Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ
Προχωρά σε ομαδικές απολύσεις

Αναγκαστικά δουλιά τις Κυριακές και την ίδια ώρα απολύσεις από την κοινοπραξία. Στάση εργασίας χτες

Ομαδικές απολύσεις προανάγγειλε η κατασκευάστρια κοινοπραξία «Ολυμπιακό μετρό» και ταυτόχρονα ζήτησε και πήρε άδεια, για να απασχολεί τις Κυριακές 400 εργαζόμενους. Στις ενέργειες αυτές της κοινοπραξίας, που στόχος τους είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αντιδρούν οι εργαζόμενοι που πραγματοποίησαν χτες τρίωρη στάση εργασίας ανά βάρδια. Παράλληλα, διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«Εκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες» προφασίστηκε η κοινοπραξία, ζητώντας από την Επιθεώρηση Εργασίας Νομαρχίας Αθηνών και παίρνοντας άδεια για να απασχολεί 400 εργαζόμενους τις Κυριακές και τις αργίες μέχρι και τις 30 Ιούνη 2000. Με άλλη αίτηση προς τη Νομαρχία, ανακοινώνει την απόλυση 90 συγκεκριμένων εργαζομένων μέχρι το Μάη. Σήμερα απασχολούνται περίπου 800 και αρκετοί είναι σε εργολάβους. Η κοινοπραξία σκοπεύει σε αύξηση των εργολαβιών. Για παράδειγμα, από το εργοτάξιο στο Μοναστηράκι λείπουν ηλεκτροσυγκολλητές, βάζει οικοδόμους στη θέση τους και ταυτόχρονα απολύει ηλεκτροσυγκολλητές από άλλα εργοτάξια.

Στους πρώτους 25 απολυόμενους (31 Μάρτη) είναι και ο συνδικαλιστής Γ. Παλαιολόγος, μέλος ΔΣ παραρτήματος μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Επίσης, είναι εργαζόμενοι που θέλουν 4 μήνες για να βγουν στη σύνταξη, εργαζόμενοι που έχουν πάθει ατύχημα μέσα στο μετρό, αλλά και εργαζόμενοι που αρνήθηκαν να υποκύψουν σε εκβιασμούς της εταιρίας.

Το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών. Η κοινοπραξία λέει πως δεν πληρώνεται από την «Αττικό μετρό», οι εργολάβοι ότι δεν πληρώνονται από την κοινοπραξία και οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι. Στην εργολαβική εταιρία ΑΛΦΑΜΠΕΤΟΝ είχαν 15 μέρες καθυστέρηση καταβολής του μισθού για παράδειγμα. Η εταιρία ΤΕΚ με τη δικαιολογία ότι δεν πληρώνεται από την κοινοπραξία, έδωσε υποχρεωτική άδεια και στους 30 εργαζόμενούς της, λέγοντας πως η άδεια μπορεί να κρατήσει και 6 μήνες!

Ο Τ. Κατής, πρόεδρος του παραρτήματος μάς δήλωσε σχετικά: «Βλέπουμε προεκλογικές διαφημίσεις πολλών δισ. δραχμών για το μετρό και οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν. Εχουμε φοβερή εντατικοποίηση της δουλιάς, εκβιασμούς για υπερωρίες, για δουλιά τις Κυριακές και την ίδια ώρα γίνονται ομαδικές απολύσεις. Στόχος, εκτιμούμε, της κοινοπραξίας, με τις ευλογίες της κυβέρνησης είναι να περάσει η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η πολυειδικότητα, να ξεζουμίσουν περισσότερο τους εργαζόμενους, για να αποκομίσουν όλο και μεγαλύτερα κέρδη. Είμαστε αποφασισμένοι να κοντραριστούμε με αυτή την τακτική και πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ