Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΜΑ ΦΙΛΑ
«Μιλόσεβιτς, αιχμάλωτος πολέμου του ΝΑΤΟ»

Associated Press

Με τον τίτλο «Αιχμάλωτος πολέμου του ΝΑΤΟ» το μηνιαίο περιοδικό πολιτικής και κουλτούρας «Κονκρέτ» του Αμβούργου (τεύχος 8, του Αυγούστου) δημοσιεύει ενδιαφέρουσα συνέντευξη του γνωστού δικηγόρου του Βελιγραδίου Τόμα Φίλα, για την υπόθεση του φυλακισμένου στη Χάγη πρώην Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Στον συνεργάτη του περιοδικού Νικόλα Ζίφκοβιτς, που πήρε τη συνέντευξη, ο Σέρβος νομικός χαρακτηρίζει στην αρχή τη σύλληψη και παράδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη σαν καθαρή «απαγωγή» και διερωτάται γιατί στους Κροάτες επιτράπηκε να δικάσουν τον στρατηγό τους Νόρατς στην Κροατία, αλλά τον Μιλόσεβιτς τον «απήγαγαν» στη Χάγη.

Ακολουθεί περίληψη των απαντήσεων του Φίλα, (χωρίς τις ερωτήσεις του Ζίφκοβιτς):

«Είναι προπάντων οι Σέρβοι που πρόκειται να γεμίσουν τα κελιά των φυλακών της Χάγης, γιατί είχαν το θάρρος να αντισταθούν στον αριθμό 1 του κόσμου (τις ΗΠΑ) και να ακολουθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Οι ΗΠΑ θέλουν να μας τιμωρήσουν τώρα, να μας ταπεινώσουν. Το δικαστήριο προσπαθεί προπάντων να αποδείξει ότι η Σερβία ήταν ο επιτιθέμενος. Ετσι θέλουν να μας εξαναγκάσουν να πληρώσουμε υψηλές απαιτήσεις επανορθώσεων. Το δικαστήριο τον θεωρεί υπεύθυνο για κάτι για το οποίο αυτό το ίδιο γνωρίζει ότι δεν μπορεί να το αποδείξει νομικά. Δεν πρόκειται μόνο για τον Μιλόσεβιτς, αλλά για περισσότερους από εκατό Σέρβους. Η Κροατία δεν εξέδωσε ούτε έναν Κροάτη από την Κροατία. Ναι μεν υπάρχουν στη Χάγη μερικοί Κροάτες, αλλά όλοι αυτοί προέρχονται από τη Βοσνία... Ανησυχώ για τους μικρούς ανθρώπους (από τη Σερβία) που τώρα πιθανώς να εκδοθούν στη Χάγη.

Αυτοί οι μικροί άνθρωποι δεν είναι ένοχοι και η θέση τους δεν είναι στη φυλακή, ούτε στη Σερβία ούτε στη Χάγη».

Εξοχη τακτική υπεράσπισης

Στην ερώτηση για την εμφάνιση του Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο, ο Σέρβος νομικός απάντησε: «... Γνωρίζετε ότι κατά την πρώτη προσαγωγή (του Μιλόσεβιτς στην αίθουσα του δικαστηρίου) ήταν παρόντες τρεις δικηγόροι από το γραφείο μου. Μια και ο Μιλόσεβιτς δε ζήτησε τη νομική συμπαράστασή τους, αυτοί έμειναν στην αίθουσα σαν απλοί θεατές. Αν τους ζητούσε τη νομική βοήθεια, σύμφωνα με τους κανόνες του δικαστηρίου, τότε έμμεσα θα αναγνώριζε αυτό το ίδρυμα... Αυτό (η στάση) ήταν προσωπική απόφαση του Μιλόσεβιτς. Συμπεριφέρεται πολιτισμένα όπως ένας αιχμάλωτος πολέμου του ΝΑΤΟ: μπροστά στο δικαστήριο του ΝΑΤΟ, που το 1999 κατάστρεψε τη χώρα του και βομβάρδισε τους κατοίκους της, προπάντων τον αστικό πληθυσμό. Πιστεύω ότι αυτή η στρατηγική υπεράσπισης ήταν έξοχη, γιατί κάθε συνεργασία με το δικαστήριο... θα έδινε νομιμότητα στη Χάγη. Τώρα, όμως, το δικαστήριο αποκαλύφθηκε μπροστά σ' όλο τον κόσμο σαν ένα ίδρυμα των πλουσίων και χορτάτων αυτής της Γης. Ο Μιλόσεβιτς θεωρεί τον εαυτό του θύμα και όχι δράστη και τώρα ήδη σαν ηθικό νικητή απέναντι στις ΗΠΑ».

Ο Σέρβος νομικός χαρακτηρίζεται από τον ανταποκριτή Ζίφκοβιτς σαν άνθρωπος με «αρκετή κριτική» στάση απέναντι στον Μιλόσεβιτς, όταν ήταν στην εξουσία και από το περιοδικό τιτλοφορείται σαν ένας από τους γνωστότερους δικηγόρους της Σερβίας.

Τερμάτισε τη συνέντευξη, με την απάντηση: «Θα συμβούλευα τον Μιλόσεβιτς στην παραπέρα πορεία της δίκης να δεχτεί για υπεράσπιση μια ομάδα δικηγόρων. Υπάρχει ένας ολόκληρος αριθμός διακεκριμένων δικηγόρων, επίσης και από το εξωτερικό, που είναι πρόθυμοι γι' αυτό».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ