Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προς «αναθεώρηση» οι κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου;
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τις επιβληθείσες οικονομικές κυρώσεις κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας επανεξετάζουν από χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Ορισμένες από τις χώρες - μέλη της ΕΕ τάσσονται ανοιχτά υπέρ της υποστήριξης της σερβικής αντιπολίτευσης, θεωρώντας εντούτοις πως οι υπάρχουσες κυρώσεις το μόνον που κάνουν είναι...«να βοηθούν την παραμονή της κυβέρνησης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην εξουσία»! Γι' αυτό, και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η «ομάδα» των χωρών της ΕΕ θα ασκήσουν πιέσεις για την άρση των κυρώσεων που αφορούν τις αεροπορικές πτήσεις προς τη Γιουγκοσλαβία και την παράταση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην έκδοση βίζας ανώτερων αξιωματούχων της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ασοσιέιτεντ Πρες», στη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα ακουστούν δύο βασικά επιχειρήματα υπέρ «μίας ηπιότερης πολιτικής κυρώσεων». Το πρώτο επιχείρημα υποστηρίζει πως το πετρελαϊκό εμπάργκο δεν έχει αποτελέσματα εξαιτίας της διοχέτευσης καυσίμων μέσω της μαύρης αγοράς. Μεγάλες ποσότητες περνούν στη Γιουγκοσλαβία από τη Δημοκρατική Σερβοβοσνιακή Οντότητα. Αλλα φορτία πετρελαίου εισρέουν στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας από άλλες γειτονικές χώρες. Κατόπιν τούτου, μία από τις «τάσεις» που υπάρχουν μεταξύ των υπουργών της ΕΕ, υποστηρίζει την αναθεώρηση του πετρελαϊκού εμπάργκο αλλά και την επανεξέταση του διαβόητου προγράμματος «Ενέργεια για τη Δημοκρατία». Το δεύτερο επιχείρημα που τάσσεται υπέρ μίας «ηπιότερης πολιτικής κυρώσεων», αναφέρει πως τις χειρότερες συνέπειες του πετρελαϊκού εμπάργκο δέχεται η μεγάλη πλειοψηφία του σερβικού λαού και όχι η σερβική ή ομοσπονδιακή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ