Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμπλοκή και στον τελικό γύρο συνομιλιών εξαιτίας των εποικισμών

Σπεύδει στην περιοχή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών

ΡΑΜΑΛΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ο Γ.Α.Ράμπο σε συνέντευξη τύπου με τά την αποχώρηση απο τις διαπραγματεύσεις

Associated Press

Ο Γ.Α.Ράμπο σε συνέντευξη τύπου με τά την αποχώρηση απο τις διαπραγματεύσεις
Αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη και τελική φάση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση για κανένα θέμα, αν δε σταματήσει άμεσα η επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη. Η απόφαση της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας όξυνε στο μέγιστο την κρίση που σοβούσε, ούτως ή άλλως, στις διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς, που είχαν, ήδη, περιπέσει σε τέλμα εξαιτίας της παρατεταμένης καθυστέρησης στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Αμερικανού απεσταλμένου Ντένις Ρος να υπερσκελιστεί το αδιέξοδο και οι δύο πλευρές περιμένουν την άφιξη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

«Θα εμφανιζόμαστε στις συνομιλίες, αλλά δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε κανένα άλλο θέμα παρά μόνο αυτό των εποικισμών» υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, μετά από το τέλος άλλης μιας άκαρπης συνάντησής του με τον Ισραηλινό διπλωμάτη Οντέντ Εράν. Ο Αμπέντ Ράμπο τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την επικείμενη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού, αλλά είναι συνέπεια της επιμονής της ισραηλινής κυβέρνησης να παραβιάζει τις υπάρχουσες συμφωνίες και να συνεχίζει τον παράνομο εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών. Η ισραηλινή πλευρά δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο.

Τους παλαιστινιακούς ισχυρισμούς ενίσχυσε η δημοσιοποίηση χθεσινής ανακοίνωσης της ισραηλινής οργάνωσης ειρήνης «Peace Now», στην οποία τονίζεται ότι η κυβέρνηση Μπάρακ έχει δώσει άδεια οικοδόμησης, στους 7 μήνες που είναι στην εξουσία, σε περισσότερες κατοικίες στους εποικισμούς από όσες είχε δώσει, κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου χρόνου, η κυβέρνηση Νετανιάχου. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Εχούντ Μπάρακ έχει εγκρίνει την ανοικοδόμηση 3.196 κατοικιών μέσα, μόνο, σε 7 μήνες, ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου, σε ένα χρόνο, είχε εγκρίνει 3.000 κατοικίες. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση ότι προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο έδαφος της Δυτικής Οχθης, προκειμένου να κρατήσει, υπό την κυριαρχία της, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια.

Αδιέξοδο και στο ζήτημα της αποχώρησης

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος αποτύγχανε να πείσει Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από άλλο ένα 5% των εδαφών της Δυτικής Οχθης. Ο Ρος, ο οποίος είχε πολύωρη συνάντηση την Κυριακή με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, συναντήθηκε, διαδοχικά, χτες το πρωί, με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ και τον Ισραηλινό διπλωμάτη Οντέντ Εράν. Εντούτοις, οι δύο πλευρές δε συμφώνησαν, ούτε αυτή τη φορά, στους χάρτες αποχώρησης του ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα να παραταθεί εκ νέου η καθυστέρηση της αποχώρησης.

Μπροστά στα αλλεπάλληλα αδιέξοδα, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι μοιάζουν να περιμένουν την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία άρχισε, χτες, πενθήμερη περιοδεία στην περιοχή. Η Ολμπράιτ έφθασε, χτες, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και πρόκειται να επισκεφθεί, επίσης, το Ισραήλ, τη Συρία, τα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Αίγυπτο. Για άλλη μια φορά, η Ουάσιγκτον καλείται να διαμεσολαβήσει για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προκύπτουν από τα θολά σημεία των «ειρηνευτικών συμφωνιών», που η ίδια εμπνεύστηκε και δρομολόγησε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ