Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νεολαιίστικες εκδηλώσεις «Αντικαπιταλισμός - 2003»

Αθωώθηκε κομσομόλος που κατηγορούνταν για την οργάνωση σχετικής εκδήλωσης στην πόλη Μπαρναούλ

Συνεχίζονται σε όλο το έδαφος της Ρωσίας οι νεολαιίστικες εκδηλώσεις «Αντικαπιταλισμός - 2003» που πραγματοποιούν κομμουνιστικές και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις νεολαίας της Ρωσίας, για τρίτη συνεχή χρονιά το φετινό Σεπτέμβρη.

Οπως, μεταξύ των άλλων, τονίζεται στην «Πολιτική Ανακοίνωση της Οργανωτικής επιτροπής Αντικαπιταλισμός - 2003»: «Η νεολαία είναι μεταξύ των πρώτων θυμάτων του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός τής στερεί το συνειδητό δρόμο της ζωής, κατά χιλιάδες αυξάνει τους νέους που πέφτουν στα ναρκωτικά, στην πορνεία, της στερεί κοινωνικά δικαιώματα». Υπογραμμίζεται η ανάγκη πολιτικού αγώνα της νεολαίας ενάντια στον καπιταλισμό, καλείται δε η ρωσική νεολαία «να σηκώσει ψηλά τη σημαία του αγώνα, να γίνει σοβαρό εμπόδιο στο δρόμο της εμβάθυνσης της αδικίας και της κοινωνικής ανισότητας». Τα βασικά συνθήματα που καθόρισε η Οργανωτική Επιτροπή είναι:

«Καπιταλισμός σημαίνει θάνατος για τη Ρωσία!»,

«Μισθός και σύνταξη πάνω από το όριο διαβίωσης!»,

«Κατοχύρωση των δικαιωμάτων της νεολαίας: στην εργασία, στη δωρεάν εκπαίδευση για όλους, στην εξασφάλιση κατοικίας από το κράτος. Μείωση του ορίου ηλικίας για τη συμμετοχή στις εκλογές».

«Κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων: ελευθερία διοργάνωσης συγκεντρώσεων και συνελεύσεων. Υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ξένων εργατών! Κάτω η αστυνομική αυθαιρεσία!»

«Αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στον εθνικισμό και το φασισμό! Κάτω η "νέα τάξη", ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη των εργαζομένων!»

«Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους! Αμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων! Να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια στην πολιτική δράση! Να σταματήσει η πολιτική τρομοκρατία!»

Πρέπει να σημειωθεί πως φέτος, για πρώτη φορά από τότε που διεξάγονται αυτές οι εκδηλώσεις, με πρωτοβουλία των δύο μεγαλύτερων κομμουνιστικών νεολαιίστικων οργανώσεων, της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας (Νεολαία του ΚΚΡΟ) και της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (Μπολσεβίκοι) (Νεολαία του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), αποκλείστηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή και τις σχετικές εκδηλώσεις οι λεγόμενοι «εθνο-μπολσεβίκοι», μια οργάνωση που χρησιμοποιεί ως σύμβολο το μαύρο σφυροδρέπανο, και η οποία χαρακτηρίστηκε ως οργάνωση «φιλο-φασιστικού» είδους, που μόνο ζημιά προκαλεί στο αναπτυσσόμενο ριζοσπαστικό αντιιμπεριαλιστικό νεολαιίστικο κίνημα της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, στην πόλη Μπαρναούλ αθωώθηκε από δικαστήριο ο Βιτάλι Μπουντακόφ, Γραμματέας της τοπικής οργάνωσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από τις τοπικές αστυνομικές αρχές πως κατά τη διάρκεια των τοπικών εκδηλώσεων «Αντικαπιταλισμός - 2003» είχε, ως οργανωτής της εκδήλωσης επιτρέψει το άκουσμα «προσβλητικών συνθημάτων κατά του Προέδρου Πούτιν, της κυβέρνησης και της αστυνομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ