Σάββατο 23 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βαρύ το πλήγμα - ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα

Σε ευρεία σύσκεψη φορέων παραβρέθηκε η Αλ. Παπαρήγα

Πολύ μεγαλύτερα, απ' ό,τι φάνηκε αρχικά, είναι τα προβλήματα από το σεισμό και όσο προχωρά η καταγραφή, τόσο αυτά μεγαλώνουν. Σ' αυτό συμφώνησαν όλοι οι φορείς που παραβρέθηκαν σε μεγάλη σύσκεψη που έγινε χτες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

Οι εκπρόσωποι των φορέων επικεντρώθηκαν σε τρία βασικά σημεία:

  • Στις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η οικονομία του νησιού στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό.
  • Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε έργα υποδομών και σπίτια. Ειδικά για τις υποδομές, από τις ζημιές στα περισσότερα αναδείχτηκε θέμα ποιότητας των έργων.
  • Τα μέτρα αποκατάστασης, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι τόσο ανεπαρκή που αγγίζουν τα όρια του εμπαιγμού.

Ο νομάρχης Λευκάδας, Χρ. Λάζαρης, σημείωσε πως «εξ αρχής έγινε μια προσπάθεια υποβάθμισης των καταστροφών από το σεισμό» και ότι «οι ζημιές είναι πολύ σημαντικότερες από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκαν».

Σε αυτό συμφώνησε και ο Τ. Μελάς, πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λευκάδας, ο οποίος, αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα, πρόσθεσε: «Τα χρήματα αυτά που μας υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών (σ.σ: 600.000 ευρώ έκτακτη ενίσχυση) δε φτάνουν για τίποτα. Πόσο μάλιστα, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις για τόσα χρόνια παρακρατούν τους θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ».

Εκρηκτικά είναι και τα προβλήματα των εργαζομένων. Ο Μ. Λιβιτσάνος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, τόνισε: «Ηδη έχουν απολυθεί 150 εργαζόμενοι, ενώ εκτίμησή μας είναι ότι έχουν απολυθεί πολύ περισσότεροι». Για τα 30 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών για τα έργα υποδομής, (σ.σ. χτες το υπουργείο Οικονομικών τα «κατέβασε» στα 20 εκατ.) είπε ότι «είναι ένα πολύ μικρό ποσό, σε σχέση με το μέγεθος των καταστροφών και γίνεται ακόμη μικρότερο, αν αναλογιστούμε, ότι ένας σεισμός βούλιαξε την οικονομία και την ανάπτυξη όλης της Λευκάδας».

Στην ανισομερή ανάπτυξη του νομού, στάθηκε ο Ηλ. Θερμός, επικεφαλής της ΝΑΣ Λευκάδας: «Η Λευκάδα - επισήμανε - δεν μπορεί να είναι μόνο ο τουρισμός. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μια ευάλωτη οικονομία, την οποία, στο τέλος, την πληρώνει ο λαός».

Η Γεωργία Λιβιτσάνου, δημοτική σύμβουλος Λευκάδας με την «Δημοτική Προοδευτική Συσπείρωση», τόνισε: «Προσωπικά, με ενοχλεί η εξαγγελία των 600 ευρώ, για έναν άνεργο και άστεγο. Αλλωστε, ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα από την ανεργία, αφού σε λίγο διάστημα θα υπάρχουν κατεστραμμένοι μικροεπαγγελματίες που δε θα μπορούν να βγάλουν το μεροκάματό τους».

Ο Κ. Σέρβος, από το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο, επισήμανε ότι ο σεισμός «χτύπησε» την περίοδο που θα είχαν τα περισσότερα έσοδα οι περισσότεροι επαγγελματίες.

Ο Π. Βεργοιώτης, πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών του νησιού, σημείωσε ότι «οι ΕΒΕ χτυπήθηκαν διπλά, μία φορά ως κάτοικοι και μία ως επαγγελματίες».

Ο Γ. Κούρτης, δήμαρχος Σφακιωτών, αναφερόμενος στο πρόβλημα του δανεισμού, σημείωσε ότι «μέχρι τη στιγμή που έγινε ο πρόσφατος σεισμός, υπήρχαν κάτοικοι που έφτιαχναν τα σπίτια τους με δάνεια από τον προηγούμενο και που πάλι αντιμετωπίζουν προβλήματα! Αυτοί θα αναγκαστούν να πάρουν επιπλέον δάνειο για να τα επισκευάσουν εκ νέου. Ο κόσμος θα πνιγεί στα δάνεια».

Τον κίνδυνο να μην αντέξει η οικονομία του νησιού, σημείωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Γ. Κονδυλάτος, συμπληρώνοντας την ανάγκη να βοηθηθούν περισσότερο από την πολιτεία: «Είμαστε, είπε, μικρές επιχειρήσεις και όχι μεγαλοξενοδόχοι».

Ο Π. Βοκελάτος, εκπροσωπώντας τους ενοικιαστές, σημείωσε πως υπήρξαν τεράστιες ζημιές, ενώ ο Στ. Ροντογιάννης, εκπρόσωπος των δασκάλων, συμπλήρωσε πως τα ενοίκια έχουν εκτιναχτεί στα ύψη μετά το σεισμό. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν σύγχρονες σχολικές εγκαταστάσεις.

Ο Ανδ. Ροντογιάννης, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Τσουκαλάδων, είπε ότι αποτελεί ιδιαίτερο πλήγμα το κλείσιμο του οδικού δικτύου προς τον Αγ. Νικήτα, ενώ ο Γ. Θερμός, δημοτικός σύμβουλος Ελλομένου, επισήμανε την ανάγκη του ελέγχου στα δημόσια έργα.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως το ΚΚΕ θα στηρίξει το λαό της Λευκάδας με όλες τις δυνάμεις του. Σημείωσε ότι είναι αναγκαία η σεισμική θωράκιση όχι μόνο του νησιού, αλλά και της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων έργων, που έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ποιοτικά καλά, αλλά και ιδιαίτερα ακριβά για το λαό. Και κατέληξε σημειώνοντας πως χρειάζεται ισόμετρη και ολόπλευρη ανάπτυξη του νησιού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκαλεί τους σεισμόπληκτους της Λευκάδας (2015-11-27 00:00:00.0)
Ο εμπαιγμός των σεισμόπληκτων συνεχίζεται... (2004-08-20 00:00:00.0)
Μπαράζ απολύσεων μετά το σεισμό (2003-08-22 00:00:00.0)
Κάλεσμα στους Λευκαδίτες να διεκδικήσουν λύσεις (2003-08-21 00:00:00.0)
Αρχισαν οι πρώτες απολύσεις (2003-08-20 00:00:00.0)
Η Λευκάδα μετρά τις πληγές της (2003-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ