει. Μια κυβέρνηση αδίστακτο υπηρέτη της οικονομικής ολιγαρχίας, που δείχνει βαθύτατη περιφρόνηση στις λαϊκές ανάγκες, προκειμένου να ικανοποιήσει αυτά των αφεντικών της.
  • Τρεις μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση Σημίτη εμφανίζεται κοινωνικά απομονωμένη, γεγονός που αντανακλάται και στα "δικά τους" γκάλοπ. Στο εξής η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, είναι υποχρεωμένη να υπολογίζει πολύ σοβαρά τις λαϊκές αντιδράσεις σε κάθε κίνησή της. Ο αγώνας τον αγροτών έχει αναχαιτίσει την αντιλαϊκή φόρα που είχε πάρει η κυβέρνηση, αμέσως μετά την εκλογική νίκηκαι την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου.

* * *

Από αυτή την άποψη ο αγώνας των αγροτών έχει γενικότερη συμβολή στην αναπτέρωση της ελπίδας των λαϊκών μαζών, καθώς όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι μόνο στις δικές τους δυνάμεις μπορούν να στηρίζονται και να προσδοκούν. Δεν είναι, όμως, ώρα απολογισμού, καθώς ο αγώνας των αγροτών βρίσκεται σε εξέλιξη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αγρότες είναι ήδη νικητές, ενώ η κυβέρνηση Σημίτη και η "ευρωπαϊκή" πολιτική της η μόνη σίγουρα χαμένη.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ