Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για φιλολαϊκή πολιτική διέξοδο που απαντά στο σήμερα και στο αύριο

Μέτωπα συσπείρωσης και συνεργασίας, με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του μετώπου των αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που αντιπαλεύουν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό με στόχο την εξουσία. Πρόκειται για την «καρδιά» της πολιτικής πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ, προκειμένου να υπάρξει εναλλακτική πολιτική λύση προς όφελος του λαού. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ απαντά στις λαϊκές ανάγκες του σήμερα και του αύριο από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και είναι πρόταση επίκαιρη και ρεαλιστική, αλλά και αυτή που μπορεί να συσπειρώσει τις λαϊκές δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, στην εξουσία της ολιγαρχίας στη χώρα μας. Πρόταση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία και μπροστά στην εκλογική μάχη.

Το ΚΚΕ με πεποίθηση υποστηρίζει πως η συγκρότηση του Μετώπου είναι σε θέση να ανεβάσει την αποτελεσματικότητα του λαϊκού κινήματος και να συμβάλει αποφασιστικά στη χειραφέτησή του και στην αντεπίθεσή του, με προοπτική τη λαϊκή εξουσία. Εφιστά, ωστόσο, την προσοχή ως προς το ποια γραμμή συμμαχίας είναι απαραίτητη σήμερα, μπροστά στα ζητήματα που η ίδια η ζωή αναδεικνύει, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτά. Καταδεικνύει μεταξύ άλλων ως πρωτεύουσα την ανάγκη η συμμαχία να περιέχει όλα τα στοιχεία μιας ριζικά διαφορετικής λύσης, να απαντά στο πρόβλημα ποιος θα κατέχει την εξουσία και με ποια μέσα θα διασφαλίσει τη λαϊκή κυριαρχία και ευημερία, τον αντιιμπεριαλιστικό ρόλο της χώρας.


Από τη σκοπιά αυτή σημειώνει πως μια συμμαχία δεν μπορεί να στηρίζει επιμέρους στόχους πάλης, ούτε μπορεί να αγνοεί μείζονα προβλήματα του σήμερα και φυσικά δεν μπορεί να μην αμφισβητεί την πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και τα στηρίγματά της. Ακριβώς γιατί μια τέτοια συμμαχία είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα αποτύχει, επιφέροντας ολέθριες συνέπειες τόσο για όσους τη συγκροτούν όσο κυρίως για το λαϊκό κίνημα.

Το κείμενο που ακολουθεί δεν αρκείται στην παράθεση και ανάλυση της γενικής πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ. Παίρνει θέση και καταθέτει προτάσεις για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ΕΒΕ, τη μισθωτή διανόηση, για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ προτείνει τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης που θα συγκεντρώνει συνεχώς δυνάμεις. Θα ανεβάσει την αποτελεσματικότητα του λαϊκού κινήματος. Θα συμβάλει να χειραφετηθεί αυτό και να περάσει σε θέση αντεπίθεσης με προοπτική τη λαϊκή εξουσία.

Βεβαίως, γραμμές συνεργασίας και συμμαχίες μπορεί να υπάρξουν πολλές, με διάφορες παραλλαγές και αποχρώσεις π.χ. συνεργασία κατά του δικομματισμού, συνεργασία γύρω από αποσπασματικούς δημοκρατικούς στόχους κλπ.

Η εποχή που ζούμε, η περίοδος που διανύουμε, έχει διαφορετικές απαιτήσεις, αντικειμενικά στην ημερήσια διάταξη τίθενται θέματα στρατηγικής σημασίας, εφ' όλης της ύλης.

Αρα η γραμμή συμμαχίας πρέπει να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα. Κυρίως να περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που συνθέτουν μια συνεκτική πολιτική κατά των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, μια διαφορετική εναλλακτική λύση, που να απαντά στο πρόβλημα ποιος στην εξουσία και με ποια μέσα θα διασφαλίσει τη λαϊκή κυριαρχία και ευημερία, τον ειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό ρόλο της Ελλάδας. Δεν αρκεί στόχος να είναι η μείωση της πίτας του δικομματισμού ή η λογική συμμαχία για κάποιους αποσπασματικούς, δηλαδή αναποτελεσματικούς στόχους πάλης.


Μια συμμαχία που κλείνει τα μάτια της σε μείζονα προβλήματα, που δε θέτει σε αμφισβήτηση την κυρίαρχη πολιτική και τα βάθρα της, χάριν εφήμερων στόχων, θα εξελιχθεί σε τραγωδία και καρικατούρα. Θα είναι απολύτως αδύναμη στους ελιγμούς και τις επιθέσεις της σημερινής εξουσίας.

Μέτωπα συσπείρωσης και συνεργασίας, με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του μετώπου των αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αντιπαλεύουν με στόχο την εξουσία.

Για τους εργατοϋπαλλήλους, τη νεολαία

Αντιπαλεύουμε τις απολύσεις και την ανεργία με όλες τις παραλλαγές που αυτή παίρνει. Τα προγράμματα «απασχολησιμότητας» και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Τα απατηλά προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας με τη μορφή της κατάρτισης, όλες τις μορφές της εργασιακής ευελιξίας. Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης του εργάσιμου χρόνου σε βάρος των εργαζομένων, που συνεπάγονται και πραγματική μείωση του μισθού, άρση των κεκτημένων. Το πρόβλημα των ανατιμήσεων, του πληθωρισμού και της αντιλαϊκής φορολογίας. Τη μείωση δικαιωμάτων της νεολαίας και των γυναικών. Διεκδικούμε πλήρη και σταθερή απασχόληση, αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για εκείνους που εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Σύνταξη στα 55 στις γυναίκες και στα 50 για εκείνες που απασχολούνται σε βαρέα και ανθυγιεινά. Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων με την καταβολή εισοδημάτων στο ύψος του 80% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, για όλο το διάστημα που βρίσκονται στην ανεργία.

Τα εισοδήματα των εργαζομένων, σε συνδυασμό με τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, πρέπει να υπολογίζονται με βάση τις σύγχρονες υλικές και πνευματικές ανάγκες που αυτές δυναμικά εξελίσσονται. Την ανάγκη για ελεύθερο χρόνο. Ανεργοι και μερικά απασχολούμενοι πρέπει να έχουν ίσα κοινωνικά δικαιώματα με τους εργαζόμενους. Διεκδικούμε μείωση του εργάσιμου χρόνου με αιχμή το 7ωρο, 5ήμερο 35ωρο και 30ωρο για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με αύξηση των αποδοχών και με καθολική εφαρμογή.


Πάλη για ίσα δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών και των οικογενειών τους.

Για τους ΕΒΕ

Αντιπαλεύουμε την επιχειρούμενη απελευθέρωση του ωραρίου, που αποτελεί και μέρος της προσπάθειας για διευκόλυνση της συγκεντροποίησης. Την κατεύθυνση της Κομισιόν για το δικαίωμα να πουλάνε οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω του κόστους. Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων να είναι ενιαίο, υποχρεωτικό για όλους, να βασίζεται στις σύγχρονες ανάγκες που έχουν οι εργαζόμενοι σ' αυτά στον ελεύθερο χρόνο.

Τη διπλή και αυθαίρετη φορολογία και τη λεγόμενη νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Την προπαγάνδα ότι για την ακρίβεια φταίνε οι μικρομεσαίοι και οι μεμονωμένοι επιχειρηματίες, ενώ μένουν στο απυρόβλητο οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, τα μονοπώλια. Αυτή η προπαγάνδα ωφελεί αποκλειστικά και μόνο τα μονοπώλια.

Η φορολόγηση να γίνεται με βάση τα πραγματικά έσοδα και τα έξοδα, όπως προκύπτουν από παραστατικά στοιχεία, που είναι υποχρεωτικό να τηρούνται και από τα βιβλία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού αναγνωριστεί ένα ελάχιστο αφορολόγητο.

Δημιουργία, με κρατική χρηματοδότηση, υποδομών, δηλαδή βιοτεχνικά πάρκα, όπου οι βιοτέχνες θα ασκούν τη δραστηριότητά τους, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον στις κατοικημένες περιοχές.


Υποστηρίζουμε το λαϊκό συνεταιρισμό, που θα εξουδετερώνει τα μειονεκτήματα της μικροεπιχείρησης, τα οποία το μεγάλο κεφάλαιο αξιοποιεί προκειμένου να δικαιολογήσει και δικαιώσει τη συγκεντροποίηση σε βάρος των ΕΒΕ. Ο λαϊκός συνεταιρισμός θα λειτουργεί ως μορφή της παραγωγής σε τομείς που κυριαρχεί η μικρή ιδιοκτησία. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός λειτουργεί παράλληλα με το συνεταιρισμό για προμήθεια πρώτων υλών και τη διάθεση των εμπορευμάτων, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο κρατικό τομέα. Οι δύο αυτές μορφές συνεταιρισμών μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στο βαθμό που λειτουργούν δίπλα σε έναν κρατικό τομέα, στον οποίον ανήκουν ως λαϊκή περιουσία οι τομείς στρατηγικής σημασίας και γενικότερα συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Για τη μικρομεσαία αγροτιά

Αγωνιζόμαστε κατά της χρεοκοπίας και του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντιπαλεύουμε την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την «Ατζέντα 2000», τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που στρέφονται αποκλειστικά και μόνο σε βάρος των μικροϊδιοκτητών. Οπως η ΕΟΚ ως αγορά για τα ελληνικά προϊόντα αποδείχτηκε μύθος, το ίδιο ισχύει για τη λεγόμενη αγορά των 75 εκατομμυρίων λόγω της διεύρυνσης. Η διεύρυνση στα πλαίσια της ΕΕ θα φέρει καινούρια πλήγματα στη φτωχή αγροτιά της Ευρώπης και δριμύτερες επιπτώσεις στην Ελλάδα στον τομέα βασικών γεωργικών προϊόντων και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία.


Αγωνιζόμαστε για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τις ανάγκες της χώρας, παίρνοντας υπόψη και τις συνθήκες της διεθνούς αγοράς. Δηλαδή, χωρίς τους όρους των ποσοστώσεων, τα πρόστιμα της συνυπευθυνότητας, τις αγραναπαύσεις, τις εκριζώσεις και τα κίνητρα εντατικοποίησης που καθορίζει η ΕΕ. Αναδιάρθρωσή της με αύξηση της ζωικής παραγωγής, αλλά και της φυτικής, η οποία στηρίζει τη ζωική παραγωγή, όπως ζωοτροφές.

Σύστημα τιμών και επιδοτήσεων που να εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και να ευνοεί την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής. Αυτό το σύστημα επιδοτήσεων είναι αντίθετο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προβλέπει κίνητρα και επιδοτήσεις στους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές, οι οποίοι τελικά καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών επιδοτήσεων. Διεκδικούμε η αγροτική παραγωγή να συμβάλλει στην ανάπτυξη της απασχόλησης, στην παραμονή του πληθυσμού στην ύπαιθρο, στην επιστροφή στην ύπαιθρο όσων εξαναγκάστηκαν να φύγουν και το επιθυμούν. Να αποτελέσει βασικό παράγοντα και για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας. Να συνδυάζεται και με την προστασία του περιβάλλοντος.

Για να συνδυάζει η αγροτική παραγωγή όλους αυτούς τους στόχους, δηλαδή και τα προϊόντα και τα συμφέροντα του μικροπαραγωγού, και τα συμφέροντα όλου του λαού, πρέπει να στηριχτεί στον παραγωγικό συνεταιρισμό.

Ο συνεταιρισμός να αποτελεί μορφή συγκέντρωσης της παραγωγής δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα που περιλαμβάνει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στρατηγικής σημασίας.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους κατοίκους της υπαίθρου στα κέντρα υγείας και τα νομαρχιακά νοσοκομεία. Οικογενειακός γιατρός. Δωρεάν σύγχρονη Παιδεία.

Για τις γυναίκες

Αγώνας κατά των μέτρων που δήθεν αποβλέπουν στο δικαίωμα των γυναικών να εργάζονται, ενώ η ουσία τους είναι η μερική, ευκαιριακή απασχόληση με το σύνθημα της εργασιακής ευελιξίας. Οι γυναίκες πρέπει να διεκδικούν πλήρη και σταθερή δουλιά με αμοιβές που απηχούν τις αυξημένες ανάγκες, δικές τους και της οικογένειάς τους, μείωση του εργάσιμου χρόνου σε 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο. Μείωση του συντάξιμου χρόνου στα 55 και 50 για βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα ή στα 30 χρόνια δουλιάς, ανεξάρτητα από όριο ηλικίας. Αυξήσεις συντάξεων με βάση το 80% του μισθού ή τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.

Δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας εξειδικευμένο για την προστασία της γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών με βάση τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού της. Προληπτική ιατρική και ιδιαίτερη παρακολούθηση της εγκύου και των παιδιών της. Διεύρυνση των ασφαλιστικών - υγειονομικών και κοινωνικών παροχών στις γυναίκες με ειδικές ανάγκες, στις χήρες, διαζευγμένες, ανασφάλιστες, άγαμες μητέρες.

Κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, δωρεάν κρατικοί σύγχρονοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων.

Η προστασία του παιδιού είναι υπόθεση και των δύο γονέων. Η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικών εγκαταστάσεων για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα συμβάλει στη βελτίωση της ζωής της γυναίκας, στην αύξηση του ελεύθερου χρόνου της. Με τα σημερινά δεδομένα και καθιερωμένα, το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας πέφτει στις πλάτες της.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας να παίρνει υπόψη την ανάγκη να διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά και οι έφηβοι στις αρχές της ισοτιμίας των δυο φύλων, κατά των προκαταλήψεων και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Στα πλαίσια αυτά, αγώνας για αλλαγή του περιεχομένου και των προσανατολισμών στο ζήτημα αυτό και στα ΜΜΕ.

Για τους μισθωτούς επιστήμονες και τη μισθωτή διανόηση

Διεκδικούμε όλα όσα τους ανήκουν ως εργαζόμενων. Ταυτόχρονα, ανοίγουμε μέτωπο με τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται για να θέσουν στην υπηρεσία των καπιταλιστικών κερδών και της χειραγώγησης τις γνώσεις και το ταλέντο τους. Το ζήτημα, γνώση για ποιον και για ποιο σκοπό, στην υπηρεσία ποιας πολιτικής, τίθεται σήμερα στην πρώτη γραμμή, ανάμεσα στα άλλα μεγάλα και λαϊκά προβλήματα.

Ιδιωτικοποιήσεις

Αντιπαλέψαμε τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινωνικών υπηρεσιών, θα συνεχίσουμε. Στα πλαίσια αυτού του αγώνα, υπερασπιζόμαστε εργατικά κεκτημένα, διεκδικούμε νέα. Παλεύουμε κατά των συνεπειών που προκύπτουν από τις ανατιμήσεις στις υπηρεσίες. Ως απάντηση στην καπιταλιστική συγκεντροποίηση μέσων παραγωγής, προβάλλουμε στο λαό την ανάγκη να δημιουργήσει τις πολιτικές προϋποθέσεις για να υπηρετούν οι επιχειρήσεις αυτές αποκλειστικά το λαό, να είναι δηλαδή κοινωνική ιδιοκτησία.

Κοινωνική Πολιτική

Δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, τις παροχές και τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

Οι κοινωνικές παροχές στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας να είναι πραγματικά δωρεάν. Οι κρατήσεις των ασφαλισμένων να μην αυξηθούν, τελικά πρέπει να καταργηθούν. Να ενταχθούν στο Ενιαίο, Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα Υγείας όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες που λειτουργούν σήμερα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Να κοινωνικοποιηθούν όσες ιδιωτικές μονάδες είναι κατάλληλες και λειτουργούν σήμερα στους τομείς Υγείας και Πρόνοιας. Να καταργηθεί η δραστηριότητα των επιχειρηματιών σ' αυτούς τους τομείς. Η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι σε βάρος του πρώτου. Η χρηματοδότηση των παραπάνω τομέων - υπηρεσιών πρέπει να γίνεται από το κράτος και τους εργοδότες.

Παιδεία

Να διευρυνθεί η βασική - γενική εκπαίδευση, ώστε όλοι οι νέοι άνθρωποι να διαμορφώνουν μια ολόπλευρη και αρμονική προσωπικότητα, πριν από οποιαδήποτε επαγγελματική επιλογή και ένταξη στον κοινωνικό καταμερισμό εργασίας. Να είναι υποχρεωτική, δωρεάν. Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, άμεσης ή έμμεσης, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Διπλασιασμός, τουλάχιστον, των κρατικών κονδυλίων για την εκπαίδευση, ώστε να σταματήσει η καταλήστευση των λαϊκών οικογενειών από τους κάθε λογής εμπόρους της γνώσης.

Θέσπιση ενιαίου Δωδεκάχρονου Σχολείου βασικής - γενικής εκπαίδευσης για όλους αδιακρίτως τους νέους και τις νέες, χωρίς ταξικές, φυλετικές, γεωγραφικές, θρησκευτικές ή άλλες διακρίσεις, που θα αποτελεί συνέχεια της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και βασική προϋπόθεση για το πανεπιστήμιο και για οποιαδήποτε επαγγελματική μόρφωση. Αντικατάσταση του ολοήμερου «ανταποδοτικού» παιδοφυλακτηρίου, από το σχολείο που θα ολοκληρώνει τη διαπαιδαγωγητική του εργασία με όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Απεξάρτηση του προγράμματος και των εξετάσεων του λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, για να ενισχυθεί ο ρόλος της γενικής μόρφωσης και να γίνει κτήμα όλων των νέων.

Σχολεία πρωινά, σύγχρονα και ασφαλή με όλη την απαιτούμενη υποδομή και εξοπλισμό σε εργαστήρια, γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, χωρίς κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με μείωση της αναλογίας διδασκόντων /διδασκομένων. Σε όλα τα σχολεία, υποδομή ιατρικής πρόληψης και υγιεινής.

Ριζική αναμόρφωση των σχολικών προγραμμάτων και βιβλίων. Βιβλία επιστημονικά και παιδαγωγικά, επεξεργασμένα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και δυνατότητες της κάθε ηλικίας.

Επαρκής διδασκαλία των ξένων γλωσσών και χορήγηση τίτλου γλωσσομάθειας τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας μέσα από το σχολείο. Δωρεάν εξασφάλιση των ξενόγλωσσων βιβλίων.

Κατάργηση του διπλού δικτύου ΛΥΚΕΙΟ - ΤΕΕ και άρση κάθε μέτρου κατηγοριοποίησης - ιδιωτικοποίησης των σχολείων και των ΑΕΙ- ΤΕΙ, όπως η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, των πανεπιστημίων και του εκπαιδευτικού προσωπικού, η γονεϊκή επιλογή του σχολείου, η «αποκέντρωση» κρίσιμων εκπαιδευτικών λειτουργιών (προγράμματα, χρηματοδότηση, εργασιακό καθεστώς εκπαιδευτικών).

Καθιέρωση συστήματος δημόσιων και δωρεάν «μεταλυκειακών» επαγγελματικών σχολών, για να εξασφαλίζεται ουσιαστική επαγγελματική μόρφωση, βασισμένη στα γερά θεμέλια του 12χρονου. Κατάργηση των ΤΕΕ, ΙΕΚ, ΚΕΚ και άλλων «εκπαιδευτηρίων» πρόχειρης «κατάρτισης», που μόνη τους αποστολή έχουν να ξεγελούν την απελπισία χιλιάδων άνεργων νέων.

Αναδιοργάνωση, ενίσχυση, βελτίωση της νυχτερινής εκπαίδευσης, ώστε να αποτελεί ουσιαστική διέξοδο για τους εργαζόμενους νέους που εμποδίστηκαν να ολοκληρώσουν τη γενική τους εκπαίδευση.

Ενιαία δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, αποδεσμευμένη από το μονοπωλιακό εναγκαλισμό, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς των σπουδών σε κύκλους και των ιδρυμάτων σε κατηγορίες, με ενιαίους όρους. Να υπηρετεί τις ανάγκες της επιστημονικής και κοινωνικής εξέλιξης. Να διαμορφώνει επιστήμονες καλλιεργημένους, με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης και επαγγελματικής ικανότητας, να μπορούν να σκέπτονται επιστημονικά και πολυεπίπεδα και όχι να είναι μονοδιάστατα προσκολλημένοι στο αντικείμενό τους.

Να κατοχυρωθεί ο ενιαίος χαρακτήρας των προπτυχιακών σπουδών των ΑΕΙ όσο και των μεταπτυχιακών, ώστε οι μεν πρώτες να παρέχουν ολοκληρωμένη ειδίκευση και να οδηγούν στη σύνδεση του πτυχίου με το επάγγελμα, οι δε δεύτερες να έχουν άμεση και ακώλυτη πρόσβαση σε διδακτορικό.

Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων, εξασφάλιση δωρεάν συγγραμμάτων, σίτισης και στέγασης όλων των φοιτητών. Παροχή υποτροφιών σε όλους για μεταπτυχιακές σπουδές.

Οικονομική και επιστημονική στήριξη των εκπαιδευτικών, για να μπορούν να ανταποκρίνονται στο σύνθετο λειτούργημά τους. Στήριξη, που θα ξεκινά με την παιδαγωγική τους εκπαίδευση και θα συνεχίζεται στην περιοδική επιμόρφωσή τους. Κατοχύρωση της αποκλειστικής απασχόλησης του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ, σε συνδυασμό με την κάλυψη των σύγχρονων οικονομικών τους αναγκών.

Επαναπροσδιορισμός της έρευνας, ώστε η αποστολή της να μην καθορίζεται από τα ιδεολογικά, πολιτικά, οικονομικά συμφέροντα των ιδιωτών χρηματοδοτών της, αλλά να υπηρετεί το λαό. Χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύπτονται με επάρκεια όλοι οι τομείς της και να συμμετέχει σ' αυτήν το σύνολο των ιδρυμάτων και ερευνητών.

Κατάργηση όλων των αυταρχικών, κατασταλτικών μέτρων και ρυθμίσεων, που καταργούν τις συλλογικές διαδικασίες και την ελευθερία στην εκπαίδευση, όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το Καθηκοντολόγιο των εκπαιδευτικών, οι Κανονισμοί σχολείων και ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ.

Κατά των επιλογών και των αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πλήττουν την ειρήνη, τα κοινωνικά δικαιώματα και το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον

Η αμυντική θωράκιση της χώρας όχι μόνο δε διασφαλίζεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Αγωνιζόμαστε κατά της συμμετοχής της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κατά του δόγματος «εκστρατεία κατά της κοινής απειλής», δηλαδή της τρομοκρατίας, που προωθούν οι ΗΠΑ και στο οποίο έχει προσχωρήσει και η ΕΕ και η Ελλάδα.

Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που είναι εκτός της χώρας. Καμία συμμετοχή στον πόλεμο με οποιονδήποτε τρόπο, π.χ., διευκολύνσεις, χρήση βάσεων κλπ. Οι Ενοπλες Δυνάμεις μια απαράβατη υποχρέωση έχουν: Να φυλάνε τα σύνορα και να υπερασπίζονται την ακεραιότητα της χώρας.

Αντιπαλεύουμε επίσης τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος να επεμβαίνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις για εσωτερική καταστολή με πρόσχημα την πάλη κατά της τρομοκρατίας. Να μην ανατεθούν καθήκοντα αστυνόμευσης στις Ενοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αντιπαλεύουμε τη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε «επαγγελματικό» στρατό, την πρόσληψη στρατιωτών με μισθό. Οι όποιες ανάγκες υπάρχουν ή δημιουργηθούν σε έμψυχο υλικό να καλυφθούν μέσα από την αύξηση των σπουδαστών στις παραγωγικές σχολές. Αλλά και με την αντιμετώπιση του δημογραφικού με μέτρα υποστήριξης των πολυτέκνων οικογενειών, με την ουσιαστική επιδότηση του τρίτου παιδιού και την πάγια ενίσχυση αυτών των οικογενειών.

Προμήθεια οπλικών συστημάτων αποκλειστικά με κριτήριο την υπεράσπιση των συνόρων. Ανάπτυξη κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, σε αντίθεση με την πολιτική ιδιωτικοποίησης που ακολουθείται.

Η πάλη για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο αποτελεί έμπρακτη αντιμετώπιση ζητημάτων που συνδέονται με την άμυνα και την ακεραιότητα της χώρας. Να ανατραπεί στην πράξη η Δήλωση της Μαδρίτης, που αναγνωρίζει στην Τουρκία «ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» στο Αιγαίο. Αντιπαλεύουμε τη μεταβίβαση κυριαρχικών δικαιωμάτων άμυνας του εναέριου χώρου στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας. Την αμφισβήτηση του FIR Αθηνών με τις μεθοδεύσεις για την κατάργησή του με το σχέδιο «Ανοικτός Ευρωπαϊκός Ουρανός» της ΕΕ. Παλεύουμε για να φύγουν από την Ελλάδα οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και τα πυρηνικά.

Η αμυντική ικανότητα της χώρας μπορεί και πρέπει να στηριχτεί στο λαό και στη νεολαία, στα στρατευμένα παιδιά του, στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που έχουν πατριωτικά αισθήματα και δεν ανέχονται παραχωρήσεις.

Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία και στους αγώνες

Αντιπαλεύουμε τους μηχανισμούς καταστολής που περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης. Παλεύουμε για μέτρα υπέρ των μεταναστών, την οικογενειακή επανένωση.

Αντιπαλεύουμε τους αμερικανοευρωπαϊκούς τρομονόμους και τη συγκεκριμένη έκφρασή τους στην Ελλάδα. Τα νέα μέτρα καταστολής που παίρνει η ΕΕ στα πλαίσια της δημιουργίας του λεγόμενου χώρου ελευθερίας-ασφάλειας και δικαιοσύνης. Ενάντια στη Σένγκεν, στην Ευρωπόλ, στη νέα ευρωπαϊκή ΚΥΠ. Ενάντια στα στρατιωτικά και αστυνομικά εκστρατευτικά σώματα που συγκροτούνται. Ενάντια στη δημιουργία ΝΑΤΟικής ομπρέλας πάνω από τη χώρα λόγω Ολυμπιακών Αγώνων.

Διεκδικούμε την απλή και ανόθευτη αναλογική. Αντιπαλεύουμε τα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει το εκλογικό σύστημα σε ένα σύστημα που θα εκβιάζει τη στήριξή της στα πλαίσια της κεντροαριστερής προγραμματικής συμφωνίας. Η διεκδίκηση της απλής αναλογικής πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού. Ολα τα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν δικαίωμα για ισότιμη μεταχείριση.

Περιβάλλον

Η εργατική τάξη της χώρας και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις που παλεύουν με συνέπεια την πολιτική του κεφαλαίου, πρέπει να διαμορφώσουν ευρύτερη συσπείρωση με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, την οργάνωση της πάλης σε πανελλαδικό επίπεδο, στα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο, που θα υποστεί σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες και εξαιτίας της αντιλαϊκής αγροτικής πολιτικής.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Διεκδικούμε άμεσα κρατική επιχορήγηση για την ΤΑ, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες γενικά και εξειδικευμένα κατά περιοχή, απόδοση των οφειλών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς την ΤΑ με βάση τους φόρους που έχουν εισπράξει και παρακρατήσει.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004

Το θέαμα των 17 ημερών δεν είναι ικανό να αντισταθμίσει τις αρνητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα βαρύνουν τα λαϊκά στρώματα όπως: Στο περιβάλλον από τις χωροθετήσεις των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Από την αντιδραστικοποίηση της νομοθεσίας σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, πολεοδομίας και χρήσεων γης. Από την επέκταση των κατασταλτικών μέτρων αυταρχισμού και βίας με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το «πάγωμα» λαϊκών ελευθεριών σε συνδυασμό με την ιδεολογική τρομοκρατία.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην τσιμεντοποίηση και ιδιωτικοποίηση περιοχών που πρέπει να ανήκουν στο λαό και να αξιοποιούνται για τις ανάγκες του. Στηρίζουμε τις λαϊκές κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται και προσπαθούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν τις αρνητικές συνέπειες.

Οι εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων δεν πρέπει να περάσουν ή να παραμείνουν στους επιχειρηματίες, αλλά να αξιοποιηθούν για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, γενικότερα για κοινωνική υποδομή. Διεκδικούμε τη δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών σε κάθε γειτονιά, στην ύπαιθρο, ώστε να έχουν δυνατότητα πρόσβασης οι νέες και οι νέοι, ο λαός γενικότερα.

Κοινή δράση με τις αντιιμπεριαλιστικές αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, με τα λαϊκά κινήματα που αντιπαλεύουν την ιμπεριαλιστική διεθνοποίηση, που διεκδικούν κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές και παλεύουν για την εθνική, πολιτική ανεξαρτησία, κατά της πείνας και της φτώχειας, κατά της υπερχρέωσης και της προσαρμογής στις επιταγές των διεθνών ενώσεων του κεφαλαίου.

Μετέχουμε σε κάθε κίνημα που συμβάλλει σ' αυτή την κατεύθυνση. Διεξάγουμε ιδεολογικό και πολιτικό αγώνα εναντίον της προσπάθειας να χειραγωγηθεί το κίνημα αυτό από τη σοσιαλδημοκρατία, από τις κυβερνήσεις γενικότερα, από τους διεθνείς οργανισμούς και τα πλοκάμια τους, που επιδιώκουν να υποσκάψουν και από τα μέσα και να διαλύσουν τα κινήματα που αμφισβητούν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ