Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ξανά ο Αχελώος της ψευτιάς!

Εκλογές χωρίς κυβερνητικό τάμα για την εκτροπή του Αχελώου δε γίνονται, την τελευταία 20ετία, στην Ελλάδα και, ως αναμενόταν, η κυβέρνηση Σημίτη προχώρησε σε νέα υπόσχεση για ολοκλήρωση αυτού του πολύπαθου έργου. Προχτές, λοιπόν - κι ενώ ξεκίνησε, επί της ουσίας, η προεκλογική περίοδος - το ΥΠΕΧΩΔΕ έστειλε για δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τη διακήρυξη δημοπράτησης του έργου αποπεράτωσης του Φράγματος Συκιάς.

Πρόκειται για ένα από τα δυο κύρια έργα εκτροπής του Αχελώου - το άλλο είναι η σήραγγα εκτροπής - που άρχισε να κατασκευάζεται το 1996, αλλά οι εργασίες σταμάτησαν το 2001, λόγω της γνωστής παρέμβασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε την περιβαλλοντική μελέτη και διέταξε τη διακοπή των έργων κι ενώ μέχρι τότε είχε εκτελεστεί μόνο κατά 30%, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στη ροή χρηματοδότησής του.

Ανάλογες καθυστερήσεις, για τους ίδιους λόγους, υπήρξαν και στην κατασκευή της σήραγγας εκτροπής - διακόπηκε κι αυτό το έργο το 2001 και ξανάρχισε πριν 5 μήνες - με αποτέλεσμα να έχουν διανοιχτεί μόνο τα 6,5 χιλιόμετρα από τα 17,5 που προβλέπονται.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην κατασκευή των άλλων μεγάλων αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία - το Φράγμα Σμοκόβου δεν τελειώνει, αν και πέρασαν 20 και πλέον χρόνια από την έναρξή του κι ο ταμιευτήρας της Κάρλας, αν και πέρασαν 22 μήνες από την έναρξη των εργασιών, βρίσκεται ακόμα στην αρχή - γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται, πραγματικά, για την πρόοδο αυτών των έργων, αλλά μόνο για το πώς θα τ' αξιοποιεί για εκλογικούς κι άλλους σκοπούς.

Δεν πιστεύουν οι Θεσσαλοί...

Οι Θεσσαλοί, που ξέρουν ότι ο Αχελώος έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της ΠΑΣΟΚικής ψευτιάς - είναι γνωστό ότι την εκτροπή του υπόσχονταν οι κυβερνήσεις σε κάθε προεκλογική περίοδο και σε κάθε γιορτή του Κιλελέρ, από την αρχή της δεκαετίας του '80, αλλά τα χρόνια περνούσαν και νερό προς τη Θεσσαλία δεν έρχονταν - είναι δύσκολο να ξεγελαστούν από τις νέες προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Πιο δύσκολο είναι να ξεγελαστούν οι αγρότες της περιοχής που γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση - όπως και η ΝΔ - και η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέλουν τον Αχελώο, γιατί δε θέλουν να 'ρθει νερό στη Θεσσαλία για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και στην παραμονή του αγροτικού στοιχείου στον τόπο του.

...επιφυλάσσεται και η ΠΑΣΕ

Χαρακτηριστικές από αυτή την άποψη είναι οι επιφυλακτικές επισημάνσεις και οι προστατευτικές προτάσεις της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου (ΠΑΣΕ). Μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ - στη συνάντηση εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκαν οι Γ. Χώτος, γραμματέας της ΕΠ και οι Χρ. Χαλκιάς, Γ. Νταφούλης, Θ. Σερδένης, καθώς και ο βουλευτής Λάρισας του Κόμματος, Τ. Τσιόγκας, ενώ από την ΠΑΣΕ μετείχαν ο πρόεδρός της και νομάρχης Καρδίτσας, Β. Αναγνωστόπουλος, οι δήμαρχοι Λάρισας Κ. Τζανακούλης και Καρδίτσας Χρ. Τέγος, ο νυν και ο πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, Κ. Καλόγηρος και Κ. Γκούμας - η ΠΑΣΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει:

1. Η διακήρυξη επαναδημοπράτησης του Φράγματος Συκιάς, κατ' αρχήν είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά, από μόνη της, δεν εγγυάται την απρόσκοπτη εξέλιξη και την ολοκλήρωση του έργου.

2. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τη διακήρυξη είναι χρονοβόρες και ακόμα κι αν τηρηθούν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, θα χρειαστούν χρόνια για την αποπεράτωση του έργου.

3. Απαιτείται η ροή της χρηματοδότησης να είναι συνεχής για να μην παρατηρηθούν ξανά τα προβλήματα που οδήγησαν στις μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή και του φράγματος Συκιάς και της σήραγγας εκτροπής.

4. Δείγμα γραφής ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για την ολοκλήρωση του έργου θα αποτελέσει η εγγραφή της χρηματοδότησής του στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό.

5. Είναι ανάγκη να ενταθεί και να συστηματοποιηθεί η προσπάθεια των φορέων της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των νέων εμποδίων που επιχειρούν να θέσουν στην εκτροπή του Αχελώου διάφοροι «οικολόγοι», που έχουν τη στήριξη ισχυρών συμφερόντων. Αυτό το διάστημα προέχει το «ξεμπλοκάρισμα» από τη νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας - υπάρχει κίνδυνος νέας ακύρωσης των περιβαλλοντικών όρων, λόγω της ένταξης της κοιλάδας του Αχελώου στο πρόγραμμα «NATURA 2000» - η οποία αναμένεται να εξεταστεί στις 5 Δεκέμβρη.

Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται με νόημα ότι «οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕ εξέφρασαν την απορία τους γιατί δεν έγινε ακόμα αποδεκτό το αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τόνισαν την ανάγκη πλήρους ενημέρωσης κι ενεργούς κινητοποίησης όλων των μαζικών φορέων και του λαού της Θεσσαλίας, ούτως ώστε, αυτή τη φορά, οι υποσχέσεις για τον Αχελώο να μην έχουν την τύχη όλων των προηγούμενων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ