Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Τολστόι ως «εργαλείο» προπαγάνδας

Με αφορμή τα 175 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Ρώσου κλασικού, η ρωσική κυβέρνηση επιχειρεί να «ανακαλύψει» τον ιδεολογικό της «μέντορα»

Ο Τολστόι με τον Τσέχοφ
Ο Τολστόι με τον Τσέχοφ
Η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζεται να γιορτάσει με εντυπωσιακό τρόπο την επέτειο των 175 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα και κλασικού της παγκόσμιας λογοτεχνίας, Λέοντος Τολστόι, στις 9 του Σεπτέμβρη (28 Αυγούστου 1828 με το παλιό ημερολόγιο).

Από τις 28/8 έως τις 11/9 προγραμματίζεται πληθώρα εκδηλώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ένα διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή ερευνητών του έργου του, εκθέσεις και εκδόσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η έναρξη του σημαντικού εγχειρήματος της έκδοσης, σε 100 τόμους, του συνόλου του συγγραφικού και φιλοσοφικού του έργου. Επιπλέον, από το πρωί της 9ης του Σεπτέμβρη, την ημέρα των γενεθλίων του, θα στολιστούν με λουλούδια όλα τα μνημεία του συγγραφέα στη Μόσχα, θα πραγματοποιηθεί συναυλία, ενώ, στη Γιάσναγια Πολιάνα, στο κτήμα του συγγραφέα, θα απονεμηθούν τα ομώνυμα λογοτεχνικά βραβεία. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα δοθεί παράσταση της όπερας του συνθέτη από το Νταγκεστάν (αυτόνομη δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Καύκασο που γειτνιάζει με την Τσετσενία) Σιρβάν Τσαλάεφ, με τίτλο «Χατζή Μουράτ», η οποία θα είναι αφιερωμένη στον συγγραφέα, αλλά και στα θύματα των πολέμων στον Καύκασο.

Ολα αυτά καλά και θα ήμασταν οι τελευταίοι που δε θα θέλαμε να τιμώνται οι μεγάλοι λογοτέχνες. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται για κάποια προσπάθεια κριτικής αποτίμησης του έργου του συγγραφέα και ανάδειξης των πραγματικά προοδευτικών πλευρών του σε αντιπαράθεση με τον μυστικιστικό του ιδεαλισμό. Αντίθετα, το αστικό καθεστώς της Ρωσίας χρησιμοποιεί αυτές τις επετείους για να προπαγανδίσει το βαθύ σκοταδισμό, αναχρονισμό και συντηρητισμό που έχει «κληρονομήσει» από την εποχή του «μεγαλο-ρωσισμού», έτσι ώστε να υπηρετήσει καλύτερα τις ιδεολογικές ανάγκες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Το ότι έτσι μπορεί να διαστρεβλωθεί το έργο του «τιμώμενου», αυτό τους είναι αδιάφορο.

Το ότι αυτές οι εκδηλώσεις εξυπηρετούν αυτούς τους στόχους, το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού, Μιχαήλ Σβιντκόι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος: «Αν διαβάσουμε τον Τολστόι προσεκτικά, τότε μπορεί να βρούμε απαντήσεις σε πάρα πολλά σύγχρονα ερωτήματα. Μεταξύ αυτών και της εθνικής ιδέας και του προβλήματος του Καυκάσου. Διαβάζετε τον Τολστόι και θα καταλάβετε ότι αυτοί οι οποίοι μιλούν για κρίση αξιών στη σημερινή Ρωσία και ότι εμείς δεν ξέρουμε πώς να ζούμε, είναι απλώς ηλίθιοι».

Να θυμίσουμε ότι ο εν λόγω υπουργός είναι υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Εκτός των άλλων, πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος δε βρήκε κανένα δείγμα κρίσης αξιών στον πρόσφατο «γιορτασμό» των 10 χρόνων από την έναρξη της «συνεργασίας» του μουσείου «Ερμιτάζ»... με την «Κόκα Κόλα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ