Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επικύρωση διεθνών συμβάσεων

Προς επικύρωση και από την Ελλάδα «οδεύουν» δύο διεθνείς συμβάσεις για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, μετά την ψήφιση από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των σχετικών νομοσχεδίων που εισηγήθηκε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η υπερψήφιση των νομοσχεδίων ήταν ομόφωνη.

Πρόκειται για τη σύμβαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας για την Προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων και για τη σύμβαση του ίδιου Οργανισμού για την Προστασία των φωνογραφημάτων και των εκτελέσεων, δηλαδή των συγγενικών δικαιωμάτων. Οι δύο αυτές συμβάσεις είναι γνωστές ως Συμβάσεις Internet και συμπληρώνουν τη βασική Συνθήκη της Βέρνης για τα Πνευματικά Δικαιώματα και τη Συνθήκη της Ρώμης για την Προστασία των Συγγενικών Δικαιωμάτων. Οι δύο συμβάσεις θα επικυρωθούν από την Ελλάδα ταυτόχρονα με τα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ, με την οποία έχουν εγκριθεί αυτές οι συμβάσεις.

Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος προσπάθησε να αντιστρέψει την ελληνική πραγματικότητα στο θέμα, λέγοντας ότι η Ελλάδα «έχει μια πλήρη εθνική νομοθεσία για τα θέματα αυτά και πρωτοπορεί στην εναρμόνιση της νομοθεσίας της με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά και στην κύρωση και την επικύρωση των σχετικών διεθνών συνθηκών». Να θυμίσουμε, ωστόσο, ότι από πέρυσι, ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας βρίσκεται σε αναβρασμό μετά την κατάργηση του συμβολικού ποσοστού σαν αποζημίωση για τα πνευματικά δικαιώματα που έπρεπε να καταβάλουν οι εταιρίες ηλεκτρονικών υπολογιστών στους συλλογικούς φορείς διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.

Εξάλλου, ο υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή, ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη γαλλική πρόταση για δραστική μείωση του ΦΠΑ στους ψηφιακούς δίσκους (cd) και την εξομοίωσή τους με τα βιβλία από φορολογικής πλευράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ