Κυριακή 24 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ

Γενική παραδοχή είναι ότι η Ελλάδα, στην οποία εκλύεται ετησίως το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, είναι ανοχύρωτη απέναντι στο φαινόμενο. Και αυτό όχι εξαιτίας των μεγάλων σεισμών που σημειώνονται, αλλά γιατί οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (και της ΝΔ) κρατούν στο περιθώριο το θέμα της αντισεισμικής προστασίας, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Το σεισμό δεν μπορεί να τον αποτρέψει κανείς. Τις συνέπειές του όμως μπορεί να τις προλάβει.

Με την υπογράμμιση ότι η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία της ζωής και της υγείας των κατοίκων, αλλά και της περιουσίας τους από τους σεισμούς είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής, το ΚΚΕ έχει προβάλει πολλές φορές (με παρεμβάσεις στη Βουλή, ημερίδες κλπ.) συγκεκριμένη δέσμη μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα έχει προτείνει:

  • Καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών της χώρας.
  • Αναθεώρηση και βελτίωση του νέου Αντισεισμικού Κανονισμού - σύμφωνα και με την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας και γνώσης - και θέσπιση (με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους) μικροζωνικών μελετών για το κτίσιμο και την κατασκευή έργων.
  • Αμεση προτεραιότητα για μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων περιοχών, που απαιτούν ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων ή απαγόρευση δόμησης σε αυτές τις περιοχές. Μία τέτοια μελέτη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μετεγκατάστασης των πληγέντων ή ολόκληρων περιοχών.
  • Διαμόρφωση και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής λαϊκής στέγης.
  • Δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ., που πρέπει να ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου στη χώρα μας.
  • Αποφασιστική ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και του δυναμικού του, καθώς και το συντονισμό τους.
  • Επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων του Λεκανοπεδίου, καθώς και των άλλων μεγάλων πόλεων και, ιδιαίτερα, των αυθαιρέτων.
  • Ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή του Αντισεισμικού Κανονισμού, της νομοθεσίας προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο και της Οδηγίας Σεβέζο, που προβλέπει σχέδιο αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, για την ασφάλεια των εργαζομένων στις βιομηχανικές περιοχές. Είναι απαράδεκτη η γειτνίαση πολεμικών βιομηχανιών με διυλιστήρια (ΠΕΤΡΟΛΑ - ΠΥΡΚΑΛ στο Θριάσιο) ή να περνούν αγωγοί κηροζίνης κάτω από σπίτια και σχολεία, όπως γίνεται στα Σπάτα, γιατί εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.
  • Συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
  • Προστασία των υπαρχόντων ελεύθερων χώρων στις μεγάλες πόλεις και τη δημιουργία νέων, προκειμένου να αποτελούν χώρους εκτόνωσης και καταφυγής προσωρινής κατάλυσης μετά από ένα σεισμό.
  • Θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλη τη χώρα ανά περιφέρεια και νομό. Την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης, που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων των εργαζομένων και θα επιβάλλει τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.
  • Αποφασιστική βελτίωση της Πυροσβεστικής με την ηθική και υλική ενίσχυση και επιστημονική αναβάθμιση του προσωπικού της, καθώς και με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή (ειδικά μηχανήματα, εξοπλισμός κλπ.).
  • Λήψη ειδικών μέτρων προστασίας για τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων (ιδιαίτερα, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φροντιστήρια, χώροι συγκέντρωσης και διασκέδασης της νεολαίας, ναοί, συνεδριακά κέντρα, αθλητικοί χώροι κλπ.), τις υποδομές και τα ιστορικά μνημεία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζημιές από το σεισμό στο Αίγιο (2014-11-11 00:00:00.0)
Αθωράκιστη η χώρα (2008-02-01 00:00:00.0)
Δέσμη μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση (2006-01-10 00:00:00.0)
Πενήντα χρόνια μετά χωρίς αντισεισμικό σχεδιασμό! (2003-10-03 00:00:00.0)
Επερώτηση για την αντισεισμική θωράκιση (2003-02-07 00:00:00.0)
Αμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών (2001-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ