Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίποντα κατά των ναρκωτικών

Ο αγώνας μπάσκετ του Συλλόγου Ολυμπιονικών και της Θεραπευτικής Κοινότητας "18 Ανω" έληξε ισόπαλος. Η ...παράταση συνεχίζεται στον καθημερινό αγώνα, ενάντια στην εξάρτηση ως τρόπου ζωής

Ο χτεσινός αγώνας μπάσκετ μεταξύ του Συλλόγου Ολυμπιονικών και της ομάδας της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών (18 Ανω) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής δεν είχε ηττημένους. Είχε μόνο νικητές: Τα παιδιά που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά και να κατακτήσουν ξανά τη ζωή.

Μάλιστα, ο αγώνας είχε και την πρωτοτυπία, για το μπάσκετ, να λήξει ισόπαλος (28 - 28). Η παράταση, που δεν έγινε, ίσως έχει το δικό της συμβολισμό: Οτι, δηλαδή, ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι μια διαρκής, καθημερινή ...παράταση.

Ο αγώνας μπάσκετ έγινε νωρίς το μεσημέρι στο κλειστό γυμναστήριο του Νέου Ηρακλείου, που ήταν κατάμεστο. Δεκάδες μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της περιοχής δεν παρακολουθούσαν απλώς τον αγώνα. Συμμετείχαν, με τον τρόπο τους.

Πριν απ' τον αγώνα, έγιναν αρκετοί χαιρετισμοί: Ο δήμαρχος του Νέου Ηρακλείου, Γιώργος Μαστοράκος, είπε ότι η εκδήλωση αποτελεί μια προσπάθεια συνάντησης των ανθρώπων που μάχονται στο στίβο με αυτούς που μάχονται για τη ζωή.

Η Κ. Μάτσα,διευθύντρια του "18 Ανω", υπογράμμισε ότι με αυτόν τον αγώνα στάλθηκε ένα μήνυμα στη νεολαία, ότι η ζωή αξίζει, μόνο όταν είναι γεμάτη με ενδιαφέροντα, αγώνες, πρωτοβουλίες. "Ζωή, πρόσθεσε, σημαίνει να υπάρχεις. Γι' αυτό εμείς λέμε "όχι στα ναρκωτικά", αλλά και "ναι στη ζωή"".Ο Στ. Τζωρτζής - 6ος Ολυμπιονίκης στα 300 μέτρα μετ' εμποδίων στο Μόναχο το 1972 - αναφέρθηκε στη σχέση των Ολυμπιακών Αγώνων και στον αγώνα για την απεξάρτηση. "Τα παιδιά, είπε, που δίδουν το σκληρό αυτό αγώνα, καθημερινά, είναι Ολυμπιονίκες της ζωής".

Η Α. Βερούλη, πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό το 1982 και αντιδήμαρχος Νέου Ηρακλείου, υπογράμμισε: "Εσείς, Ολυμπιονίκες μας, φτάσατε στο υψηλότερο σκαλοπάτι του αθλητισμού και συνεχίζετε. Εσείς, φίλοι της Θεραπευτικής Κοινότητας, δίνετε τη δική σας μάχη για τη ζωή. Συνεχίστε".

Πριν γίνει η απονομή των βραβείων, δεκάδες μαθητές όρμησαν στο γήπεδο, περικύκλωσαν τους Ολυμπιονίκες και ζητούσαν αυτόγραφα. Ανάμεσά τους και η συντακτική ομάδα του 5ου Γυμνασίου Κάτω Χαλανδρίου, που εκδίδει την εφημερίδα "Πέμπτη Γνώμη",με την επικεφαλής Λ. Καρατζά και τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Βαμβακιανό.Οι μικροί συντάκτες, με κασετοφωνάκια και φωτογραφικές κάμερες, περικύκλωσαν κι εκείνοι τους Ολυμπιονίκες, όχι, όμως, για να πάρουν αυτόγραφα, αλλά μικρές δηλώσεις.

"Γιατί πήρατε μέρος σ' αυτή την εκδήλωση;", ρώτησαν τον Πύρρο Δήμα.

"Θέλουμε, απάντησε ο Π. Δήμας, να φέρουμε τα παιδιά στον αθλητισμό, μακριά από τα ναρκωτικά κι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω: Ναι στον αθλητισμό, όχι στα ναρκωτικά".

- Τι κοινό υπάρχει στην προσπάθεια ενός αθλητή και ενός νέου, που προσπαθεί να απεξαρτηθεί; ήταν η άλλη ερώτηση.

"Και οι δύο δίνουμε έναν αγώνα. Ολοι οι αγώνες είναι δύσκολοι. Το θέμα είναι να έχεις ψυχική δύναμη για να αγωνιστείς", απάντησε ο Π. Δήμας.

Ο Τάσος Μπουντούρης,πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπιονικών (3ος Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοϊα το 1980 στη Μόσχα), δήλωσε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει αυτές τις δραστηριότητες. Εδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά "που μπόρεσαν και στάθηκαν στα πόδια τους" και κάλεσε την κοινωνία να τους αποδεχτεί.

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ