Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Αντιδράσεις για την τρίμηνη διορία των δικαστών...

ΧΑΓΗ.--

Περιθώριο μόλις τριών μηνών έδωσαν χτες οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία στον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προκειμένου να «ετοιμάσει» την υπεράσπισή του! Δεν ικανοποίησαν ούτε ένα απ' τα αιτήματά του που, μεταξύ άλλων, ήταν η προσωρινή απελευθέρωσή του απ' τις φυλακές υψίστης ασφαλείας (προκειμένου να αντιμετωπίσει τόσο τα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν, όσο και το έργο της υπεράσπισης του εαυτού του) και χρονικό περιθώριο δύο ετών...

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως ο πρώην Πρόεδρος Μιλόσεβιτς θα πρέπει -μάλλον με μαγικό ραβδί...-να παρουσιάσει τα επιχειρήματα και τους μάρτυρες υπεράσπισης πριν απ' την ερχόμενη άνοιξη...

Δίχως άλλο, η απόφαση των δικαστών της Χάγης προκάλεσε τις εντονότατες αντιδράσεις διεθνών οργανώσεων δικαιωμάτων, αλλά και της σερβικής οργάνωσης για την υπεράσπιση του Μιλόσεβιτς «ΣΛΟΜΠΟΝΤΑ», η οποία σε χτεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης να δώσει περιθώριο τριών μηνών στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς είναι εξωφρενική και συνιστά παραβίαση της έννοιας του νόμου και της δικαιοσύνης.... Το δικαστήριο περιμένει από έναν άνθρωπο με σοβαρά κλονισμένη την υγεία του απ' τη δίχρονη κράτηση να συμμετάσχει σε μία άνευ προηγουμένου διαδικασία προετοιμασίας της υπεράσπισής του δίχως επαρκή ιατρική φροντίδα και πρόσβαση σε πηγές που απολαμβάνουν οι ενάγουσες αρχές... Πρόκειται, επομένως, για ένταση της προσπάθεια ηθικής αλλά και φυσικής εξόντωσής του».

Ο Βλαντιμίρ Κρίσγιανιν, στενός σύμβουλος του Σλ. Μιλόσεβιτς και ένας εκ των εκπροσώπων της οργάνωσης «ΣΛΟΜΠΟΝΤΑ», ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου πως ήδη η απόφαση των δικαστών της Χάγης προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις μελών της ρωσικής Δούμα, αλλά και στις ΗΠΑ από πανεπιστημιακούς καθηγητές και εκπροσώπους οργανώσεων νομικής υπεράσπισης αλλά και άλλων που δραστηριοποιούνται υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Μάλιστα, ο Κρίσγιανιν ανήγγειλε την πραγματοποίηση μαζικής διαδήλωσης διαμαρτυρίας έναντι της απόφασης των δικαστών της Χάγης έξω απ' τα δικαστήρια στις 8 Νοέμβρη απευθύνοντας έκκληση σε «όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και τις προοδευτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ελευθερία και την αληθινή δημοκρατία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφάσισαν τη συνέχισή της χωρίς τον Μιλόσεβιτς (2005-04-21 00:00:00.0)
Νέα αναβολή λόγω ασθένειας; (2005-02-10 00:00:00.0)
Απαλλαγή ζητά ο συνήγορος υπεράσπισης... (2004-10-22 00:00:00.0)
Νικολάι Ρισκόφ: «Αρνούμαι να παρουσιαστώ» (2004-09-10 00:00:00.0)
«Μιλόσεβιτς, αιχμάλωτος πολέμου του ΝΑΤΟ» (2001-07-31 00:00:00.0)
Υστατες προσπάθειες ενάντια στην έκδοση (2001-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ