Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
ΟΧΙ στη διακονιά, ΝΑΙ στον αγώνα!

Συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας, χτες, στην πλατεία Λαού

Αποψη από κινητοποίηση των αγροτών στα Φάρσαλα, στις αρχές του χρόνου

Ημερήσιος Κήρυκας

Αποψη από κινητοποίηση των αγροτών στα Φάρσαλα, στις αρχές του χρόνου
Μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να πέσουν στη «λούμπα» της προεκλογικής αναμονής, περιμένοντας να πάρουν τα «ψίχουλα» που τους έταξε ο Κ. Σημίτης, - η λογική της διακονιάς δεν ταιριάζει στους περήφανους ξωμάχους της ελληνικής υπαίθρου - αλλά θα συνεχίσουν ν' αγωνίζονται στους δρόμους για να λύσουν τα προβλήματά τους και να καλυτερέψουν τη ζωή τους, έστειλαν οι αγρότες των Φαρσάλων.

Συμμετέχοντας στη χτεσινή συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), στην πλατεία Λαού της πόλης, οι Φαρσαλινοί αγρότες διαμήνυσαν, επίσης, προς όλες τις κατευθύνσεις πως στο στόχαστρο της πάλης τους βρίσκεται πάντα η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εφαρμογή της οποίας ξεκληρίζει, κατά χιλιάδες, τη μικρομεσαία αγροτιά, αφαιρώντας τη γη από τους καλλιεργητές της για να την παραδώσει σε μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες. Αυτήν την πολιτική μάχονται ν' ανατρέψουν και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να το πετύχουν.

«Καίει» η ΚΑΠ

Στα νέα προβλήματα που προκαλεί η συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γιάννης Πατάκης, πρόεδρος της ΕΟΑΣΛ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις που έχει η ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ (ΚΑΠ), καθώς και τις αποφάσεις που λαμβάνονται στα πλαίσια της σύσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που γίνεται, αυτές τις μέρες, στο Κανκούν του Μεξικού.

Ιδιαίτερα στάθηκε στις καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για τις νέες «Κοινές Οργανώσεις Αγοράς» στο βαμβάκι, στον καπνό, στο λάδι και τη ζάχαρη - έτσι όπως διέρρευσαν από τις Βρυξέλλες κι αναμένεται να ανακοινωθούν στις 23 Σεπτέμβρη - τονίζοντας ότι αν εφαρμοστούν θα δώσουν ένα ακόμα βαρύ πλήγμα στο 75% και πλέον των Ελλήνων αγροτών, που ασχολούνται μ' αυτές τις καλλιέργειες.

Τους κοροϊδεύουν με τις αποζημιώσεις

Στα άμεσα και ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, φέτος, οι αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Β. Νικολόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΕΟΑΣΛ, επισημαίνοντας, ιδιαιτέρως, το πρόβλημα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές στις καλλιέργειες, λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Οι αγρότες ζητούν αποζημιώσεις για τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγές σιτηρών, τεύτλων και βιομηχανικής ντομάτας, λόγω των συνεχώς εναλλασσομένων αντίξοων καιρικών συνθηκών, από τον καύσωνα σε κρύο και βροχοπτώσεις και τανάπαλιν - ζημιές προκλήθηκαν και στο βαμβάκι από «πράσινο σκουλήκι» - επίσης ν' αποζημιωθούν για το 100% - κι όχι για το 30% - 40%, όπως καθορίζουν οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ - των καταστροφών που προκάλεσαν οι πολλές και ισχυρές χαλαζοπτώσεις και να πληρωθούν τις αποζημιώσεις για προηγούμενες καταστροφές, οι οποίες καθυστερούν πάρα πολύ καιρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ