Κυριακή 24 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντισεισμική θωράκιση ΤΩΡΑ!

Η Αλέκα Παπαρήγα συνομιλεί με τους σκηνίτες της Λευκάδας
Η Αλέκα Παπαρήγα συνομιλεί με τους σκηνίτες της Λευκάδας
Τον επιτακτικά αναγκαίο χαρακτήρα αυτού του αιτήματος υπογραμμίζουν με τον πιο δραματικό τρόπο οι καταστροφές που υπέστη η Λευκάδα, τουλάχιστον οι άμεσα ανιχνεύσιμες από τον επισκέπτη. Γιατί υπάρχουν κι άλλες, αθέατες με την πρώτη ματιά. Σαν ο ένας εφιάλτης να ενεργοποιεί κι άλλους πολλούς, αποδεικνύοντας ότι στον καιρό της πολιτικής που απορρίπτει καθετί το φιλολαϊκό ως ασύμφορο και επιζήμιο για τους λίγους, στην οποία ευλαβικά ορκίζονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενός κακού μύρια έπονται για τα λαϊκά στρώματα.

Αυτή ακριβώς η πολιτική βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής κλιμακίων του ΚΚΕ, που οργώνουν το νησί όλες αυτές τις μέρες. Με κορύφωση την περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα την Παρασκευή, η οποία επισκέφτηκε σκηνίτες σεισμοπαθείς, το νοσοκομείο, το Δήμο Σφακιωτών, ενώ συμμετείχε σε συζήτηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ.

Κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών με τους κατοίκους της Λευκάδας τα στελέχη του ΚΚΕ ανέδειξαν μια σειρά ζητήματα, όπως:

  • Το μοντέλο ανάπτυξης και ποιους εξυπηρετεί, στη βάση της εκτίμησης πως αν η οικονομία του νησιού δε στηριζόταν κατ' αποκλειστικότητα σχεδόν στον τουρισμό, ενδεχομένως θα υπήρχαν πολύ μικρότερες συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα.
  • Τα τεράστια προβλήματα και οι ανεκπλήρωτες ανάγκες που έχει σωρεύσει στους εργαζόμενους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα η κυβερνητική πολιτική, πάνω στα οποία ήρθαν να προστεθούν και όσα προέκυψαν από το σεισμό, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση τους.
  • Τα ημίμετρα εμπαιγμού των σεισμοπαθών, τα οποία δεν αρκούν ούτε για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, ωθώντας τους σεισμοπαθείς για τα περαιτέρω στην ελεύθερη τραπεζική αγορά, εξασφαλίζοντας σ' αυτήν πελατεία.
  • Αλλά, κυρίως, την εγκληματική άρνηση των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για τη λήψη μέτρων αντισεισμικής θωράκισης (ολοκληρωμένη καταγραφή, έρευνα και μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας, θέσπιση θεσμικού πλαισίου για μικροζωνικές μελέτες, ειδικά μέτρα για τα δημόσια, αλλά και ιδιωτικά μέτρα κ.ά.). Κι αυτό παρότι γνωρίζουν πως ουσιαστικά ολόκληρη η χώρα αποτελεί ζώνη υψηλού σεισμικού κινδύνου. Ακόμη, την ευθύνη τους για το γεγονός ότι μετέτρεψαν τη λαϊκή στέγη, που θα έπρεπε να είναι φτηνή και ασφαλή, σε εμπόρευμα και πεδίο κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Η Αλ. Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της περιοδείας της επισήμανε την ανάγκη οι κάτοικοι του νησιού να μην υποχωρήσουν ούτε χιλιοστό από τα αιτήματά τους, τα οποία είναι καθ' όλα δίκαια. Ταυτόχρονα, να προχωρήσουν στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα από κοινού με τα συνδικάτα και άλλους φορείς, συνδυάζοντας την πάλη τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού με την πάλη για δουλιά, εισόδημα, δωρεάν δημόσια σύγχρονη υγεία, παιδεία κλπ. Τονίζοντας πως ταυτόχρονα θα πρέπει να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για τους υπαίτιους της κατάστασης, για το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής, συμπεράσματα που πρέπει να συνοδευτούν από καταδίκη της και ένταση της πάλης για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην ανατροπή της. Αυτό προστάζουν οι λαϊκές ανάγκες, που μόνο τότε θα βρουν το δρόμο προς την εκπλήρωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ